onsdag den 11. februar 2015

Bålafbrænding og andre vintersysler på GFU

I begyndelsen af december havde vi kratrydningsdag mm. på fuglestationen. Ved den lejlighed kørte vi nogle læs brombær og grene fra tjørn, slåen og andre irriterende vækster ud til bålpladsen i fårefolden, og i dag var det så dagen, hvor vejrforholdene perfekte til at sætte en tændstik til stakken: Skyet med 3-4 graders varme, svag nordvestlig vind, som bar væk fra fuglestationen efter en periode uden ret megen nedbør.

Gert og jeg havde sat hinanden stævne herude på Spidsen for så småt at få gjort klar til den nye sæson, der starter til marts, og bålafbrænding var en af dagens opgaver.




Lidt over 9 blev bålet antændt, og så gik det bare derudaf!


Seks minutter senere.........


Yderligere en time er gået, og der er ikke ret meget tilbage. Men der er ret meget flytten rundt på grene, kvas og gløder, så det hele kan blive omsat  -  og det blev det! Man kan godt holde varmen, sku' jeg hilse og sige!



En anden tjans var at få en ny postkasse sat op, og den fik en plads på en stor poppel ved vores indgang. 
Også den store bom og komfuret i køkkenet fik et servicecheck.

Snart skal der sættes net op :-)
HLI

torsdag den 5. februar 2015

Dansk/tysk måge

   De seneste vintre er der blevet ringmærket nogle måger i Gedser - hovedsagelig fanget i net eller fælde i et par haver. Lokkemad: godt med brød, især når der er snedække og frost.

   For tre år siden, den 4. februar 2012, ringmærkede jeg således fire sølvmåger, fire stormmåger og 12 hættemåger, fanget i net i min have. En af hættemågerne fra den dag blev 1. februar i år fundet på en lokalitet i den nordlige udkant af Hamburg. Stedet hedder Binnenalster og er særdeles godt kendt blandt både tyske og danske mågeentusiaster.
Lokaliteten Binnenalster ved Hamburg. Hættemågen sidder på ringmærkerens taske
   Mågerne på stedet er meget glade for at blive fodret, og de er i bogstaveligste forstand faktisk håndtamme! Når man giver dem foder, kommer de i store mængder og tager for sig af retterne. Man behøver ikke at gå i skjul for at iagttage dem, for de kommer og sætter sig på hovedet og skuldrene af én!
Der bliver fodret flittigt af de lokale beboere.
 Her blev "min" hættemåge med dansk metalring set af den tyske ringmærker Andreas Zours, som - efter at have håndfanget og aflæst den - forsynede den med en hvid farvering: AF717
Her ses ringmærkeren Matthias Haupt i aktion!
   Nu er der måske 50 - 100 gange så stor sandsynlighed for, at den bliver set og aflæst igen - det bliver interessant at følge dens videre færden.

   Jeg kan kun opfordre til at ofre lidt brød og aflæs nogle af mågerne i byparker og havne. 

Blog: Hans
Fotos: Söncke Martens