onsdag den 15. februar 2012

Sandløber opdatering


I maj 2009 fangede den unge ringmærker Måns Karlsson to sandløbere ved Nabben ved Falsterbo i Sverige. Udover en almindelig metalring fik den ene også farveringe på. Farveringe bruges i specielle tilfælde og er med til at øge chancerne for at netop dette ringmærkede individ bliver rapporteret igen.


Hans’ foto (2011)

Farveringene bevirker en højere aflæsningsfrekvens og derfor er der nu en lille serie af genfundsdata for denne fugl. Således:
Fem måneder efter forårsringmærkningen blev den fundet i oktober ved Prerow, Darß i Tyskland ca. 100 km syd for Falsterbo. Men i mellemtiden "må" den have været på sin ynglelokalitet på f.eks. Tajmyrhalvøen (alternativt Scoresby Sund på Østgrønland). Dvs. den har tilbagelagt mindst 9.000 km, før den ses igen. Imponerende for en fugl på 55-60 gram (i vinterkvarter) – dvs. den vejer langt mindre end en mobiltelefon!

Ynglområde (udsnit)

Nu går der straks over 12 måneder, før denne fugl ses igen – og det er igen i Prerow, Darß i Tyskland. Fuglen har nu - siden Falsterbo-mærkningen - tilbagelagt over 18.000 km! Små tre måneder senere meldes den første gang ved Gedser Odde – dette sker den 20/02 2011, hvor den rapporteres frem til den 23/02. Herefter går der igen 10 måneder, før den rapporteres, i dette tilfælde den 31/12 2011, hvor den observeres et nyt sted i Tyskland, Ahrenshoop, ca. 13 km sydvest for Prerow. 25 dage efter findes den atter i Prerow. I mellemtiden (dvs i de 12 måndeder mellem rapporterne) har den været på sin ynglelokalitet (formentlig som nævnt Tajmyrhalvøen [opdatering: det vides ikke med sikkerhed hvor de Baltiske "vinterfugle" yngler!]), så fuglen har nu tilbagelagt over 27.000 km siden maj 2009.

Vinterfundoversigt
Nu har vi den så igen i år ved Gedser, hvor den blev fundet af personale ved Gedser Fuglestation den 05/02 2012.
Gedser og Prerow på Darß har således vist sig at være kerneområdet for overvintring af en gruppe af sandløbere, hvorfor vi håber, at der trods planlagte øgede aktivitetssatsninger ved Gedser Odde stadigvæk kan være plads til blandt andet rastende sandløbere i vintertiden.


Hans’ foto (2012)


Skrevet på basis af tilsendte oplysninger fra Ringmærkningscentral på Zoologisk Museum og sandløber koordinatoren Jeroen Reneerkens fra Holland samt oplysninger fra Falsterbo Fågelstation.

Tekst, fotos og grafik ved Gedser Fuglestation (Hans Lind og Louis A. Hansen)

Ingen kommentarer: