lørdag den 8. august 2009

Vandvittig dag på GFU

Efter de to fund af vandsanger i DK dagene forinden, blev det hurtigt besluttet, at der skulle spilles vandsanger-lyde ved vores pile-hegn henover natten.

Jeg havde netop fået en af vennerne fra biologi-holdet på besøg og vi fik sat cd-afspilleren i gang tæt på F3 i pilehegnet.

Nettene var åbne som sædvanlig en halv time før solopgang, og den første fugl vi fik øje på i nettet, havde et megakraftigt øjenbryn, og den sad præcis i det net, hvor lyden stod tæt op ad. Fuglen blev pillet forsigtigt ud, og det kunne konstateres at den havde hvad jeg vil kalde issestribe, godt nok noget udflydende, men alligevel. Generelt havde fuglen en helt anden grundfarve end hvad jeg har set på en sivsanger. Den var varmt gul, halen virkede meget rund, men jeg kunne godt se, at den ikke var så stærkt tegnet på ryggen. - Efter et hurtigt kig i ringmærkerbiblen, som jeg ikke fik meget ud af - Vingen lå i overlapszonen og der var umiddelbart ikke noget at hente i vingeformlen - ringede jeg til Louis, der stod på Odden og til Hans inde i Gedser. - Jeg var på det tidspunkt meget sikker på, at det måtte være en vandsanger. - Måske et sted i underbevidstheden også farvet af at den netop havde siddet i nettet med lyden, men det var virkelig fordi fuglen adskilte sig fra hvad vi plejer at se blandt de relativt få sivsangere vi fanger i Gedser.
Da først Hans og Louis var ankommet gik vi indenfor og åbnede for godteposen. - Da jeg tog fuglen ud af posen, blev der sagt; "Det er en vandsanger!" - og det bekræftede mig kun i, at det sgu ikke kunne være en sivsanger, jernbaneskinner eller ej. Vi fik hurtigt set på forskellige vandsangere på nettet med mere eller mindre udflydende issestribe, og vidste godt, at vores fugl var lidt svagt tegnet, men vi var forblændet af "Heat of the moment", hvor man ikke tænker klart, og at vi umiddelbart alle 3 var enige om, at det måtte da være en vandsanger, med de farver. Vi tømte hurtigt nettene og, der blev bl.a. fanget en gammel sivsanger, som blev taget med tilbage til sammenligning.
I mellemtiden var Gert Jeppesen ankommet, og vi tog fuglen ud til fotografering. - Da jeg tog fuglen op, blev der bl.a. sagt "hold kæft, hvor er den flot", alt sammen noget, der farvede situationen. - Men ja, det er jo ikke noget godt kendetegn at den er flot:) - Det var den solsort i Skagen, der blev meldt ud som gråstrubet drossel vel også, skråpen i nordhavnen, eller rylen for kort tid siden.

Den såkaldte vandsanger var en 1k, og vi kender udmærket til at farverne på unge og gamle fugle kan adskille sig en hel del, men det gik galt alligevel.

Først blev der taget billeder af den vandvittige sanger alene, dernæst sammen med den gamle sivs, og de to fugle virkede så forskellige, at der bare måtte være tale om to forskellige arter. Helt forskellige grundfarver, den påståede vands var mindre end den gamle sivsanger og halen var faktisk noget rundere.
Det var ikke et vildt ønske om en vandsanger i Gedser, der drev værket. Vi troede simpelthen bare, at med de farver og den kæmpe forskel der var imellem de to fugle, måtte den unge af dem være en vandsanger.
Da der var gode billeder af dyret, blev den sluppet og der blev gået lidt flere netrunder, imens jeg forsøgte at melde fuglen ud på dofcall, som selvfølgelig var nede den dag.

Kort efter fangede vi en 1k høgesanger, der jo også er en meget sjælden fugl. - Det var Gedser's anden i år.

Ud på eftermiddagen fik Gert Jeppesen tilsendt et par billeder til netfugls galleri. Jeg fik lidt tid efter en sms om at arten var blevet ændret til sivsanger! Jeg tænkte bare, at der måtte være sket en eller anden fejl. Jeg fik aftalt med netfugl-redaktionen, at de skulle fjerne billederne indtil vi selv havde kigget på kræet igen og vurderet sagen lidt fra oven. - Ja, den manglede jo godt nok de rygstriber, men alligevel... - Vi fik set lidt billeder af både vandsanger og sivsanger på nettet og blev klar over, at der var sket en fejl. Vi havde fået bekræftet hinanden i noget, som det ikke var, og så kan det gå stærkt. Havde vi blot brugt lidt mere tid og set lidt flere billeder på nettet fra starten, var det nok ikke kommet så vidt. Den lignede i hvert fald ikke den tegning af en ung sivs, som kan ses i "fugle i felten", som vi i øvrigt også kender dem på de her kanter.

Her er nogle billeder af den vandvittige sanger; Alle taget af Gert Jeppesen.

Tja, man lærer noget hele tiden. Nogle dage mere end andre. Nogle gange på den bløde måde, andre gange på den hårde.

Alligevel er man nødt til at reagere på en fugl, som ser markant anderledes ud, end hvad man plejer at fange. - Hvis bare man hver gang tænker.. - Nej, den ligner sku lidt en gulbug, eller en kærsanger, så det er det nok, så finder man heller aldrig noget.

GFU og undertegnede beklager endnu engang at vi fik gejlet hinanden op til at tro, at det var en vandsanger, men den er nu rettet i notesbogen. På denne højst besynderlige dag, blev der ringmærket og bestemt alder og køn på; gul vipstjert 2, hvid vip 1, sivsanger 2, kærsanger 3, rørsanger 1, gulbug 3, høgesanger 1, gærdesanger 1, tornsanger 13, havesanger 1, løvsanger 1, skovspurv 3, Grønirisk 2, Tornirisk 1, Karmindompap 1. - Alt dette der er vores job hører folk ikke meget om, men kommer der en sjælden fugl, bliver fokus stillet ind. - Når billederne bliver vist, kan alle andre sidde derhjemme med armene over kors i den bløde med en kop kaffe i hånden og det er ofte helt anderledes.

Nå, men det kan jo være at der kommer en med rygstriber og smal issestribe, en af de næste dage. Så hører I fra os igen...:)

GFU (tekst ved Rune Tjørnløv)

Ingen kommentarer: