lørdag den 31. maj 2008

Skagen-satsningen anno 2008!


Efter et godt forår i Gedser trængte Gedsers ringmærkerstab til en ferie, med rigeligt afslapning og gode oplevelser. Dog skulle der helst også kunne ses lidt fugle undervejs, og da vejrudsigten for ferieugen bød på solid østenvind, valgte vi at tage en uges ferie i Skagen!
Vi fandt et fint sommerhus ved Råbjerg og afrejsen var planlagt til at skulle være d. 24. maj. De deltagende på turen var Gert Jeppesen, Jacob Niss, Jens W Christoffersen, Karsten Christoffersen og Jesper Brinkmann.

Turens afrejsetidspunkt blev dog ændret ret pludselig, da der blev meldt rødhovedet tornskade ved Blåvand den 23., så alle undtagen Gert drønede til Blåvand, hvor tornskaden dog var sunket i jorden, indtil den lige inden mørkets frembrud blev fundet i en sommerhushave!
Denne måge fandt Gedserbanden i Skagen Havn den ene dag, og dagen efter var den ude og vende ved Grenen hvor mange ornitologer mente det måtte være en sildemåge. Det er dog en sølvmåge, dudes!




Herefter tog vi glade hen til Blåvand fuglestation, hvor vi skulle overnatte. En del af Blåvands ringmærkerstab synes åbenbart det kunne være sjovt at udfordre Gedsers stab i en dyst hvor der indgik nogle "grønne sodavand", da han mente at han var sikret sejren. Han gik dog i seng 20 minutter efter, men så havde vi jo også resten af kassen for os selv:-)
Næste morgen drønede vi sydpå fra Blåvand, og første stop blev gjort ved Ballum Sluse, hvor vi så 4 fine poms samt 1 han af hedehøg og 2 havørne. En bramgås måtte aflives, da den ikke havde det helt godt! Herefter gik turen til Lakolk på Rømø, hvor 4 hvidbrystede præst hurtigt blev spottet, og vi drønede videre til Sneum, hvor 2 gamle sorthovede måger var det bedste udover en sortterne! Herefter gik turen nordpå, dog gjorde vi et holdt ved Egå Engsø, hvor vi ved hjælp af lokalguide lykkedes at spotte hele 3 eksemplare af den sjældne og utroligt smukke nilgås! Tak for det Asger! Vi ankom til sommerhuset sent om aftenen og gik i seng efter et par velfortjente grønne sodavand. Næste morgen kørte vi ud til Grenen hvor der desværre ikke skete det helt vilde, dog fik vi almindelig kjove og tejst som nye tur og årsarter. Ved 11-tiden forlod vi Grenen for at tage på Flagbakken, desværre kom vi for sent afsted og missede en udtrækkende slangeørn. Det lykkedes dog at se en fin lille skrigeørn senere, og ellers blev tiden mest brugt på at finde skygge og gode steder at ligge og slappe af:-) Dog vågnede vores praktikant lige pludselig op da han spottede en svalehale der kom flyvende ind og satte sig på Flagbakken! Jacob blev meget glad for dette nye ædelfund at han morede sig lidt rigeligt senere på aftenen!


Jacob fejre sit fund af svalehale!


Dagen efter var der også temmeligt kedeligt på Grenen, og det var ret generelt i hele Skagensområdet, så vi valgte at lave et årsartsrace til Hirtshals, hvor vi hurtigt fandt to fine fouragerende og syngende toplærker og ude på en af molerne stod en fin 4k kaspisk måge.


Jacob var blevet tilbage på Flagbakken, så vi kørte tilbage for at holde øje med hvad han foretog sig. Ved 18-tiden blev vi dog enige om at der ikke kunne ske mere denne dag og kørte tilbage til sommerhuset. Næsten hjemme blev vi dog ringet op, og fik afvide at der var fanget blåstjert ved Ellekrattet, så vi vendte hurtigt bilen og drønede tilbage og så den lækre fugl, som vi mener bør være en 2k han da den har antydning af blåt i skulderdækfjerene, øjenbrynet samt på brystet!




Grenen var igen første stop næste dag, men som de foregående dage var der intet spændende her, så Flagbakken blev igen prøvet. Her var der dog også meget stille, indtil der pludselig lød Blyp Blyp fra himlen og to lækre biædere kom strygende forbi i lav højde! Om aften kom der melding om en mulig lille rørvagtel i Gulstav Mose, og spejdere fra Skagen blev sendt ned for at tjekke op på denne obs. Næste dag blev præget af at rørvagtlen nu stort set var sikkert bestemt og Rolf og Munken gik og kiggede hinanden an. Det endte dog med at Munken slap afsted før Rolf ved at sige at han skulle til bageren. Gedserbanden måtte jo også afsted, så vi kørte derned om eftermiddagen og fik hørt den fint på trods af megen blæst.
Vi var tilbage i Skagen ved 2-tiden, og så op klokken halv 6 og på morgenobs på Grenen, det er der sgu ikke megen ferieafslapning ved;-) Morgenobsen på Grenen bød dog på en rosenstær som dog var en mega elendig obs, og alle undtagen Rolf kunne nok kun se en sort plet ude i det fjerne! Næste dag blev det til en fin turteldue der rastede ved Stalden, og en rødstrubet piber ude på Grenen var også fin. Om formiddagen kom der melding om amerikansk svaleklire i Sønderjylland, og vi besluttede hurtigt at det skulle prøves, dog skulle vi først pakke og gøre sommerhuset rent. Dette klarede vi på kun en halv time, men så kom der endnu en melding om at kliren var væk, så vi droppede planen og tog til Grenen for at trampe efter pibere istedet. Vi fik trampet den rødstrubede op endnu engang og desuden et par mosehornugler. Næste morgen tog vi lige morgenobsen på Grenen inden vi drønede mod Gedser igen. Dagen bød på flere fede fugle i form af en fed rosenstær lige hen over obsbakken, en biæder der lå og fangede insekter ved kuplerne, mange aftenfalke, en sølvhejre der kom trækkende og endelig en sydlig nattergal i Rolfs net!

På vejen hjem lagde vi vejen forbi Kongerslev hvor vi endnu engang fik set den store hornugle rigtigt godt!

Jens og Jesper Fotos: Gert Jeppesen

Ingen kommentarer: