fredag den 10. december 2010

Tid til aflæsninger

Kong vinter er over landet og Gedser Fuglestation har gjort det de fleste andre ringmærkningsgrupper kun drømmer om - nemlig at runde 20.000 mærkede fugle på et år! Derfor kan vi nu også bruge vores kræfter på andre ting, og med det specielle vejr vi har for tiden er det meget vigtigt at så mange danske ornitologer som muligt trækker huen godt ned over ørerne og begiver sig ud i vinterkulden for at aflæse ringmærkede fugle! For selve mærkningen af fuglene er kun en del af jobbet, vi behøver også i den grad at fuglene bliver aflæst, for at finde ud af hvordan de bevæger sig, og hvordan de klare sig og hvor gamle de bliver!
Denne kaspiske måge er mærket i november 2010, men endnu ikke aflæst - bliver du den første der aflæser den?

Alle kan aflæse fugle! Det er primært de større fugle som svaner, gæs, ænder og måger folk kan aflæse med deres kikkert. Der er de senere år (og også de sidste par uger) mærket rigtigt mange af disse arter både i Danmark og i vores nabolande! Så der er masser af fugle at gå igang med!
Denne bramgås kan nemt aflæses hvis blot man har en kikkert eller et teleskop!

Der er masser af ornitologer der ser mærkede fugle hver eneste dag, men desværre har folk det med ikke at skrive ringnumrene op eller at glemme at sende dem ind. Formentlig skyldes dette at folk tænker at der nok også er andre der ser den pågældende fugl og at de derfor ikke behøver sende den ind. Imidlertidigt vil vi gerne have så mange aflæsninger som muligt på fuglene, og desuden er der meget få der sender aflæsninger ind, så det er en dårlig undskyldning for ikke at sende ind.

At man engang imellem kan finde noget virkelig spændende beviste Asger idag, hvor han igen besøgte Universitetsparken i Århus. Her havde han nemlig set en mærket gråand igår.
Igår havde han dog ikke fået aflæst nummeret, så han måtte afsted igen idag. Det viste sig, at anden var mærket i Belgien, så selv blandt "parkænderne" kan der altså gemme sig noget sjovt!

Der findes forskellige hjemmesider med lidt hjælp til når man er ude og aflæse. En af disse er
www.holmer.nl/birdrings.htm hvor man kan se eksempler på metalringe brugt rundt omkring i verden. Hvis det er farveringe kan man besøge siden http://www.cr-birding.be/, hvor man kan se alle farvemærkningsprojekterne i Europa.
Alle aflæste fugle skal genmeldes til zoologisk museum, hvilket blandt andet kan gøres her: www.zmuc.dk/ring/genmeldingsform.asp

Så på med huen og kom ud og aflæs fugle!

Jesper Brinkmann

3 kommentarer:

Gedser Fuglestation sagde ...

Er det dig eller rap-ænderne de har buret inde på det øverste foto? :) RTJ

Carsten Lome sagde ...

Dette var en god oppfordring. Vi merker det vi kan her oppe i Oslo nå mens det er kaldt.
Vi vet at gråendene kan ta ned til dere og vi har senest i sommer hatt en DKC meket troldand på besøk.
Ut med kikkert, skriv opp og meld inn!

Gedser Fuglestation sagde ...

Jeg tror hegnet skulle sikre at folk ikke triller ned i dammen, når de er på vej hjem fra julefrokosten:)
Hey Carsten!
Ja jeg kan se, at i er i fuld gang deroppe - det er super! Kjeld og jeg har været ude idag, hvor vi udover at have mærket en del, har aflæst knap 200 fugle, så der er altså masser at gå igang med!
Jesper