tirsdag den 28. september 2010

D' helt vildt... Og det fortsætter...

Gårsdagen havde budt på 317 mærkninger inden nettene blev slået sammen, da flere praktiske gøremål haltede gevaldigt efter rekorddagen. Der skulle handles ind, tilses net og udstyr og ikke mindst tastes ringmærkninger ind. - Lidt ærgeligt, da man snildt havde kunne runde 500 mærkninger.
I dag har der også været helt vildt mange fugle, både i luften, men så sandelig også i nettene. Antallet af mærkninger var igen i dag skyhøjt med ca. 830 fugle. Den klart domierende art var igen rødhals, men også de sidste sylviasangere, rødstjerter og en enkelt broget fluesnapper fik ring. Dagens "hit" må siges at være en 1k lille fluesnapper og en bynkefugl, der begge blev mærket. Af fritflyvende fugle opdagede vi en 1k sorthovedet måge, der gled langsomt nord ind imod Gedser Havn og 1 gøg og en stor tornskade sad pludselig i haven.
Igen i dag har der været vildt mange fugle i luften. - Traner, Bramgæs, Knortegæs, Misteldrosler, grønsiskener, bogfinker i et virvar. - Jeg har aldrig set noget lignende igennem min fuglekarriere. - Det er virkelig helt vildt...

GFU blog v./ Rune S. Tjørnløv

søndag den 26. september 2010

Åbent hus og dagsrekord på samme dag

Søndag den 26/9 var min første ringmærkningsdag på Odden efter et 3 ugers ophold på Ottenby Fuglestation. Det var samtidig dagen, hvor der skulle være åbent hus og vi kunne forvente at de første gæster ville melde deres ankomst omkring kl. 8. Stig Jürgensen, Asger og jeg åbnede de fleste net og kunne godt se på vejret, at der kunne komme pænt med fugle. Det blæste godt nok lidt, men luften var lettere fugtig og der lå en hinde af dis over Odden.
Allerede på første runde blev der mærket et par hundrede fugle, men nu var også Hans, Brian, Gert og Benny dukket op, så vi fik mærket en masse fugle inden de første gæster kom for at se ringmærkning og fugletræk. Imens Hans og Benny foreviste fugle i hånden og fortalte vidt og bredt om årstidens trækfugle, blev der i kulisserne mærket et uhørt højt antal fugle. Dagens mest spændende fangster blev taget med tilbage til fremvisning, alt imens kaskader af bogfinker, kvækerfinker og grønsiskener væltede udover Odden i et tykt bælte til glæde for de fremmødte.
Dagen bød også på indvielse af de nyinstallerede fuglekasser med webcam og tilhørende skærme i mødelokalet. Morten fra Skov og Naturstyrelsen viste stolt SNS's nye informationsfolder frem, hvorefter det blev Hans Linds tur til at reklamere for Gedser Fuglestations nye folder om stedets fugletræk, ringmærkning m.m..
Da dagen var omme kunne vi ikke vente med at gøre status, da vi alle godt vidste, at der var gode mulighed for at slå den flotte dagsrekord på 935 fugle fra sidst i august i år. Efter en tids summen kunne vi konstatere at rekorden var blevet slået med 124 fugle og den nye ringmærkningsrekord lyder altså på imponerende 1059 fugle.

Den 26/9 er blevet en dag vi nok aldrig glemmer. - Heldigvis var der mange interesserede mennesker, at dele oplevelserne med. Gedser Fuglestation håber at de fremmødte har haft en rigtig god dag med mange spændende fugleoplevelser.

GFU blog v./ Rune Skjold Tjørnløv

Rekorddagens mærkninger:
Skovpiber 3
Gærdesmutte 2
Jernspurv 30
Rødhals 681 - ny dagsrekord
Rødstjert 30
Stenpikker 1
Sangdrossel 14
Græshoppesanger 1
Rørsanger 1
Gulbug 1 - en af dk's seneste observationer nogensinde
Gærdesanger 5
Tornsanger 3
Havesanger 8
Munk 19
Gransanger 58
Løvsanger 19
Fuglekonge 79
Grå Fluesnapper 2
Broget Fluesnapper 4
Rødrygget Tornskade 1
Bogfinke 73 - ny dagsrekord
Kvækerfinke 1
Grønsisken 22
Rørspurv 1

I alt 1059 fugle af 24 arter

lørdag den 25. september 2010

Småsnapper igen og Rødtop

En rigtig fin dag med både pænt antal i fangsten og hele to sjældenheder. Stig og jeg havde en udmærket morgen med ca. 100 mærkede fugle inden for de 5 standardiserede timer. Der var en del fugt i luftenen tidligt på dagen, hvilket nødvendiggjorde, at vi gik runde mere eller mindre konstant, indtil vejret klarede op, og det blev rigtig lækkert og lunt vejr. På anden runde kom dagens første belønning i form af en smuk, ung han Rødtoppet Fuglekonge, som samtidig var efterårets første. Arten har været ret sjælden i fangsten i år og denne var således "kun" årets sjette mod normalt tre gange så mange. Præcis kl. 12 hang der sørme igen en Lille Fluesnapper i nettet. Jeg troede derfor, at det var fuglen fra i går, men den var forbløffende nok uden ring - altså årets fjerde Småsnapper og den anden på to dage! Hele 8 gæstende fuglekiggere, der obsede fra Odden, fik også set den. Der var et generelt et flot træk i dag, hvoraf især hele 29 Røde Glenter er bemærkelsesværdigt.

Da det klarede op på formiddagen begyndte Grønsisknerne at trække i stort tal ud mod spidsen. Jeg hang derfor min telefon med dens beskedne højtalere med kald af arten op ved hejsenettet, og inden dagen var omme havde det resulteret i 87 nymærkede Grønsiskner! Dagens total endte på 192, som udover sisknerne var domineret af Gransangere, Blåmejser og Munke.

Ellers blev dagen brugt på at lave forberedelser til morgendagens åbenthus-arrangement, og jeg fik slået lidt græs. Om aftenen vendte Rune tilbage til stationen efter tre fede uger på Ottenby Fuglestation, hvor han bl.a. mærkede Prærieløber!

Asger

fredag den 24. september 2010

GFU igen i mediernes søgelys

Dagen startede med masser af fugle i luften, men ret få i krattene. På anden runde begyndte der at komme lidt mejser, og da der pludselig sad 11 i Ø6, troede jeg, at det kunne blive til rigtigt mange. Men det ebbede hurtigt ud, så det blev ikke til mere end 25 i dag. På næste runde kunne jeg pille en fed, ung Lille Fluesnapper ud af N9 (årets tredje) og dermed give Stig en fornem vækning, efter han havde været til fest i København i aftes. Resten af dagen var nettene dog ret tomme, så vi endte på 71 nymærkninger, heraf to spurvehøge. Rødhalse, Munke og Rødstjerter var de dominerende skikkelser i fangsten.


Lille Fluesnapper 1k. Antydning af afgrænset gullig strube og relativt gråt nakkebånd kunne tyde på, at det drejer sig om en han.



Det lykkedes os også igen at skabe medieeksponering til fuglestationen, idet vi fik besøg af et filmhold fra Guldborgsund Kommune, som gerne ville optage lidt film af ringmærkningen på Gedser Fuglestation. De fik optaget os mærke en del fugle, mens vi fortalte om ringmærkning generelt, så det bliver spændende at se, hvad resultatet bliver. Planen er, at det skal udgives sammen med en række andre klip om egnens herligheder i en lille film. De er altid dejligt med noget opmærksomhed omkring stationens arbejde, og vi ser da også meget gerne, at DR og resten af Danmarks medier også lægger vejen forbi Danmarks sydspids.


En af dagens Blå Kærhøge - en 1k-fugl

Asger

Fotos: Asbjørn Jensen

Havterne flyver en million km!

(Arkiv foto)

Havterne (GFU galleri:her) vejer mellem 90 og 120 g, og hvert år foretager de en fantastisk flyvetur mellem deres ynglested f.eks. Rødsand udfor Gedser til Antarktis (definition).

Dette individ som yngler i det sydlige England har i nu mere end tredve år fløjet til Antarktis.
Den Engelske sproget nyhed er her:
(historie)



GFU

torsdag den 23. september 2010

Mejseinvasion i vente?

Efter gårdsdagens storfangst var dagens mærkning nede på et noget mere normalt niveau. Da jeg ankom til stationen lidt over middag havde Stig og Hans mærket omtrent 100 fugle. Herefter overtog jeg nettene, og frem til solnedgang lykkedes det at presse dagens total op på 140 fugle, hvilket udgør en ganske pæn dag. Igen i dag var Rødhalsen den dominerende art, der stod for knap halvdelen af dagens fugle. Det er kun dejligt, da vi manglede en hel del kælke i forhold til normalen på denne tid af efteråret. Jernspurv og Blåmejse fangedes også i pæne tal. Det lader til, at vi har en mindre mejseinvasion i vente de kommende dage, idet Falsterbo har meldt om tusindvis af udtrækkende Blåmejser de seneste dage. Ellers skal hele fire mærkede Spurvehøge bemærkes fra dagens fangst heraf to i hejsenettet på én gang.

Det var dejligt at være tilbage på Odden igen, og i det utroligt lækre og lune danske sensommervejr kunne vi nyde et himmelrum konstant fyldt op med trækkende fugle. Luften var tyk af svaler, og dagens total skal nok tælles i fem cifre. Finkerne væltede også sydover i titusindevis, men kun ganske få lod sig indfange. Derimod skuffede rovfuglene, og især glenterne. Dagens ca. 15 glenter er vand sammenlignet med Falsterbos knap 600 i går. Sidst på eftermiddagen kom der et større influks af insekter, som fik en kæmpe sværm af måger til at hvirvle rundt helt lavt over haven og fårefolden kun få centimeter fra nettene.

Imorgen ser ud til at blive mere af samme skuffe. Hvis nattrækkerne skuffer, så vil mejserne forhåbentlig kunne redde morgendagens total. Jeg glæder mig i hvert til at få en masse fugle igennem hænderne igen.

Asger

onsdag den 22. september 2010

22.09.2010 540 er dagens melding

Det blev en dag lidt ud over det sædvanlige.
Vejrudsigten havde godt nok forberedt os på muligheden for en god ringmærkningsdag, så vi havde på forhånd hentet assistance ved Benny og Gert, og det viste sig at være en klog disposition.

Allerede mens vi slog nettene op i den sorte, stjerneklare nat, gik de første to rødhalse i N03, og der var liv i buskene. Overalt hørte vi rødhalsenes kniksen og da vi gik den første runde umiddelbart efter nethejsning kl. 05:55, så var der rødhalse i alle net.
Det blev i det hele taget rødhalsenes dag med 379 mærkninger.

Der var dog lidt for enhver smag. Gert havde en af de sædvanlige diskussioner med en gærdesmutte, der forsøgte at 'bygge rede' i et af nettene. Iøvrigt efterårets første gærdesmutte.
Vi fik også idag de første meget tidlige kvækerfinker samt en forløber for fuglekongerne.

Sidst på formiddagen aftog presset og vi fik tid til at gøre status. Nøjagtig 400 mærkninger. Og så blev der tid til en halv kop kaffe.
Vi fortsatte runderne indtil kl. 14, og 14:30 var nettene klappet og nogle trætte ringmærkere kunne tage hjem. Stor tak til Benny og Gert for dagens indsats.

Hans og jeg kunne så endelig gøre regnskabet op, og vi nåede den meget acceptable sum på 540 mærkninger. En dag i top-5, som Hans udtrykte det.

Over stationshaven så vi i dagens løb 7 skovskader på træk, hedelærke og ravn. Og ude på odden boltrer vore 3 svalearter sig sammen i tæt og festlig leg langs sydskrænten.

Dagens mærkninger:
Rødhals 379
Rødstjert 9
Gærdesmutte 4
Skovpiber 1
Rørspurv 1
Kvækerfinke 4
Bogfinke 6
Jernspurv 16
Blåmejse 15
Stillits 1
Fuglekonge 1
Gransanger 58
Løvsanger 6
Munk 23
Havesanger 3
Gærdesanger 7
Sangdrossel 6
--------------------------------
17 arter 540


Stig
c-160

Gedser Fuglestion i TV2

Lokalt kendt, men næsten også verdens berømt

Igen er det lykkedes, at få Gedser Fuglestion i medierne - denne gang - eller atter er det Hans Lind ved Gedser Fuglestion der har været fremme i medierne.
Se her:
http://vejret.tv2.dk/artikel/id-33732922:n%C3%A6rvejret-gedser-odde.html


Her Hans Lind (til venstre på foto) ved en anden lejlighed (et arrangement).



GFU

tirsdag den 21. september 2010

21.09.2010 En forsinket nattergal

Dagen begyndte med en genmeldt sangdrossel, og så var tonen ligesom slået an. Troede vi, men det var heldigvis en narresut.
Der var ankommet fugle hen over natten og allerede inden kl. 8 havde vi mærket flere fugle end i går og fordelt på flere arter.

Efter kl. 8 begyndte spurvehøgene at melde deres ankomst. Først kredsende over stationen, men snart efter også jagtende i lav højde gennem stationshaven. Ofte flere samtidig og man kunne ikke lade være med at beundre spurvehøgens kombination af jagtinstinkt og flyvefærdighed. Akrobatik af høj klasse. Men det måtte jo ende galt. De første par spurvehøge slap ud af nettene før vi nåede derhen, men de småmaskede net har svært ved at holde på så store fugle. Kort efter var der fangst i uglenettet og kort efter var der igen fangst i uglenettet og drosselnettet samtidig. Og så lige en til i uglenettet. 4 smukke spurvehøge blev det til idag. Og 9, der undslap fra de småmaskede net.

Dagens fugl var dog nok en nattergal, der blev mærket på stationen den 13.9. Den har åbenbart givet sig god tid med trækket sydover, men den kan nå det endnu. Og med den gældende vejrudsigt har vi sikkert set den for sidste gang i år.

Dagens øvrige fangst var en gang blandede 'bolcher'. Bortset fra jernspurven, der havde en rigtig god dag, så var det lidt af 'det hele', som vi kunne forvente. Grønsisken er nu ankommet i små flokke.
Ingen hits i nettene.
Men ude på sydpynten trak en ung havørn mod Tyskland ad et par gange og gav fornem flyveopvisning for de mange fotografer, der stod derude idag.

TV2 gæstede stationen i dag i forb.m. den 'gode historie' til aftenens vejrudsigt. Desværre ankom tv-holdet midt på dagen, og da var det var blevet småt med fangsten, men Hans var i fortællehumør (som nogle måske allerede har set på TV2) og behøvede kun et par fugle til at udfylde programmet.
En uventet og alternativ måde at få eksponeret Gfu over hele landet. Mon ikke det smitter af på fremmødet til åbent hus-dagen på søndag? - og giver lidt goodwill de 'rigtige' steder.

Dagens mærkninger:
Munk 2
Havesanger 3
Tornsanger 3
Gransanger 9
Løvsanger 3
Bogfinke 5
Rødhals 6
Jernspurv 41
Grå fluesnapper 3
Rødstjert 5
Blåmejse 14
Grønsisken 3
Skovpiber 1
Sangdrossel 1
Spurvehøg 4
-----------------------
15 arter 103

mandag den 20. september 2010

20.09.2010 Det blæser på odden


Det susede i buskadet, da jeg stak hovedet ud i nattemørket. Det var også den eneste lyd, der kunne høres, så det tegnede til en tynd dag allerede inden solen stod op. Det holdt desværre stik.
Det er sjældent et godt tegn, når dagens første fugl er en genfangst.
Hen over formiddagen passerede flere byger med støvregn, men ikke noget, der kunne genere fuglefangsten. Iflg. DMI har vi fået under 1mm regn iløbet af hele dagen.
Hver runde gav fra 0 til få fugle og kl. 12:30 klappede vi nettene igen, da blæsten fortsatte uændret på 12m/sek.
To spurvehøge var i nettene, og begge undslap ubesværet, da jeg nærmede mig. Nettene var som trampoliner.

På og omkring Gfu så vi 2 dværgfalke, 4 spurvehøge samt en del tårnfalke, der i dagens blæst ikke behøvede at 'muse' for at stå stille i luften. Det var nok at sprede vingerne. Interessant at se hvorledes vingerne konstant søger balance med minimale horisontale bevægelser. Et studie i finmotorik.

Dagens ringmærkninger:
Rødhals 7
Jernspurv 3
Grå fluesnapper 2
Gransanger 3
Tornsanger 2
Rødstjert 1
Gærdesanger 1
Løvsanger 1
Sangdrossel 1
------------------------
21

Stig
C-160

I løbet af formiddagen var der besøg fra skovdistriktet: Der skulle opsættes et par kasser med indbygget web-cam - infrarødt - så vi kan se det på et par nye skærme i mødelokalet. Nu håber vi bare på, at skovspurve eller måske musvitter vil finde kasserne attraktive, så vi kan følge med i deres privatliv.
Begge kasser blev anbragt på østgavlen og nordsiden af huset - med mulighed for at flytte dem til nærtstående træer. Vi får se . . . . :-)
Også et helt nyt skilt kom op ved P-pladsen.
Hans

søndag den 19. september 2010

Blæsende dage på Odden.

Jeg havde aftalt med Hans, at tage en tørn på stationen, fredag og søndag, men havde glemt at tage vejrguderne med i den aftale. Da jeg tog hjemme fra, kunne jeg fornemme, at det vil blive dage med meget vind.
Da jeg ankom til fuglestation, både fredag og søndag, var det næsten værre en jeg havde anet, og jeg kunne straks se, at det kun var muligt, at åbne en del af nettene og jeg kunne konstantere, at det nye hejsenet var væltet.
Om fredagen var første runde meget stille, der var slet ikke noget leben i bevoksninge, det kunne kun blive en katastrofe, men så begyndte Rødhalsene at knitre og der kom gang i Rødstjerterne og få Løvsanger gav sig til kende, med deres blide kalden, så der blev alligevel lidt at ringmærke, 18 fugle i alt, flest Rødstjerte.
Over station var der et leben af Grønsisken - Bogfinke - Hvid Vipstjert - Skovspurve, jeg observerede de første trækkende Kvækerfinker og alle de småfugle trak en hel del Spurvehøge til, som selvfølgelig var glade for den serverede madpakke. En enkelt Dværgfalk blandede sig i selskabet, den ville også tage del i festlighederne.
I dag søndag, var næsten en gentagelse af fredagen, måske med lidt mindre vind, samme antal netmeter blev sat, jeg tog mod til mig og prøvede det gamle hejsenet, i håb om at fange, nogen af
de mange Grønsisken - Bogfinker og Kvækerfinker der forsøgt at trække ud, men straks efter kom tilbage igen, for derefter at søge mod vest.
Det var lidt andre fugle, der gav lyd fra sig i dag, især Jernspurve og Gransangere var aktive, og det var da også dem, der var årsagen til, at jeg nåede op hele 27 ringmærkede fugle.
Spurvehøge var der også i dag en del af, det var jo samme recept som fredag, frokosten var klar, så de kunne bare tage for sig af retterne. En to - tre stykker fandt vej til netmaskerne, men hoppede slev ud, en enkelt 1k han, der ikke havde lært fidusen, blev hængende til jeg kom forbi, så den fik sit helt eget personnummer på højre ben, fik målt vingerne og derefter straks sluppet fri igen.
To vindblæste dage på stationen var slut.

Benny

lørdag den 18. september 2010

MEGA rovfugledag på Gedser Odde


2 af dagens mange spurvehøge
Lørdag d. 18. september vil gå over i GFU' annaler som en helt speciel dag: Rent ud sagt et lor..-vejr med 14-15 sekundmeter vind fra vest og krydret med jævnlige hidsige byger af kort varighed. De var dog lige akkurat så lange, at de trækkende bogfinker slog sig ned i haven, hvilket var et eldorado for spurvehøgene: Man så konstant en god håndfuld lavt over stationshaven, jagtende på livet løs.
Det resulterede i ny stationsrekord for spurvehøg, fanget og ringmærket på én dag: 15 stk! De 4 var hunner, men det er ganske normalt, at man fanget flest hanner.
Ellers var der god spredning i arterne:
Spurvehøg 15
Skovpiber 2
Jernspurv 4
Rødhals 4
Rødstjert 3
Gærdesanger 2
Havesanger 2
Munk 2
Gransanger 1
Løvsanger 1
Broget fluesnapper 1
Bogfinke 7
Gulspurv 1
En Lille Fluesnapper blev fundet af Gert ved hejsenettet, men den holdt sig pænt på afstand af netmaskerne - øv-

Jes Graugaard og Jan Bolding Kristensen er på besøg på stationen i weekenden, og de fik også deres sag for med at holde styr på rovfugletrækket: Mindst 345 spurvehøge trak ud på ca 4 timer, sammen med 89 tårnfalke, det er nogle fantastiske tal! Også en lærkefalk, 8 dværgfalke og 3 bjergvipstjerter blev noteret.

Gad vide, hvad morgendagen bringer?

HLI

Ubudne men velkomne nattegæster

Igen har der været overnatning i haven!!



STORT gab! Det er tidlig morgen, det er knapt begyndt at lysne, men sovegenet er indstillet på A-menneske så kan lige så godt stå op. Går forbi vinduet ud mod baghave - hmm der ligger to "klumper" i haven!

Dette er kl. 0610 så de første fotos bliver rystet grundet de ringe lysforhold, først hen i mod kl. 0650 er der lys til ISO 3200 og lukketid på 1/50 så apparatet kan holdes bare nogenlunde stille.

Det er en ung hun og han der har overnattet.

Efter daggrys (og nattens) drøvtyggeri - er det tid til frisk græs og nedfaldne æbler.

Tekst, fotos og video, v./Lah

mandag den 13. september 2010

Fed fangstdag med højskolebesøg.


Mandag d. 13. sep.

Benny, Gert og jeg havde sat hinanden stævne på GFU i morges, da vi skulle have et formidlingsarrangement med Højskolen Marielyst. Det havde regnet ret kraftigt fra søndag aften og til ved 3-tiden, så jeg var spændt på, om der havde været noget nattræk. Vinden var svag, men ved netopsætningen i halvmørket var der ikke andet at høre end natuglen fra fyrhaven, så måske udeblev fuglene. Men på første runde sad der pænt med fugle i garnene.

Da vi kom ned til Ø1, gik vi i gang med at mærke de 4-5 fugle fra den ene ende. Glædeligt var det, da jeg kunne pille efterårets første Lille Fluesnapper ud af maskerne!

Senere på runden blev vi også lidt overrasket over en temmelig sen Nattergal. Fuglene blev ved med at komme i en lind strøm til et stykke over middag, så der var rigeligt at vise frem til kursisterne.

Det hele blev krydret af et par Røde Glenter, der lavede flyveopvisning lige over hovedet på os sammen med en lille skrue Hvepsevåger og pænt med Spurvehøge.
130 fugle ringmærket, 18 forskellige arter, domineret af løvsanger, rødhals og gærdesanger, samt efterårets første fuglekonge!

Billeder fra arrangementet kan ses på fuglestationens hjemmeside.
HLI
Foto: Gert JJ.

lørdag den 11. september 2010

Sene fugle

Idag var kæresten og jeg tilbage på odden sammen med Fies bror og hans kone samt deres to børn. Vi ankom klokken 12.30 og en halv time efter havde vi sat nettene op. Vi kunne hurtigt se at det havde været en god dag hvis vi havde haft nettene op fra morgenstunden, da mange fugle rastede i haven! Det var ret tydeligt at det nu var nye arter der var gang i trækket af, da fangsten nu domineredes af rødstjerter og rødhalse. Jeg blev dog noget forundret da der var mange sene fangster også, hvor hele 4 gulbug overraskede mest. 3 rødryggede tornskader er også ved at være sent!
Ellers var det mest specielle at hele 10 grå fluesnappere fandt vej til nettene - dette skal sammenlignes med at den tidligere årsrekord for denne art var 67!
Om eftermiddagen ringede Anders Prehn og fortalte at der sad et par sortstrubede bynkefugle ved Vesterhave.
Imorgen håber jeg på en fin fangst inden jeg igen må tilbage til København til studierne!
Jesper Brinkmann

fredag den 3. september 2010

Nybyvej 51. august måned.

Det har været en super måned, at ringmærke her i haven. Der har været fugle at fange hver dag, og ind imellem også et par af de gode, såsom: Vendehals 1 - Skovsanger 1 ellers har det været de arter, man kan forvente: Skovspurv 83 - Grønirisk 7 - Spætmejse 10 ( pænt mange ) - Munk 11 - Musvit 44 - Sumpmejse 2 ( nr. 86 og 87 på matriklen ) - Blåmejse 16 - Rødhals 8 - Havesanger 8 - Kærsanger 1 - Dompap 12 ( pænt mange ) - Rødstjert 2 - St. Flagspætte 1 - Solsort 1 - Gulbug 1 - Gransanger 3 - Løvsanger 6 og Sortmejse 1.
Ialt 219 nymærkninger, fordelt på 20 arter. Der har kun været få aflæsninger, 5 i det hele.
Dagen hvor jeg fangede Vendehals, var ellers sådan en blandet affære, med snusk og regn, og ikke særligt mange fugle i haven, men så ud af det blå ingenting, sad denne så underlige fugl i nettet. Den gjore alt for at gøre mig bange, hvæsede, drejede hovedet næsten helt rundt, havde rejst nakkefjerene, for at se rigtig farlig ud, men da jeg havde oplevet dens adfærd et par gange,
var det kun beundring, man kan have for sådan en fugl.
Ellers har der været, en Rødrygget Tornskade i haven, heldigvis kun kort, da den godt kan, gøre skade på fugle der hænger i nettene, 3 Grå Fluesnappere er det også blevet til.
Men ellers er det nok sommerfuglene, der har sat deres præg på måneden, især de mange Kejserkåber, med 10 -15 når der var flest, - Det hvide C - Nældesommerfugl - Admiral - Citronsommerfugl og Dagpåfugleøje.
Der er trukket en del Gul Vipstjert og Skovpiber, og så er der så småt, kommet gang i Hvepsevågerne, men det har nu været, de mange Landsvale - Bysvale og enkelte Mursejlere, der har fourageret over huset, næsten hver dag, der har været meget i øjenfaldende.
Det bliver spændende at se, hvad næste måned kan bringe, når der rigtig kommer gang i trækket sydover.

Benny.

torsdag den 2. september 2010

Efterårsarter - opdateret


Starten af september er en skøn tid at ringmærke i. Man fanger både de arter man har fanget i sommermånederne, men efterårsarterne begynder også at vise sig. Idag var vejret igen super til mærkning, men da det stadig er samme vejrtype som de foregående dage går antallet også stadig støt nedaf. Indtil nu er der mærket ca 90 idag, og når måske et par stykker mere inden jeg lukker garnene.

Tidligt i morges vrimlede det med grå fluesnappere i haven, men som det oftest sker med den art fanger vi kun få, da de bevæger sig højt i træerne. fik dog mærket 8 hvilket er en fin dag hernede. Brian kom til om morgenen og hjalp til med dagens fangst, og lidt op ad dagen kunne vi pille dette års 7. korttåede træløber ud af nettet. Eller var der godt med rødhals og rødstjert og sørme om ikke også en blåmejse fandt vej til nettet. Om en måneds tid kan vi risikere at disse små djævle vælter i nettene (men der sidder jeg heldigvis på skolebænken igen hehe). Desuden fandt en sen nattergal også vejen til Ø7.

En stor flagspætte sad også pludselig i haven og jeg gik op til hejsenettet og satte mig og trommede på notesbogen med min lenael. første fugl der kom til var dog noget uventet en spætmejse der kravlede rundt over mit hoved på netstolpen. Desværre gik den ikke i nettet. Det gjorde derimod den store flagspætte!

Om formiddagen var landmanden ude at harve marken ude foran stationen og op imod 1000 måger strømmede til, og jeg løb derud med skopet i håb om at aflæse nogle ringe. så også både ringe fra Holland, Belgien og Sverige/Danmark, men fik kun aflæst en enkelt og det var den sølvmåge jeg selv havde mærket hernede i juli. til genæld fandt jeg hele 3 kaspiske og 1 middelhavssølvmåge. Brian kom op og fik set de to kaspiske og middelhavs, men lidt efter lettede flokken og fløj langt ud på marken.

Update:


Her til aften røg der sørme en karmindompap i nettet. Det er det seneste ringmærkningsfund i Gedser nogensinde! Den er også ved at være lidt sent på den, så den må sætte farten op mod dens vinterkvarter i Indien! Jimmy satte sig her til aften ud på odden igen, og har på en time haft 21 trækkende kjover, så nu rykker de igennem for alvor!

Jesper Brinkmann

onsdag den 1. september 2010

Når skoven er stor og tiden er knap

Idag blev endnu en god ringmærkningsdag! Man kan dog mærke at det nu har været det samme vejr længe, og derfor falder dagstotalen for hver dag selvom vejret sådan set er perfekt! Fik dog knaldet dagssummen op på 135 fugle. En stenpikker var nok det sjoveste, men 3 spurvehøge idag er også udemærket så tidligt på året. Midt på dagen sad der pludselig en 1k gulirisk og kaldte i æblehaven. Arten har været meget sjælden på odden her i efteråret!
Klokken 15 knaldede jeg nettene sammen og gik ind for at få mig en middagslur, men havde dog kun lige lagt mig da Jimmy ringede - "hva har du set meldingen?" "Næ?" "Mellemflagspætte ved Rødby". Og så gik turen ellers til Rødby, og på vejen tjekkede vi kortet og kunne konstatere at det krat spætten var landet i så ud til at være et meget lille krat, så vi var ret optimitiske.
Da vi kom derover kunne vi imidletidigt se, at det var en kæmpe skov, så vi gav det et godt forsøg, men så kun en stor flagspætte et par gange.
Dernæst drønede vi til Maribo-søerne, hvor vi bogførte en hvidøjetXtaffeland, pirol og ca 4 fiskeørne! Området var desværre ret tomt for fugle, da de kære små jægermænd stod overalt og pløkkede på fuglene!
Jesper Brinkmann