torsdag den 28. februar 2013

Get ready...

Today I open the mist nets as a preparation to the standard ringing (that start tomorrow). There was always some could wind and it result only in two blackbirds retraps during 5 hours.
There are very few birds in the garden yet, just two more Great Tits were seen as well a Kestrel, a Sparrowhak and a Pheasant.
I have just checked the weather predictions for tomorrow, and for tomorrow it don't seem much better that than the weather of today, but is always better to wait and see.
On the other hand, Hans appears in the station. He came to burn (I also give a small help) the huge pile of branches that was made last week, so one more thing that is done in the station.

LPS
Starting the fire 08:52
Four minutes later . . .
50 min after the start
12:12 nearly finished
 

Nothing left!
 

P.S. I forgot to take pictures again...but Hans did!!!

onsdag den 27. februar 2013

Retur til GFU

Gert and Luis after a good day's work!
Yesterday I return to GFU, from Portugal, after almost 15 hours of travel.
Everything is different from last time I was here (in June). Anyway, despite the few hours I spent here yesterday I still have saw one new species to me (Cygnus cygnus),   aand see others that I have saw very few times. It is always an good opportunity to learn some new things and to train others.
Today with Gert and Hans, we start to put some of the mist nets for the standard ringing. The nets were open for a while and one Robin (Erithacus rubeculas) and Blackbird (Turdus merula) were retrapped.
Luis with the first bird of the year, a Blackbird retrap.

Tomorrow I will open the nets, just to see if I am lucky guy.

LPS
Photos: HLI

søndag den 24. februar 2013

Snart sæsonstart på Gedser Fuglestation


Efter kratrydningen forrige weekend (se her) startes der op med vores mangeårige standardringmærkning 1.marts.
Til dette års sæsonprimære er vi heldige at kunne gense Luís Pascoal da Silva som den ansvarlige for ringmærkningen.

Arkivfoto, 2012, Luis Pascoal da Silva


Luís Pascoal da Silva huskes formentlig af nogle bloglæsere da han var medansvarlig for en stor del af ringmærkningen i foråret 2012 (se bl.a. her).

Nu vil Luís supplere sine ringmærkningserfaringer ved at besøge Gedser i sen vinteren hvor der er andre arter der dominerer fangsten bl.a. mejserne (blåmejse og musvit) i forhold til maj og juni i fjor.

Arkivforo - Gert Jeppesen, 2008


Inden nettene kan hejse den 1. marts er der ”ligeeeee” endnu en ”lille” arbejdsopgave der skal løses; en kæmpe bunke krat der hindre passage nogle steder i haven samt opsætning af net.
Så når Luís ankommer allerede den 26. februar er der straks arbejde der kalder.

Mvh, Gedser Fuglestation

....................................... 

Another season is beginning at Gedser Bird observatory and ringing station

We are fortuned to have a revisit from Luís Pascoal da Silva who visited GFU in the spring and early summer of 2012.

The period which Luís will cover this year will have another set of species from which he will get supplement experience to his fast expanding knowledge in ringing different species.
Luis will arriving during the week to come but before the nets can be open there are two small jobs to be completed - he will learn which they are ;-) ;-)

We welcome you Luís Pascoal da Silva


Sincerely,
Gedser Bird observatory and ringing station

tirsdag den 19. februar 2013

Den finske musvåge




En tidligere blog (klik her) omtalte at der var blevet fundet en død musvåge hængende i et træ i Gedesby og at den havde ring på.

TekstDen finske ring - på den døde musvåge

Denne henvendelse kunne vi bestemt ikke lade vente på sig – specielt ikke da der blev oplystet at der var ring på fuglen. Genfund (eller genmeldinger) af fugle med ring på er en af de væsentligste grunde til der ringmærkes.

Fra Finland har vi fået følgende oplysninger:
Blev ringmærket som unge i 2012 i Turku & Pori, Finland (61° 33' 0" N 22° 12' 0" E).

Blev genfundet ved kanalen ved Kobbelsøvej i Gedesby. I lige linje har fuglen fløjet 977 km – men vær’ generøst og tænk på at den også flyver omkring efter føde og tillæg mindst det dobbelt antal km.


Tak til de finske og danske ringmærknings centraler og den ihærdige ringmærker af musvågen.

Mvh,
Hans Lind, Gert J. Jeppesen og Louis A. Hansen

lørdag den 16. februar 2013

De ni små dværge? Og lidt om forårs klargøring på GFU


En kæmpe frivillig indsats blev i dag lagt på Gedser Fuglestation. Det var den helt store kratrydningsdag – og lad det være sagt med det samme – ikke før er der blevet lavet så meget kvas!

Ni friske fyre mødte op ved nitiden - først til en kop kaffe og et stykke brød. Derefter blev dagens program aftalt – der skulle ryddes krat langs hele sydhegnet i haven! Der var lidt skepsis om det kunne lade sig gøre at nå et så ambitiøst mål.

Før vi gik i gang - flere meter højt hegn mod syd

Før vi gik i gang - flere meter højt hegn mod syd - foto nr 2

Vi er nu godt igang

Vi er nu godt igang - slagmark

Vi er kommet godt igang

Vi er godt i gang og der kan nu ses vand mod S-SV

Lette danstrin var der naturligvis også plads til

Tomt mellem "stubbene"

Ved en kæmpe indsats lykkedes det stort set at få bekæmpet dette enorme tornekrat i en dejlig blanding slåen, havtorn, brombær og tjørn! Bravo drenge!

"Stubmark"

Hans og Gert kørte mange mange læs kvas væk

Der skues mod det uvante udsyn mod S-SV

Den yngste slæber

Over hegnet med kvas var til sidst "eneste" udvej

Gedser Oddes næst højeste punkt?
Der blev kun afholdt to m indre pauser og i en af dem kunne vi nyde Hans Linds drøm af en kage – tusind tak Hans – så arbejdsmoralen var helt i top og der blev blødt og svedt mange liter.

At være social - skal der også være plads til - der var en rigtig god stemning blandt alle

Hegnet er sort set væk!

Hegnet er sort set væk - Henrik beundre
Jorden blev efterhånden så opkørt at vi måtte skubbe bil og anhænger de først 30 meter. Senere kørte Hans grus ud - men ak til sidst måtte vi ændre strategi og smide kvas ud over hegnet til fårefolden og derfra køre det væk.

Smat og kørespor

Ved 16-tiden var de gamles arme, rygge mv. ved at være for ømme og vi aftalte at stoppe – vi gik ind til en afsluttende kop kaffe og lidt hygge snak.

Lidt af grejet der blev anvendt

Den yngste og den . . .

Den yngste ved "bålpladsen"

Vi efterlader Henrik Jørgensen på stationen og han er desværre den eneste der kan forsætte nogle timer i morgen – der er en enorm bunke af kvas der skal køres ud til den allerede betragtelige bunke der skal brændes af til efteråret. Tak Henrik, for at du orker og tager dig tid til dette!

Hegnet barberet ned - på lidt af stand

Efter de ni personers indsats - tæt barbering af hegnet

Efter de ni  personers indsats - tæt barbering af hegnet - andet foto

Slut - vi samler redskaberne sammen inden gå hjem kaffen


De fremmødte var Hans Lind, Benny Steinmejer, Gert Jeppesen, Henning Gammelgaard, Louis A. Hansen, Clausjannic Labuz, Henrik Jørgensen, Rune Tjørnløv og Anders Odd Wulff Nielsen.



Tekst og fotos Louis A. Hansen og Rune Tjørnløv

fredag den 15. februar 2013

Klargøring til foråret

I dag kom jeg til fuglestationen sammen med Hans om eftermiddagen efter en lille mågetur
I Nykøbing, men der var desværre ingen med ring men Jespers canadagås var stadig på plads.
Da Hans kørte fik jeg arbejdet lidt med at beskære brombærkrat ved H1 og ude ved ellekratet.
Førstedelen af aftenen fik jeg lige præcis set en film på den bærbare inden Rune og Anders kom.
I aften står den nok på lidt tidlig søvn inden der skal knokles i morgen.
Henrik Jørgensen

fredag den 8. februar 2013

Flygter fra kulden

Selvom der for tiden kun er nogle få frostgrader, har den langvarrige kulde fået vandet til at fryse til mange steder, og vores vandfugle forsøger at flyve mod syd i håbet om åbent vand. De sidste par dage har jeg modtaget et par sjove genfund, der understøtter dette. Begge genfund drejer sig om blishøns, som ellers ikke normalt giver mange genfund. Jeg har de seneste år mærket omkring 350 blishøns primært i Københavns området. Indtil for en uge siden var det eneste spændende genfund jeg havde fået en fugl, som jeg mærkede i Karrebæksminde i 2010 og året efter blev aflæst i Holland.
3096432 holder vinterferie i Tyskland

I sidste uge skrev Mathias Haupt så til mig, at han havde aflæst en blishøne med dansk ring i Hamburg, og om det kunne være min. Jeg genkendte straks ringserien, og efter et hurtigt tjek i basen kunne jeg konstatere, at det var en høne jeg havde mærket som 2k han i Damhussøen i juli 2012. Super fedt at få sådan et genfund og endda fra en lokalitet som jeg selv besøgte sidste vinter for at aflæse fugle. Og som i måske husker aflæste Gert og Hans sidste år en blishøne ved Maribo, som faktisk var mærket næsten samme sted, hvor en af mine høns nu holder vinterferie: http://blesshuhn.wordpress.com/.
Yngler i Damhussøen, men her fotograferet i Hamburg

Idag kom der så endnu et genfund på en af mine blishøns som har forsøgt at flygte fra kulden. Denne havde jeg mærket som en ikke-flyvefærdig unge i Degnemosen sidste sommer. Den var nået til Jungshoved inden dens flugt fra kulden endte drastisk, da den kom lidt for tæt på sigtekornet fra en jægers gevær. Men dejligt at jægeren sender ringen ind, så vi kan udvide vores kendskab til denne arts træk, hvor vi altså i disse dage kan konstatere at de har travlt med at flygte fra den danske vinterkulde!
Håber også at dette kan lokke folk ud at aflæse, for hvem ved om blishønen i din lokale dam bærer en ring om benet?
Jesper Brinkmann
Fotos: Martina Born

Kongejagt i Elkenøre!



En spændende og unik beretning fra en af Gedser Fuglestations medarbejdere.

Onsdag 6/2 var jeg et ærinde i Maribo da mobilen ringer. Det er Asbjørn der kan berette om en Kongeørn siddende i en busk ikke langt fra en anden god vens hjem Simon Vikstrøm.

En ung kongeørn


Da Kongeørn er en sjælden fugl her på Falster, skynder jeg  mig hjem i håb om også at se den flotte fugl.
Mens jeg kører hjemad, oplever Asbjørn at Kongeørnen jager en hare. Det mislykedes at fange den og ørnen sætter sig på marken, haren vender tilbage og sætter sig et øjeblik ca. 30m. fra ørnen og betragter den, derefter løber den så hurtigt den kan så lang væk som muligt.

Da jeg ankommer til Elkenøre hvor Asbjørn sidder og venter, er ørnen lige fløjet. Jeg laver så en hurtig søgning i området og genfinder den så siddende på en mark ikke langt fra min bopæl.

Jeg begynder og fotografere den, og den letter og flyver lidt rundt i området.

Kongeørnen spejder efter bytte
Så begynder ørnen på en ny harejagt, som også mislykedes. 

Ørnen indleder jagten!

Byttet indenfor rækkevidde!

Fangerne er ude!

Haren flygter


Den flyver så rundt om hjørnet på æbleplantagen i Ulvslev og jeg når lige hjem og se ørnen flyve nordpå.
Den unge Kongeørn er formodentlig kommet til verden i 2012 og har meget at lære endnu. Den var helt sikker helt uerfaren med hvordan den skulle fange de hurtige hare.

Glad og stort tak for Asbjørn for tippet til den dejlige oplevelse som ikke er hverdagskost.


Tekst og blog ved Gert