torsdag den 20. august 2009

Stille nordvestenvind giver masser af fugle i nettene.

Der har igennem længere tid været en strid vestenvind ind over Danmarks sydligste punkt. - Ikke ligefrem ønskeligt for ringmærkningen og mærkningstallene for august har da heller ikke været lige så store som for de foregående år i samme periode. Natten til onsdag var lettere overskyet og med svag nordvestenvind var det noget nær optimale betingelser for et småfuglefald.

Løvsangerne kom onsdag morgen og efter en enkelt runde, havde jeg mærket ca. 70 fugle inden jeg ringede til Hans Lind, for at få lidt assistance, så jeg kunne fortsætte med alle net åbne. På første runde hang der 22 løvsangere i samme net (Ø6)! Hans havde taget sin søn med som notar. Allerede efter 2. runde var vi tæt på 180 fugle. Imellem løvsangere, tornsangere, gærdesangere, skovpibere, broget flue m.m. sad også 2 vendehalse, der blev vist frem til flere tilkomne gæster. -Den første af de 2 vendehalse er efter nogen spekulation blevet vurderet til en 1k pga. øjenfarve, imens fugl nr. 2 var en 2k+ med mahogni-farvet øje og typiske hånddækfjers-mønster.

Foto: Vendehals 1k. Fotograf: Rune S. Tjørnløv

Onsdag den 19/8 blev årets største dag indtil videre med 242 mærkede fugle!
Dagen i dag 20/8 bød på noget færre fugle, og mærkningen var noget mere hygge-præget end i går.
I alt blev der mærket omkring 60 fugle i dag med 2 interessante individer imellem;

Foto: Broget fluesnapper 2k+ han med sort hale. Fotograf: Rune S. Tjørnløv

Broget fluesnapper har normalt hvide halesider, men jeg har set op til 3 fugle med helt sort hale i Gedser igennem tiderne. Dette passer imidlertid bedre på hvidhalset flue eller den nordafrikanske brogede fluesnapper, men det er bare en broget, fordi fuglen har meget hvidt omkring tertiærerne og meget lille hvid vingeplet, der slutter langt inde i hånden. - Dette er vel en mangelvare i felthåndbøgerne.

Endelig blev årets 8. karmindompap fanget og ringmærket omkring kl. 12;

Foto: Karmindompap 1K. Fotograf: Rune S. Tjørnløv
Først på morgenen fik jeg et kort glimt af en hede-/steppehøg, men fuglen viste kun overside og forsvandt lige så hurtigt, som den var dukket op. Louis, der obsede på Odden fra solopgang til kl. 17 kunne berette om mere end 200 trækkende sortterner!!


GFU-blog v./ Rune S. Tjørnløv

































Ingen kommentarer: