søndag den 16. august 2009

Vendehalse, takvinger og sultemærker i fjerene

Et sammenkog fra de seneste dage ved GFU.

Først og fremmest har det blæst ret så kraftigt, men på trods af det har ringmærkningen nu ikke været så dårlig endda.


Den 14/8 blev der mærket 22 fugle i alt med skovpiber og grå fluesnapper som det sjoveste. Endnu en blæsende dag fulgte, men alligevel blev 72 fugle mærket fra solopgang til middag. Heriblandt var en stor og flot spurvehøg hun 1k.

Foto: Per Bo Hansen, 15/8 09. GFU
Man kan se de flotte dråbe-formede fjer, som fortæller at fuglen er født i år.

På denne vindomsuste dag blev der bl.a. mærket rødstjert, broget flue 2, grå flue - efterårets første 1k-fugl, og sidst men ikke mindst blev vendehalsen, som Hans Lind mærkede forleden aflæst i hejsenettet og fremvist til PerBO Hansen og André, der havde overnattet på stationen.

Ved 10-tiden ankom Rune Palmquist, med et lille udsnit af Køge Fuglegruppe. I alt 3 personer fik forevist ringmærkning og der blev snakket fugle, drukket kaffe og spist morgenbrød.
De sidste dage har budt på et stort influx af sommerfuglen, nældens takvinge. - I starten af august var det især tidselsommerfuglen og dagpåfugleøje, der dominerede. - Desuden blev der set blåbåndet pragtvandnymfe, der er et vandvittigt flot insekt og vist nok ret så sjælden på disse kanter.
Dagen i dag har budt på 33 nymærkninger og en feltobset vendehals her til aften. - Den sad på en nyhøstet mark 1km. nede ad poststien.

Afslutningsvis vil jeg bringe et billede af en gærdesanger-hale, hvor man tydeligt ser, at fuglen har haft en længere periode med dårlige fødemuligheder, der kan resultere i tydelige sultemærker i fjerene. - Det ser næsten ud som om, Lucky Luke har været på spil med 2 seksløbere (i alt 12 halefjer).

Foto: Gærdesanger med sultemærker i fjerene. Foto: Rune Tjørnløv


GFU blog-indlæg v./ Rune Skjold Tjørnløv








Ingen kommentarer: