torsdag den 29. januar 2009

Et par sjældent mærkede vinterfugle











28. januar 2009.
Der var lige nogle ting på stationen, der skulle checkes i ringbasen, og fårene skulle have de sædvanlige 2 baller hø, så lidt over middag åbnede jeg de fleste af nettene i det disede, stille vejr med et par frostgrader i håb om at mærke lidt finker.
1 netrunde gav da også en Grønirisk og et par Kvækerfinker, men der var meget få fugle i det hele taget. På næste tur hørte jeg en Sjagger skabe sig hysterisk fra det stormaskede net, og det var ikke så sært: Mindre end en halv meter fra droslen sad der en Stor Tornskade! Den var utrolig hidsig og bed gevaldig fra sig, mens jeg pillede den ud, og uheldigvis smuttede Sjaggeren sin vej, inden det blev dens tur til at komme i posen - øv - men den Store Torn blev da mærket, og det er ringmærkningsgruppens 1. vinterfugl af denne art.
Jeg blev dog ikke snydt for Sjaggere, for senere hang der 2 stk i Ø3. I skumringen fik jeg endnu en drossel, men denne gang en Sangdrossel, og det er også gruppens første januarmærkning nogensinde af Sangdrossel.
Jeg besluttede at forsøge uglefangst, så Gråsiskenkaldet blev skiftet ud med Perleugle. Det varede ikke længe, før der var hele 2 Natugler, der sad og tudede om kap med CD-spilleren: 1 fra fyrhaven og 1 fra det store træ med tårnfalkekassen. Perleuglekaldet blev skiftet til Natugle, men lige meget - eller lige lidt - hjalp det: Ingen uglefangst denne aften.
Men så fik sjælen da ro.
Hans Lind

tirsdag den 27. januar 2009

Nybyvej 51. uge 3. og 4.

Fra den 12 - 25/1. Det har været et par uger med arbejde og dårligt vejr, så det er ikke, blevet til så meget ringmærkning i haven, og når jeg har haft tid, er det ofte fugle, jeg selv har mærket, der går i nettene, aflæst 41. Men alligevel er 54 nye fugle mærket, fordelt på: Kvækerfinke 13 - Grønirisk 3 - St. Flagspætte 1 - Solsort 1 - Bogfinke 8 - Blåmejse 14 - Skovspurv 3 og Musvit 11.
Her kan man også høre og se, der er ved at ske noget, Vintergækkerne stikker hovederne frem, Musvitterne og Spætmejserne sidder og synger, og St. Flagspætte har fundet den tørreste gren, hvor den sidder og trommer, så foråret er på vej.

Benny



















onsdag den 21. januar 2009

Foråret er på vej
















Idag havde jeg langt om længe en fridag, jeg kunne bruge på lidt ringmærkning i haven! Indtil videre er det blevet til 10 mærkninger af arterne: solsort, bogfinke, kvækerfinke og grønirisk. Og udenfor skinner solen og der er ikke bidende koldt længere, så foråret er på vej!
Man kan kun glæde sig til forårets komme, for så kommer alle trækfuglene også tilbage til landet sydfra! Billederne har jeg taget i foråret 2006, hvor blandt andet Rune Tjørnløv og jeg boede en uge på Anholt. Udover at kigge på træfuglene, der var på vej til Sverige og Norge, så forsøgte vi også at fange fugle til ringmærkning to forskellige steder på øen! Desværre var ugen præget af kraftige nordlige vinde samt kulde, så det blev ikke til så mange fugle i garnene, men iblandt de få fugle var både lille korsnæb, skægmejse og 3 rødryggede tornskader!

Om ikke så længe begynder forårstrækket, samt ringmærkningssæsonen på alle fuglestationerne i Skandinavien.
Jeg glæder mig!

Jesper Brinkmann

søndag den 18. januar 2009

Weekend i Gedser







Fredag aften efter arbejde tog jeg afsted mod Gedser, og på vejen tog jeg den unge ornitolog Ragnar Smith med. Om lørdagen gik vi ud og åbnede net om morgenen, og fik ret hurtigt fanget en blåmejse og lidt kvækerfinker. Lidt efter kom der en masse folk til stationen, da vi havde optællingsmøde, hvor vi skulle tjekke alle de ringmærkede fugle fra 2008 for fejl, inden vi skal afrapportere til zoologisk museum. I mellem tiden var der ankommet en stor flok silkehaler og sjaggere til haven og på næste runde fik vi fanget 2 sjaggere og 4 vindrosler. I alt blev det til 21 mærkede fugle om lørdagen! Om aftenen kom Gert ned til stationen for at hente Ragnar og jeg, da vi skulle op og se om vi kunne fange nogle vadere ved Elkenøre strand. Da vi stod og skulle til og ud af døren kom der imidlertidigt et enormt lysglimt, og vi snakkede en del om at det var et mærkeligt kraftigt lyn, og det viste sig jo så også at det var en meteor vi havde set:-)



Næste morgen drønede vi til Maribo for at se, hvad vi kunne fange der, og vi fik hurtigt fanget lidt blishøns, gråænder og sørme også en grønbenet rørhøne! På isen sad to havørne og holdt øje med det hele! Herefter drønede vi til Nakskov, hvor vi fik mærket en ung svane og aflæst en meget gammel svane. Dagen sluttede i Sundby hvor vi fik mærket endnu en svane og i alt fik vi i løbet af dagen fanget følgende: 3 knopsvaner (heraf 1 aflæsning), 7 gråænder (heraf 2 aflæsninger), 3 blishøns, 1 grønbenet rørhøne. Derudover aflæste vi to hættemåger og 2 stormmåger, så en fin dag!



Jesper Brinkmann Fotos: Gert Jepppesen

mandag den 12. januar 2009

Nybyvej 51. uge 2.

Fra d. 5 - 11/1. Det har været en fin uge, med mange forskellige fugle, jeg har mærket 95 i alt. Musvit 2 - Skovspurv 18 - Kvækerfinke 40 - Bogfinke 11 - Grønirisk 12 - Skovskade 1 - Kernebider 1 - Blåmejse 4 - Gulspurv 1 - Sumpmejse 2 - Sortmejse 2 og Spurvehøg 1 en 2 k han og jeg har i perioden aflæst 30 fugle.
Det bliver stadigvæk ved med at vrimle med Kvækerfinker, Skovspurv og Bogfinker og ind imellem kommer der så noget spændende, såsom Kernebider - Skovskade og en Spurvehøg. Der holder stadigvæk et par Rødhalse til i haven, og genboens mange Skovspurve, finder også vej til foderautomaterne hos mig.
Jeg har igen mærket et par Sumpmejser, det er vistnok nr. 36 og 37 her i haven, imponerende.
Det har været sparsomt med overflyvende og rastende fugle, kun Ravnene og de stationære Natugle, har givet lyd fra sig.

Benny

søndag den 11. januar 2009

Nyt fra "Vokskabinettet"!











Søndag 11. jan.
Skulle ved middagstid ud på fuglestationen for at taste lidt ind, og Benny ville komme lidt senre i samme ærinde. Det blæste en halv pelikan og kun et par enkelte sultne Grønirisker på foderet.
I første omgang opgav jeg at sætte et par net, men gjorde det så alligevel, da vi så et par Kvækerfinket på brædtet.
Der gik en times tid før der skete noget rigtigt udover en aflæst Solsort: En flok Kvækere satte sig i mirabellen, og lidt efter hang der 10 stk, men et par af dem fløj ud igen.
Så kom der melding fra Gedser by, at Louis havde en Silkehale, der var lidt groggy efter en tur mod ruden, men der var ikke brækket noget. Jeg hentede det ædle kræ, en 2k hun, og efter at hun havde fået lidt vand og siddet i en kasse og sundet sig lidt, fik hun en ring og blev dermed ringmærkningsgruppens første silkehale i 2009! Fløj fint, så jeg er sikker på, at den klarer sig.
Tallene fra i dag er opgjort til: Kvækerfinke 10, Grønirisk 1, Solsort 1, Silkehale 1.
Billederne er taget af Louis Hansen.
Hans Lind




fredag den 9. januar 2009

Isfugl og Rødhovedet Ænder

Torsdag d. 8/1

Torsdag skulle bare bruges til at finde et par skægmejser til års- og landskamplisten ovre ved Kalløgrå. Ved ankomst møder jeg landskampskompagnon Simon, der også er på jagt efter et par krydser. Simon fortæller at han har fundet 1 par Rødhovedet Ænder i Rødbyhavn, og jeg beslutter hurtigt lige at lede efter de skægmejser inden skuden vendes mod færgehavnen.

Efter et par minuter hører jeg så den første skægmejse, og samtidig ringer Simon fra den anden ende af Kalløgrå - Isfugl ved bækken - og galop-fuld-fart hen til Simon og bækken, og der sidder så en bragende flot Isfugl ved røret i startet af bækken. Super ! En lettende Dobbeltbekkasin ryger også på årslisten. Så afsted til Rødbyhavn. Vejret viser sig - som ventet - at være særledes blæsende og koldt, lidt tricky at vandre ud på en ret 'splat-glat' østmole. En pæn stor flok Trold- og Taffelænder præger det meste af færgehavnen, og halvvejs ude finder jeg så de Rødhovedet ænder, lækkert ! Super-spottet af Simon ! De kunne nemt blive misset i den store flok.

Brian


Dogme-foto af 1 par Rødhovedet Ænder i Rødbyhavn

tirsdag den 6. januar 2009

Hyllekrog og Maribosøerne

Dagen idag skulle bruges på at skaffe lidt arter til års- og landskampslisten for Team Sydhavsøerne ! Aftalte igår med Gert, at vi ville prøve at se hvad Hyllekrog bød på.
Allerførst startede dagen med en times eftersøgen efter Mudderkliren som Hans fandt igår i Hesnæs Havn - men desværre uden held. Den har sikkert været oppe langs den stenede kyst mod nord, hvor der er Mudderklire i hele træktiden.
Så ned og hente Gert, og lige et kig på en lokal Skovhornugle, og afsted til Hyllekrog.
På Hyllekrog blæste det som frygtet 1½ pelikan ! Ved p-pladsen så vi en flot Blå Kærhøg han luske rundt. Turen udad gik fint, med vinden i ryggen. Vi havde håbet på småfugle som måske Snespurv, Lapværling og Bjerglærke - og måske et par vadere, men det blev kun til lidt Engpiber, Bjergirisk, Havlitter, Hvinand, Troldand og Toppede Skalleslugere. Den Sib. Sortstrubede Bynkefugl var der heller ikke nogle spor af. På vej tilbage igen, løb vi ind i en regulær snestorm, og de sidste par km. var godt nok hårde med dårlig sigt - men vi kom da tilbage til p-pladsen igen, omendt totalt bombede.
Vi havde lidt tid til overs - så efter lidt tiltrængt fouragering på Grill'en i Holeby, slog vi et smut rundt om Maribosøerne. Vel 98% af al sø-areal der nu er tilfrosset ! Så håbet om Skeand og Rødhovedet And blev ikke til noget. Men 8 Havørne blev det til, alle set fra bådebroen ved Naturskolen. Ved et af skovhusene, så vi de vanlige 2 natugler på skorstenen. Dagens sidste fugl, blev til en flot Vandrefalk ved fugletårnet på østsiden af Røgbølle Sø, en ordenlig madamme der jagede rundt !

Dagens højdepunkt på landskampsholdet, blev PB's Jagtfalk. KANON !

Brian Maar


Natugle ved Maribosøerne Foto: Gert Jeppesen


Gert på fotojagt.

Lapværling!

Idag blæste det af h...... til på Vestsjælland, så det var håbløst at have net oppe i haven, så besluttede at tage i felten for at skaffe lidt arter til mit hold i Landskampen (se: http://landskampen09.wordpress.com/). Tog derfor til Flasken på Reersø for at se hvad jeg kunne støve op der. Nåede dog kun lige derud før der kom en kæmpe snebyge ind fra havet, så måtte vente lidt før jeg kunne se noget, og var faktisk lige ved at give op for det var mildest talt koldt! Jeg tog mig dog sammen og begyndte at gå langs stranden for at se om de rvar nogle pibere eller snespurve! Lettede kort efter en lille flok bjergirisker og også et par skærpibere! Da jeg på et tidspunkt stod og kiggede ud over havet kom der pludselig en lille fugl løbende op på en bunke tang kun 1 meter fra mig, og kunne hurtigt konstatere at det var en nydelig lapværling! FEDT! Fuglen var totalt tillidsfuld og rendte nærmest rundt mellem benene på mig mens den ledte efter føde, om det var den hårde vind der pressede den eller om den var svag ved jeg ikke. Den lettede dog og fløj nord da et par hundeluftere kom forbi!
Hele Flasken var totalt frosset til, så det eneste der stod var 200 grågæs, 11 canadagæs og 3 sangsvaner! På vejen hjem gik jeg lidt rundt i sommerhusområdet ved Ornum og fandt her blandt andet en lille flok gråsiskner og et par flagspætter.
Hjemme i haven igen forsøgte jeg kortvarigt at fange lidt fugle, men det blev kun til en grønirisk og en rødhals idag!
Jesper Brinkmann

Dværgmåge


6. januar. Jeg skulle kigge til fårene ved fuglestationen, så jeg benyttede mig af lejligheden til at kigge lidt fugle også. Der lå nogle Ederfugle, Toppede Skalleslugere og Havlitter, og et par flokke af Troldand og Fløjlsand drønede forbi, mens snebygerne rasede.

På hjemvejen, efter en lille flok Silkehaler ved Frisenfelt, kom jeg ud til vandet, hvor en lille samling måger fouragerede i vandet lige ugen for grødisen. Jeg havde ventet den, og her var den så: En fin adult Dværgmåge, som elegant manøvrerede i det blæsende vejr og dukkede ned i brændingen efter noget spiseligt.

Dejlig med denne lille fætter, eller var det måske en kusine?
Med vinterhilsen,
Hans Lind

Mudderkliren igen


6. januar.

De 2 øverste billeder i forrige indlæg er vist ens, så her er et nyt billede, der viser fugle en anelse mere fra siden. Om det gør nogen forskel, skal jeg ikke kunne sige.

Hans Lind

mandag den 5. januar 2009

Mudderklire på vinterbesøg!

















Mandag den 5. januar 2009.


Blev over middag ringet op af min søn Thinus fra Nykøbing F, om vi ikke skulle en tur i skoven i det dejlige solskin. Her i Gedser hang der sorte sneskyer, der tømte deres tunge last med mellemrum, så der pt. ligger 8-10 cm sne her på Odden.

Selvom jeg elsker sne, så ville jeg gerne med på tur. Så kunne der måske også komme et par points mere til Team Sydhavsøerne i Landskampen 2009

Vi startede i Korselitse Park med at få Kernebider til listen, og ved stranden ud for Generalens Lysthus (Korselitse) var der ret så fugletomt. Vi kørte nordpå til Hesnæs havn, hvor jeg ville se, om der ikke skulle være Skærpiber og måske Sortgrå Ryle. Skærpiberen var der, og sammen med den gik der sandelig en juv Mudderklire i tanghjørnet ved den nordre mole. Frem med telen, og jeg fik et par ikke så fremragende billeder. Tjekkede lige resten af molen igennem uden nævneværdige fugle og kom tilbage for at få et par billeder mere.

Jeg må indrømme, at Plettet Mudderklire var i mine tanker, men hvordan var det nu lige med at kende ungfuglene fra hinanden? Noget med gule ben, og "min" fugl havde da ret gullige ben. De andre feltkendetegn kunne jeg i øjeblikket ikke lige huske, men ville tage flere billeder, som så kunne studeres derhjemme.

Kliren fløj imidlertid 200 m nordpå og satte sig igen, og vi gik videre for at komme nærmere. Uheldigvis kommer der en familie fra den anden side af fuglen, og de havde 4 mere eller mindre løse hunde med, så vi genfandt ikke fuglen.


Jeg selv bedømmer fuglen som en almindelig Mudderklire, men kommentarer er meget velkomne. Fuglen kan sikkert genfindes på stedet i morgen. For et år siden blev en overvintrende Mudderklire fundet på nøjagtig samme sted, men det kan ikke være samme fugl, da "min" har tydelige tværstriber på dækfjerene, hvor en adult skal have noget, der ligner pilpletter, og en juvenil fra jan 2008 vil have skiftet til voksendragt forlængst, vil jeg mene.

Hans Lind

Nybyvej 51. uge 1.

Fra den 29/12 - 4/1. De sidste mærkninger i det gamle år og de første i 2009.
Det var en lidt speciel uge, de første dage med frost, og så faldt vinterens første sne, og i takt med det, steg antallet af fugle i haven, især Kvækerfinker og Skovspurve og alle mejsearterne.
Mærket: Musvit 7 - Blåmejse 4 - Skovspurv 16 - Grønirisk 13 - Solsort 1 - Bogfinke 6 - Kvækerfinke 35 - Skovskade 2 og Gulspurv 1.
Aflæst hele 22, af egne mærkninger.
Der har nu været held med skadefælde, de 2 Skovskader, blev lokket til på franskbrød.
I de store Egetræer, viser Kernebiderne sig, der har været 4 til 5 rastende, rigtig mange Ringdueer fouragere her hver dag, og som man kan se af mærkningerne, er en flok Grønirisker vendt tilbage. Jeg har i den forgangende uge, haft en del overflyvende Sangsvaner og Grågæs.
Pga. af frosten, rykker Rådyrene og Fasaner tættere på huset, dejligt når de kan ses fra køkkenvinduet.

Benny

søndag den 4. januar 2009

Silkehaler i hånden











Idag var min kæreste på besøg, men dristede mig alligevel til at stå tidligt op og åbne nettene. Allerede inden solen var stået helt op hang der en fugl i nettet som var ny mærkeart for min have: en fin sjagger:) Herefter gik der et stykke tid før der gik flere fugle i, men så kom der også gang i grøniriskerne og der hang en del fugle i nettene et godt stykke tid og pludselig hang der sørme også 2 lækre silkehaler mellem grøniriskerne!

Det er virkelig en flot fugl i hånden, og denne gang var det 2 hanner, hvor den ene var en 3k+ og den anden en 2k. Alt i alt blev det til 30 mærkede og ca 15 aflæst i min have idag, så det var en god start på 2009!

Jesper Brinkmann