lørdag den 30. maj 2009

Ikke 2 dage, der er ens . . .

Ung han af lille fluesnapper

Ung skrighals

Lørdag d. 30. maj.
Ikke nær så meget liv i stationshaven som i går, og fangsttallene afspejler da også dette: 16 nymærkninger, men med ret mange arter. Et par mindre flokke stære tog sig nogle flyveture over fårefolden og haven, og først en 1k og sidst på dagen en 2k+ hun gik i garnene. Lidt før kl. 8 sad der en mindre sanger i hejsenettet, og man kunne se hvide felter inderst på halefjerene: Årets 2. lille fluesnapper var en realitet. Ud af stationens gennem tiderne nu 15 mærkede lille flue var det den første, der viste antydning af orange fjer på struben: En 2k han!
Under en lille "pinse-lørdags-frokost", arrangeret ved bænkesættet af Ina og Stig, kunne vi adskillige gange høre karmindompappens "pleased to meet you", så humøret var OK.

Tekst og foto: Hans Lind


fredag den 29. maj 2009

Godkendt morgenfangst

Den ene af dagens 3 skovpibere
Fredag d. 29. maj.
Endelig en morgen med let vind fra nordvest og lidt befjerede venner i maskerne. Topscorer i dag blev gulbug med hele 8 nymærkninger, skarpt forfulgt af rørsanger med 5. Året 2 første, længe ventede kærsangere fik ring på sammen med nogle få af maj måneds sædvanlige Sylvia-sangere (munk, tornsanger, havesanger). En enkelt rødrygget tornskade blev fanget, men overraskelsen i dag var dog hele 3 skovpibere.
Vi hørte en karmindompap med et par fløjt, hvorpå den fløj ud til sydstenen, hvor Louis fik den i kassen: En brun han, se i galleriet: http://gedserfuglestation.dk/galleri/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0
Lidt senere kunne han sørme fortælle om en trækkende islom (= point til Landskampen 2009).
Alt i alt en fin dag med 33 fugle.
Tekst og foto: Hans Lind

torsdag den 28. maj 2009

Det skal være skidt,

før det kan blive godt!
Og skidt har det været de sidste 2 dage, 27. og 28. maj. Det hele skyldes vejrgudernes rasen: I går hård vind fra SV og V, kraftig regn aften og nat, og i dag igen hård vind, nu fra NV, men dog lidt i aftagen. Regn igen i morges, så ingen tiltrækkende småfugle, hvilket tydeligt ses på fangsterne: I går 2 gærdesangere og 1 havesanger, og i dag 1 tornsanger!
Tekst: Hans Lind
Foto: Ingen! heller ingen fotogene fugle.

onsdag den 27. maj 2009

Hvad man ikke gør...







for at få en ny mærkeart! Da jeg forleden var i Gedser var det meningen at jeg udover mærkningen i stationshaven også skulle et smut til Lolland for at mærke nogle allike-unger! For det første er alliker ikke dem der bliver mærket flest af, og desuden ville det være ny mærkeart for mig!

Stedet hvor de skulle mærkes var i en have lidt nord for Rødby - en have hvor jeg sidste år mærkede 5 natugler, men i år havde et par alliker altså overtaget kassen, og havens ejere var så flinke at ringe og hører om jeg havde lyst til at mærke dem og det havde jeg da:)

Brian, Gert og jeg tog derfor turen derover, og jeg måtte op af stigen for at hente ungerne ud af kassen! Selvom kassen kun sad 5-6 meter oppe var det rigeligt for mig, men stor var glæden da 3 alliker kunne forsynes med ring. Det er så afgjort ikke jordens kønneste skabninger, men det er imponerende så bred en mund de har som unger!

Da ungerne var vel tilbage i kassen, sagde Johnny at der jo var en kasse mere vi lige kunne kigge i. Da jeg så kassen forsvandt enhver lyst dog til at tjekke den! Den sad nemlig omkring 15 meter oppe i et træ. Johnny fornemmede dog hurtigt min manglende lyst til at kravle derop, hvorefter han få sekunder efter sad oppe ved kassen og lidt efter var han igen nede hos os, og med sig havde han endnu 2 allike-unger!

Vi var alle noget imponerede over hans klatre-egenskaber, og vi ser allerede frem til næste år at skulle besøge haven, for hvad gemmer sig mon i kasserne næste år?

Jesper Brinkmann
Fotos: Gert Jeppesen

tirsdag den 26. maj 2009

Eksotiske trækgæster

Biæder

Pirol

Tirsdag d. 26. maj.
Varmefremstød fra sydøst med 20-25 grader på sydhavsøerne. Kunne der ikke smutte nogle af de sjove Sylvia'er fra syden op til os i dag?
Næh, sådan skulle det ikke være. Arbejdet ved nettene gik langsomt fremad, i gennemsnit 1 fugl pr. time!!! For at kunne komme op på dagens 12 stk. måtte Jesper endda mærke 2 musvitunger, der for et par dage siden var lidt for små til at bære ringen. Den bedste mærkefugl i dag blev en rødrygget tornskade.
Anderledes interessant var det med trækket af de lidt større fugle: Louis kunne byde på en udtrækkende pirol, formodentlig en 2k han, som blev digitaliseret. Stig opdagede pludselig en kærhøg over fårefolden, og Jesper og jeg fik også et par glimt af den, men den fløj mod Sydspidsen, hvor Louis fik lidt fotos. I første omgang blev den bestemt til en Hedehøg, men billederne skal lige granskes for en evt. steppehøg, eller måske "blot" en blå kærhøg?

Om eftermiddagen kom der eksotisk islæt, idet Louis kunne berette om hele 3 biædere, der kom enkeltvis på træk eller trækforsøg.

Fotos: Louis A. Hansen
Tekst: Hans Lind

mandag den 25. maj 2009

Sibirisk løvsanger???












Der kommer først blog for dagen idag engang imorgen, men vil lige ligge billeder af dagens to grå løvsangere, hvor den ene muligvis tilhøre den sibiriske race! Kommentare modtages gerne!

Jesper Brinkmann
Foto: Brian Maar

søndag den 24. maj 2009

Storke og tømmermænd!







Efter blæsevejr i går aftog vinden i aftes og i nat til næsten ingenting, så forudsætningen for en rimelig fangst var absolut til stede - men, men, men - meget dødt i stationshaven med 1-2 nye fugle pr. runde: Gulbug, Havesanger, Tornsanger, Bogfinke og Tornirisk.
Der skete heller ikke så meget på observationssiden: Louis havde nogle Knortegæs, enkelte Rørhøge, en Sort Glente og en Heppehøg over Birkemose. Et oplivende moment var 3 Hvide Storke, der trak ud ved middagstid.
De sidste dage har der været et par enkelte Tidselsommerfugle at se flyvende forbi eller siddende lavt i bevoksningen, men i dag er de bare kommet væltende, mindst 30 set i stationshaven.
Da Jesper overtog mærkningen lidt over middag, var vi nået op på hele 10 fugle.
Asbjørn, Anders Z, Benny og Per Bo var på kort visit.
Hans Lind

På trods af en firmafest i går med rigelige mængder våde varer, præsterede jeg at stå op efter 2 timer i sengen og så afsted mod Gedser. 4,5 time senere nåede jeg odden. Jeg var ikke meget værd på dette tidspunkt, men magtede da lige at løfte kikkerten, da jeg steg ud af Bennys bil og kunne her nyde 3 fine hvide storke der gled sydover! Der er nu set 12 hvide storke ved Gedser dette forår og ingen er set bære ringe! Mærkningen var gået totalt død, men fangede da lidt tornsangere, der var mærket i ´08 og ´07 og ´06. Ellers blev tiden brugt på at slå græs, da dette var blevet temmelig højt. En karmindompap sang i haven om aftenen og en gulirisk fløj også over stationshaven!
Til aften ankom Stig Jürgensen med kone til stationen!
Jesper Brinkmann
Fotos: Hans Lind og Asbjørn Jensen

fredag den 22. maj 2009

Dagens Fluer







Fredag d. 22. maj.
Brian og jeg havde aftalt at tage endnu en dags fangst, da det skulle blive næsten helt stille efter aftenens uvejr med styrtregn og torden. Men en strid vestenvind fejede over Odden, så det så skidt ud. Sølle 18 fugle fik ring på, men hvilke fugle? Hele 3 arter Fluesnappere blev repræsenteret med Broget, Grå og årets første Lille! Endnu en Karmin røg i nettet, denne gang en grå 2k-fugl, og årets første Rødryggede Tornskade, en fin hun. Nu mangler vi sådan set af sædvanlige arter blot Kærsanger, men den kommer vel snart.
Både Per Bo og Anders Z. dukkede op på stationen, hvor vi fik en hyggesnak over en kop mokka.
Tekst og fotos: Hans Lind

Mysteriet løst!


Torsdag d. 21. maj.
Helt vindstille ved solopgangstid: Der måtte komme noget! – og jo, der kom da en smule Sylvia-sangerere med Havesanger som topscorer, årets 2. Rørsanger og så endelig 4 Gulbuge til nymærkning. Men stadig 3-4 med gamle ringe, heraf 2 stk mærket juli 2005 som gamle fugle, dvs med garanti født 2004 eller tidligere.
Jeg havde forventet Karmindompap, men ikke hørt noget ”pleased to meet you”. Alligevel hang der en flot rød han på en af dagens sidste runder – så er sommeren ved at være der.
28 mærkninger.
Tekst og foto: Hans Lind

mandag den 18. maj 2009

Mystikken breder sig!!!




Søndag den. 17. maj.
Efter et par dage med koldt, regnfuldt og ret blæsende vejr blev det endelig fangstvejr igen, og jeg må sige, at forventningerne ikke fejlede noget efter 1. runde, hvor der i hejsenettet sad 1 rødstjert, årets 1. grå fluesnapper og en bynkefugl. Ellers domineredes ringmærkningen af havesanger, løvsanger og tornsanger,, og ved 13-tiden havde jeg sneget mig op på 51 nymærkninger, fordelt på 16 arter. Den nærmere fordeling kan ses på Gedser Fuglestations hjemmeside: http://www.gedserfuglestation.dk/ og se under "Sidste 15 dages mærketal" til højre i menuen.

Mystisk: Vi har i år fanget 4 gulbug, og alle har været mærket på stedet for 1 - 3 år siden. Har vi virkelig fået mærket den lokale bestand 100 %, og kommer der ingen andre gulbuge gennemtrækkende??? Tiden vil vise det.
Tekst og fotos: Hans Lind


onsdag den 13. maj 2009

Tilbage til normale tilstande . . . .

Onsdag d. 13. maj.
Efter en kold nat med svag nordenvind og ned til 4 grader havde jeg egentlig forventet mere end de 29 nymærkninger, som det gav. Men selvfølgelig: Efter en kanon-dag i forgårs er det normale billede, at trækket dør ud, indtil der igen sker ophobning.
Det var tornsangerne, der prægede billedet sammen med enkelte gærdesangere og et par Phyl-er. En rørspurv hun havde også fundet vej til Ø6. Den bedste idag var dog uden tvivl en gammel han af husrødstjert.
Tekst og fotos: Hans Lind

tirsdag den 12. maj 2009

Nyt fra det jydske


Da jeg lige for tiden er flyttet over til min kæreste i Jylland, er der jo lidt langt til Gedser, så hvad gør man så? Man starter da bare lidt mærkning op i det jydske, så derfor har jeg i år også søgt tilladelse til opstart af mærkning i Østjylland!

Idag satte jeg så net op på en sommerhusgrund helt ud til vandet ved Hvidbjerg lidt nord for Fredericia! Det blev ikke til det vilde i nettene men der var også en del vind i nettet! Ialt 7 fugle blev mærket, men heraf var den ene en fin ringdue, hvilket er en ret sjælden ringmærkningart i DK, så det var fint!

Bliver pændende at se hvad nettet kan give den næste måneds tid!

Jesper Brinkmann
Foto: Solveig Kristensen

2 forrygende dage!

Nordlig Blåhals

Hortulan


Mandag d. 11. og tirsdag d. 12. maj.
Efter vores Åbent Hus i søndags, hvor små 120 gæster fik set fugle blive ringmærket i det flotte sommerlige vejr, anede det mig, at mandag kunne blive god: Svag nordvestenvind og klart vejr, og det kom til at holde stik. Allerede på 1. netrunde kom 48 fugle igennem maskineriet, flest løvsanger. Brian ville dukke op ved halv syv-tiden, og mens jeg hørte hans bil standse, kom jeg hen til Ø7, hvor der på afstand sad noget der lignede en gulspurv. Den var dog nærmest orangebrun på undersiden, og dermed Gedser Fuglestations 1. hortulan, det kunne forsynes med ”personnummer”. En 2k han, og så oven i købet kun få dage efter, at Jens mærkede en hortulan hun på Fyn!
Ellers var det store løvsanger-dag: 161 ud af dagens 190 fugle. Dagens fangst var også ny dagsrekord for 2009.
Mandagen gav blod på tanden, så jeg besluttede at fange igen i dag. Igen noget nær ideelt vejr, men der var ikke nær så mange fugle. Stadig mange løvsangere og årets første havesangere, og da 1. netrunde næsten var gået igennem, sad der sørme en flot-flot gammel han af nordlig blåhals. Vi fanger i gennemsnit 1 blåhals om året, så det var et dejligt gensyn med arten. Ca. 60 fugle mærket.
Tekst og fotos: Hans Lind

Flere genfund!

Det vælter ind med genfund lige for tiden, så vil lige offentliggøre lidt flere af mine genfunde fugle samt fugle som jeg selv har genmeldt:) Sjovt at grønirisk stadig er den art der har langdistande-rekorden blandt genmeldingerne! Men også sjovt at flere af genmeldingerne denne gang faktisk drejer sig om fugle mærket op til 3 år tidligere! Det er ret sjældent blandt småfugle!
Fugle mærket andet sted og genfanget Gedser:
Sangdrossel 4544699 mærket 28/9-07 Ottenby, Sverige, aflæst 29/9-07 Gedser odde
Afstand: 334km
Kærsanger BX97622 mærket 7/8-04 Karleviviken, Øland, Sverige; aflæst 13/8-07 Vesterhave, Gedser Afstand: 362km
Gærdesanger E874502 mærket 13/06-06 Larvik, Vestfold, Norge, aflæst 24/08-07 Gedser odde Afstand: 504km
Broget fluesnapper BC25755 mærket 25/6-06 Korsmon, Sverige, aflæst 6/8-07 Gedser odde
Afstand: 545km
Blåmejse CH05144 mærket 3/10-07 Bingsmarken, Sverige aflæst 14/10-07 Gedser odde
Afstand: 134km
Blåmejse 1EP66740 mærket 1/10-07 Ottenby, Sverige, aflæst 18/10-07 Gedser odde
Afstand: 334km
Blåmejse CB43407 mærket 1/10-04 Falsterbo, Sverige, aflæst 12/10-07 Gedser odde
Afstand: 104km
Blåmejse CE49660 mærket 24/9-07 Falsterbo, Sverige, aflæst 12/10-07 Gedser odde
Afstand: 104km
Blåmejse CH19602 mærket 6/10-07 Falsterbo, Sverige, aflæst 19/10-07 Gedser odde
Afstand: 104km
Blåmejse CH21246 mærket 9/10-07 Falsterbo, Sverige, aflæst 18/10-07 Gedser odde
Afstand: 104km
Blåmejse CE41217 mærket 30/3-07 Falsterbo, Sverige, aflæst Gedser odde 10/4-07
Afstand: 104km
Grønirisk 2KN63484 mærket 29/10-07 Nidingen, Sverige, aflæst 3/12-07 Gedser odde
Afstand: 304km
Grønirisk 2KP37075 mærket 30/9-07 Fagernäs, Sverige, aflæst 3/11-09 Gedser odde
Afstand: 1362km
Grønirisk 4E43895 mærket 19/8-07 Finnvik, Tromsø, Norge, aflæst 8/12-07 Gedser odde
Afstand: 1724km

Fugle mærket ved Gedser og aflæst andet sted:
Musvit 9V36992 mærket 30/3-08 Gedser odde, aflæst 6/4-08 Greifswalder Oie, Tyskland
Afstand: 131km
Blåmejse 9D67014 mærket 14/10-08 Gedser odde, aflæst 24/10-08 Nykøbing Falster, DK
Afstand: 30km
Grønirisk 9U14914 mærket 1/11-07 Gedser odde, aflæst 8/7-08 Korpi, Finland
Afstand: 927km

Jesper Brinkmann

mandag den 11. maj 2009

Det er ingen skade til...




at fange en skade, og det var netop hvad jeg gjorde i dag! Jeg havde været hjemme hos mine forældre et par dage, da min søster skulle konfirmeres, og min far havde fortalt om, at havens par af husskader havde det med at flyve ind i vores hestestald for at hente kattemad til deres sultne unger! Da jeg så kom forbi idag så jeg, at de hoppede rundt derinde, så jeg gik ind og lukkede døren efter mig, og lidt efter havde jeg to husskader i hånden!

Sjovt nok var den ene en jeg allerede havde mærket i haven sidste år i oktober - det var hannen i parret. Mens hunnen ikke havde ring på, men det fik hun så, inden hun igen fik friheden og kunne flyve op til ungerne i reden!

Ellers var der ikke meget at fange i haven, men fik da mærket en solsort og aflæst yderligere en solsort og en skovspurv - begge mærket i haven sidste år!

Jesper Brinkmann
Fotos: Ove Brinkmann

Usædvanlig rejse.

Nybyvej d. 10/5 - 09.
Jeg havde ikke meget tid denne morgen, da jeg skulle til konfirmation på Sjælland, men alligevel satte jeg det sædvanlige net op, gik ind og lavede en tår kaffe, og ville sætte mig ud i haven, for at lytte til morgenkoret, som allerede havde været igang længe.
Kl. o7.15 fik jeg lige et glimt af en mørk fugl, der røg i nettet, det var sørme en Havesanger, årets første på matriklen. Jeg blev dog lidt skuffet, da jeg skulle til at pille den ud, den var ringmærket, men hvilken ring, Bruxselles 4 - Museum, nummeret blev noteret, så det kunne blive indrapporteret til ZM.
Jeg sendte en besked til Jesper Brinkman, der kort efter svarede, nu er det vel ikke den samme, som du aflæste sidste år, sådan er det med de unge mennesker, de kan huske sådanne ting, så ind og finde den gamle notesbog, og stor var min overraskelse, da jeg fandt samme nummer, aflæst den 16/5 - 08 her i haven.
Har den lille fugl været en tur omkring Afrika, for så igen at finde tilbage til min have, det er jo helt fantastisk. Dejlig oplevelse.

Benny

Rock`n`Roll




I fredags tog min kæreste og jeg på indkøbstur til Tyskland for at handle diverse våde varer samt lidt slik! Da dette var vel overstået og vi havde nydt en gang pølser på en grill kørte vi til Frøslev mose for at se hvad dette kunne bringe! Det gav dog ikke det vilde, men 4 traner og et par mursejlere var ok! Herefter skrev Brian at der var set rødhovedet tornskade i Blåvand! Selvom jeg så fuglen der var i Blåvand sidste år, besluttede vi alligevel at køre derover for at se den flotte fugl!

Den sad fint i toppen af en busk og var rigtigt fint selvom vi kun havde håndkikkert med! Jens havde i løbet af dagen skrevet at han havde en rastende hortulan i sin have, hvilket er ret vildt for det er ikke den største have han har!

Jeg manglede hortulan som art i Danmark, så vi (jeg) besluttede, at vi da lige kunne slutte dagen af med en tur til Fyn. Så vi skruede op for bilradioen og drønede østover, og sørme om der ikke kom endnu en besked fra Jens på vej derover "Du får den i hånden mester"! Han havde nemlig fanget den, så vi fik den set rigtigt fint -en nydelig 2k hun!

Til slut kan det så nævnes at der utroligt nok også er ringmærket endnu en hortulan i Gedser stationshave idag - ny mærkeart for Gedser! Godt gået drenge (Hans, Brian og Gert)!

Jesper Brinkmann
Fotos: Jens W. Christoffersen

lørdag den 9. maj 2009

Stilhed før - nej - i storm!

Hvid Hvidstjert, ung hun

Lørdag d. 9 maj.
I morgen søndag holder vi åbent hus på Gedser Fuglestation, så jeg åbnede en del af nettene før solopgang. Det blæste - og blæser stadig – ikke en halv, men en HEL pelikan fra sydvest, så vinden står lige ind i haven.
Det influerer i den grad på fangsterne: 1 til 4 fugle pr. netrunde, hvilket er meget småt!.
Ved 10-tiden er jeg nået helt op på 10 fugle, hvoraf en Hvid Vipstjert som det mest usædvanlige oven i Løvsangerne. Det er den 9. Hvid Vip på Odden i år! Da jeg lukker kl. 13, har jeg nået det formidable tal 13 nymærkninger!
Her til aften er vinden stilnet helt af, og det skulle fortsætte sådan til i morgen, så der bliver nok en del at lave med gæster, rundvisning og fugle. Giver det Blåhals, Vendehals, Rødrygget Tornskade, eller bare en lille bitte Hvidskægget Sanger til mig???
Tekst og fotos: Hans Lind

torsdag den 7. maj 2009

8 timer, 9 arter og 9 fugle!

En sløj dag, hvor vejret ikke levede op til mine og DMI’s forventninger: Det blæste for kraftigt fra sydvest, og der var kun få fugle i haven.
Da Brian ankom efter 3. retrunde, havde jeg kun mærket 3 fugle, hvoraf den ene dog var ny mærkeart for 2009: Landsvale. Vi havde fået tiden til at gå med hyggesnak, kaffe og lidt klipning i buskadset, da jeg kom hen til Ø6: Tornirisk med ring, NEJ, med 2 ringe! Den ene COPENHAGEN og den anden BRUSSELS!



Hurtigt ind til computeren og se i databasen. Den danske havde Jens sat på en 1k Tornirisk ultimo maj 2007, og fuglen har åbenbart så været i Belgien, fået en ring mere og vendt tilbage til fødestedet.




Dagen var hermed reddet, trods en sløj omgang ringmærkning: 9 fugle på 8 timer! Her er arterne: Gærdesmutte, Gærdesanger, Stillits, Solsort, Skovspurv, Landsvale, Tornirisk, Tornsanger og Grønirisk, én af hver.
Der var gang i Bramgæssene, ca. 2000 overflyvende haven.
Tekst og fotos: Hans Lind

Nogle gange er man heldig..

Ja jeg nåede så lige at skrive indlægget om genfund, og da jeg så tjekker min mail har jeg sørme modtaget endnu et interessant genfund!
Denne gang drejer det sig om en gransanger, som jeg mærkede den 23/9-2007. Denne dag afholdte vi ringmærkerkursus på odden, og folk fik mange fugle mellem hænderne da vi mærkede 161 fugle på odden heriblandt 16 gransangere. Da der var rigeligt med folk på odden cyklede jeg til Vesterhave nord for Gedser by og åbnede net her, lukkede dog om eftermiddagen for at overtage nettene ude på odden. Jeg tror at gransangeren er en af de fugle jeg mærkede ved Vesterhave, da den blot er genmeldt som mærket ved "Gedser". Ved Vesterhave mærkede jeg denne dag 86 fugle hvoraf de 15 var gransangere! Fuglen er nu 1 år, 7 måneder og 2 dage senere blevet aflæst 25/4-09 i Eeemshaven, Holland (355km fre Gedser) som en gransanger hun 2k+! Det er såvidt vides første gang, at en Gedser-gransanger bliver aflæst i Holland og det er kun 2. gang at jeg får en gransanger genmeldt!
Håber på snarligt at modtage flere spændende genfund!
Jesper Brinkmann

Genfund!

Da jeg lige har modtaget en række genmeldinger af fugle der enten er mærket ved Gedser eller aflæst ved Gedser, synes jeg lige jeg ville offentliggøre nogle af dem! Disse fugle er kun fugle som jeg har mærket eller aflæst så håber, at de andre fra gruppen også vil offentliggøre deres:)

Fremmede ringe aflæst ved Gedser odde:
Hættemåge 7T11748 fundet død Birkemose strand, Gedser 14/10-08 mærket Zele Heikant, Belgien 7/4-03 Afstand: 658km
Perleugle 7133288 aflæst Gedser odde 22/11-08, mærket Falsterbo, Sverige 12/10-08 Afstand: 104km
Perleugle 7133309 aflæst Gedser odde 23/11-08, mærket Falsterbo, Sverige 17/10-08 Afstand: 104km
Perleugle 7133296 aflæst Gedser odde 23/11-08, mærket Falsterbo, Sverige 14/10-08 Afstand: 104km
Gærdesmutte CG90433 aflæst Gedser odde 8/10-08, mærket Utklippan, Sverige 2/5-08 Afstand: 281km
Rørsanger 9992769 aflæst Gedser odde 16/7-07, mærket Nodebais, Belgien 20/8-06 Afstand:
645km
Tornsanger 2KN77345 aflæst Gedser odde 9/6-08, mærket Falsterbo, Sverige 7/6-08 Afstand: 104km
Blåmejse CJ70693 aflæst Gedser odde 16/10-08, mærket Falsterbo, Sverige 6/10-08 Afstand: 104km
Blåmejse CJ66742 aflæst Gedser odde 13/10-08, mærket Falsterbo, Sverige 21/9-08 Afstand: 104km
Blåmejse CJ67516 aflæst Gedser odde 10/10-08, mærket Falsterbo, Sverige 24/9-08 Afstand: 104km
Blåmejse CJ69711 aflæst Gedser odde 17/10-08, mærket Falsterbo, Sverige 4/10-08 Afstand:
104km
Blåmejse CH18536 aflæst Gedser odde 3/10-08, mærket Falsterbo, Sverige 4/10-07 Afstand: 104km
Blåmejse CJ67689 aflæst Gedser odde 3/10-08, mærket Falsterbo, Sverige 24/9-08 Afstand:
104km
Blåmejse 1EP41864 aflæst Gedser odde 13/10-08, mærket Mossbystrand, Sverige 4/10-08 Afstand: 140km
Blåmejse CH58554 aflæst Gedser odde 16/10-08, mærket Nidingen, Sverige 25/9-08 Afstand: 302km
Blåmejse CH58643 aflæst Gedser odde 22/10-08, mærket Nidingen, Sverige 25/9-08 Afstand: 302km
Blåmejse AN97759 aflæst Gedser odde 21/3-08, mærket Leek Midwolde Ottema, Holland 21/3-08 Afstand: 398km
Grønirisk 8977262 aflæst Gedser odde 29/10-08, mærket Stavsengan, Norge 2/10-07 Afstand:
975km
Grønirisk 2KP83498 aflæst Gedser odde 23/10-08, mærket Spillepeng, Sverige 4/10-08 Afstand: 136km

Fugle mærket ved Gedser og aflæst andet sted:
Rødhals 9D32022 mærket Gedser odde 28/9-07, fundet død West-Vlaanderen, Belgien 31/10-08 Afstand: 700km
Gransanger A93740 mærket Gedser odde 12/5-08, aflæst Utsira, Norge 28/5-08 Afstand:
682km
Blåmejse 9D53660 mærket Gedser odde 31/3-08, aflæst Falsterbo, Sverige 22/10-08 Afstand: 104km
Blåmejse 9D34193 mærket Gedser odde 30/10-07, aflæst Rybachiy, Rusland 22/9-08 Afstand: 565km
Grønirisk 9U15218 mærket Gedser odde 16/11-07, aflæst Kerinkallio, Finland 27/9-08 Afstand: 1076km
Grønirisk 9U15207 mærket Gedser odde 14/11-07, aflæst Nidingen, Sverige 13/10-08 Afstand: 302km
Det er altid spændende at modtage disse genfund, og jeg håber snart at modtage nogle flere, som så også vil blive offentliggjort her på bloggen!
Stay tuned
Jesper Brinkmann

mandag den 4. maj 2009

Skovens dag d. 3 Maj 2009

Søndag d. 3 Maj var 'Skovens Dag'. Dertil benyttede Gedser Fuglestation sig muligheden til at fremvise ringmærkning, under ledelse af Hans, Rune, Louis, Gert og Brian. Helt i tråd med 'Skovens Dag', var det Løvsangeren der i høj grad prægede billedet i nettene denne dag ! Enkelte Rødstjert og Gærdesanger var dog også med til at få tankerne hen mod sommer.
Dagens hit var dog en Bynkefugl ! Ganske sjældent vi får sådan en fætter i nettene hernede.
Vejret var ganske flot, med sol i ny og næ, svag vind og ingen regn. Mere end 80 besøgende valgte at lægge vejen ind til os dagens igennem - ganske flot !

Der lyttes intenst med



















Til højre Hans og Rune der tegner og fortæller

























Personalefrokost efter lukketid - til venstre Brian og Rune, til højre Gert og Hans
















Huske at vi på søndag d. 10 Maj, har vores forårs-åbenthus arrangement fra kl 08-14 !
Trop op så tidligt som muligt, da det er her at fuglene er mest aktive og dermed har du størst chance for at se en masse spændende fugle på tæt hold her. Vi sælger fuglekasser, kaffe/the/vand, fuglefrø og keramikkrus til støtte for fuglestationen. Vi håber på at kunne diske op med de sene forårsarter som Havesanger, Gulbug, Grå Fluesnapper og Tornsanger.
Grå Fluesnapper og Tornsanger er allerede set hernede, men endnu ikke mærket - mens Gulbug og Havesanger hverken er set eller hørt endnu hernede. Men det kan ikke vare længe inden de er på trapperne !

Vi takker alle de mange fremmødte i Søndags, og glæder os til at se endnu flere næste søndag.
Vel mødt !

Brian.
Fotos: Louis A. Hansen.

søndag den 3. maj 2009

Ederfuglefangst!!
















I ringmærkergruppen på Vestsjælland har vi årligt fulgt ederfuglebestanden på Agersø ud for Stigsnæs og ringmærket de rugende hunner! I år skulle dette gentages den 2. maj og Søren Klarskov, Kjeld Tommy Petersen, Rune Tjørnløv, en russisk ringmærker og jeg selv mødtes ved Stigsnæs færgehavn klokken 08.45 og så gik turen over til Agersø.

Det første stykke ud langs odden bød på få ederfugle og det var alle sammen nymærkninger, hvilket virkede underligt for normalt er det nogenlunde 50% aflæsninger! Da vi kom længere ud mod spidsen begyndte aflæsningerne dog at komme og deriblandt var 2 med ringe fra Vildbiologisk Station Kalø. disse to hunner er mindst 23 år gamle!!

Samtidigt havde vi to redebure med, som vi først placerede over to sølvmågereder. Der var hurtigt fangst og den ene var lidt speciel for den var mærket som redeunge på Agersø i 1991! Herefter skulle Rune go jeg prøve kræfter med at par svartbage! Og må indrømme at den måge bare er enorm når man står med den i hånden! Man tænker sig lige om en ekstra gang inden man stikker hånden ind for at få fat i den! Den virkede større end en grågås når man står med en stor han!

Og så til dagens scoop! Rune fandt en død svartbag på engene, hvilket der ikke er noget usædvanligt i, men lidt mere specielt var at den var ringmærket, og da jeg så ringen, sys jeg straks at jeg kunne kende nummeret, så sendte straks Hans en besked og bedte ham tjekke nummeret i Gedsers database, og sørme om ikke det var en jeg selv havde mærket på Rødsand ud for Gedser sidste sommer! Mega fedt!

Herefter måtte vi skynde os hen for at nå den sidste færge hjem til fastlandet! Alt i alt en rigtigt fed tur hvor vi nok fangede omkring 90 ederfugle, hvilket er i stil med normalen!

Jesper Brinkmann
Fotos: Kjeld Tommy Petersen

lørdag den 2. maj 2009

På det jævne . . . .


2. maj.
Var på pletten mega-tidligt og fik sat alle sejl til klokken kvart i fem, meget svag vind, men stadig fra nordøst. Allerede på 1. netrunde havde jeg slået gårsdagens 6 fugle med en enkelt, så det så OK ud. Desværre døde det meget hurtigt hen. Fik en gulspurv og en rødstjert samt nogle løvs og gærde-børger. Flere rødhalse fik også ring på, dem har vi ellers ikke set de sidste dage.
Gert mødte op kl. 6, men forduftede hurtigt til Kroghage, hvor Louis havde en sandsynlig stor sorthovedet måge, desværre på lang afstand. Forhåbentlig dukker den op igen en af de nærmeste dage. Årets første grå fluesnapper sad et kort øjeblik og sang fra det sydgående hegn, men forsvandt igen.
Per Bo dukkede pludselig op i stationshaven, og det varede ikke længe, før han fik øje på 2 hvide storke, der trak ud. Lidt efter kom Frants, netop hjemkommet fra Nepal, så der var nok at snakke om.
Ved 14-tiden gad jeg ikke mere, og dagens resultat blev 24 nymærkninger. Det bliver forhåbentlig til lidt mere i morgen, hvor vi holden åbent hus i anledning af "Skovens dag".
Tekst og foto: Hans Lind

fredag den 1. maj 2009

1. maj: Kampdag!



Fredag d. 1. maj.
Ja, så tog Jesper hjem, så jeg måtte se, hvad jeg kunne stille op i den hårde "Nord-Osten". Det blev såmænd en kamp på denne Arbejdernes Kampdag: 1. runde 1 g-smutte, og næste runde en løvsanger. Så kom jeg hen til N8, hvor der hang en fugl, jeg på afstand ikke lige kunne se, hvad var, så stor var overraskelsen, at det var en ringmærket sortmejse, som vi stort set ikke har haft i maskerne i 2009. Det var en ring, der startede med 9X98, så det var IKKE vores egen!. Det var jo nok en Rolf havde mærket sidste efterår, troede jeg, men jeg blev klogere:
Jespers henvendelse til ZM gav pote: Vi fik at vide, at det var en "Langelæjnger", fra efteråret 2008". Man burde jo "Kæjnd dejn på knækket!", det gør vi i hvert fald nu.
I skrivende stund mangler vi i 2009 danske aflæsninger fra Flyvesandet, Anholt og Chrø, men det kommer vel.
Jeg lukkede net 12.30 , fik årets første tornsanger og aflæste en ef vores egne gærdesangere, mærket 3. maj 2008. Utroligt, at de kan finde vej! I dag blev det til 6 nymærkede fugle ialt, så det var en kamp, men jeg synes, at jeg vandt den.
3 røde glenter lavede trækforsøg over stationshaven et par gange. Ellers lavede vi forberedelser til "Jordens dag" på søndag, hvor vi holder åbent hus.
Tekst og fotos: Hans Lind