søndag den 20. januar 2013

Vinter - er lig med mågeaflæsninger


20. januar. Vi er nu forlængst over midten af januar, dagene længes, og vinteren strenges!

Det er ensbetydende med, at der er gode muligheder for at studere mågerne i vores fiskerihavne og parker, hvor der fodres. Således tog jeg i forgårs en tur til Slotsbryggen i Nykøbing F., hvor der altid er noget at se på.

Ud med det daggamle brød, og inden man har gået fem skridt tilbage til bilen, er der op mod 100 måger i kamp om godbidderne! Så er det bare at væbne sig med tålmodighed, bruge sin håndkikkert og kamera. Der var et par hættemåger med hvide farveringe, og en masse fotos afslørede minsandten, at det drejede sig om to danske og en tysk!




God begyndelse! Men det skulle blive bedre endnu. Både Benny og Asbjørn har i de foregående dage aflæst en anden hættemåge med gul ring, K082, og den var der sandelig også. På fotoet kan man ane noget med MO - - -, starten til MOSKWA, og Asbjørn kunne oplyse, at den er russisk. Han har fået mærkningsdata på den - ganske interessante: 




Den er mærket som redeunge juni 2010 15 km SV for Sankt Petersborg, Rusland. Et år senere aflæses den 30 km nord for Szczcin, Polen, hvor Oderfloden løber ud i en stor sø. De sidste to vintre har den opholdt sig i Nykøbing. 
Ind imellem kom der er hættemåge, kun med en metalring, og de er en hel del vanskeligere at aflæse, for man skal have set eller fotograferet ringen hele vejen rundt. 



 - men det lykkedes tilsyneladende at få stykket ringnummeret sammen, så nu bliver det spændende at høre alle de aflæste mågers livshistorie!

Det er NU, at I skal ud og kigge på ringmærkede måger, svaner og blishøns. det giver en masse vigtige oplysninger i videnskabens tjeneste, og det er DIG, der kan være med til at indsamle disse. 

Blog og fotos/Hans Lind







Ingen kommentarer: