tirsdag den 2. marts 2010

Svanetur midt i kirketiden!

Søndag den 28. februar havde Benny, Eddie Fritze fra Staden og mig selv sat hinanden stævne ved Slotsbryggen i Nykøbing F. Nu skulle der ske noget med alle de svaner uden ring, der var meldinger om! Eddie skulle hentes ved 10-tiden, men inden da gik vi i gang med at nymærke svaner og kontrollere de ringe, der så gamle ud eller var "udenby's". Den sædvanlige blå 07YA fra Estland går der stadig, og et par nye POLAND, den ene med gul fodring 38MK, så det var da udmærket. Også en ny fra Litauen med en KAUNAS-ring kunne vi fange, måle, kønsbestemme og veje.
Allerede inden Eddie var hentet, fik jeg øje på en svane med smal, slidt ring med små tal og bogstaver. Hurtigt lidt brød på jorden, og min allerførste fugl med ring fra Slovakiet kunne kontrolleres: BRATISLAVA A1171! Der er vist kun set yderst få svaner i dronningeriget med ring fra denne stat. Så dagen var reddet.

KAUNAS-fuglen ved Slotsbryggen: Dejlig sort skrift!

25 nymærkninger blev det til ved Slotsbryggen. På et tidspunkt havde vi kig på den gamle sangsvane, som Eddie mærkede 7. feb. men den var ikke samarbejdsvillig. Det var en ungfugl heller ikke, selvom vi var meget tæt på at snuppe den.

Det var efterhånden noget af et tilløbsstykke her midt i kirketiden, vi var konstant omgivet af nysgerrige folk, som tog billeder og spurgte om, hvad vi lavede. Der var heldigvis tid til det også, og på et tidspunkt var der nok 15 børn og voksne i en tæt ring om os.

Et par fra Nykøbing kunne fortælle om en død ringmærket svane, der lå i Tingsted Å bag ved Fakta. Den var vi nede og bjærge op, og den er nu genmeldt til Zool. Museum. Tak til finderne!

Den unge sangsvane, der ikke ville mærkes.

Der var flere hættemåger med ring, og vi brugte en del tid på at fjernaflæse dem med kikkert. Det hjalp først rigtigt, da Asbjørn kom til med sin store tele og tog billeder af ringene. På denne vis kunne vi i fælleskab aflæse 2 med hvide plastringe (begge mærket i Sakskøbing for 3 uger siden), 1 STOCKHOLM, 1 ARNHEM, 1 HELSINKI og 1 HELGOLAND! Nu venter vi bare spændt på svar fra ZM.
Den tyskmærkede hættemåge (HELGOLAND-ring)
Senere på eftermiddagen kørte Eddie og jeg til Rødbyhavn, hvor vi nymærkede 3 knopsvaner of aflæste 2 fra Polen, 1 fra Litauen og en danskmærket, som Leif Clausen fik fat på samme sted i beg. af januar 2010-
En KANON-dag var slut!
Fotos: Asbjørn
Tekst: Hans


3 kommentarer:

Gedser Fuglestation sagde ...

Hey Hans!

Den polske med gul 38KM så jeg dernede første gang den 19/2, så den har snart gået dernede et stykke tid. Hvis Kaunas-fuglen hed 2A799 havde jeg også den dernede den 19/2. Fedt at i fik så mange fugle aflæst og mærket!
Jesper

Gedser Fuglestation sagde ...

Hej Jesper.
Ja, den var lige netop 2A799! Det er et godt madsted for dem i denne hårde tid, rigtig mange af dem har været der meget længe, incl. din kasnadagås, som jeg osse aflæste.
Hans

Gedser Fuglestation sagde ...

Ja jeg har sendt mærkningsdata til Mikkel nu, så du får nok snart en mail:) Kan lige sende dig data på Kaunas fuglen over mail. Har desværre ikke modtaget noget på de polske endnu!
Jesper