Gedser i østenvind er som regel det samme som et område tømt for fugle, og sådan forholder det sig da også disse dage! Igår kæmpede Rune totalen op på 4 fugle, inden han drog nordpå. Dog lunede årets 2. skovskade i fangsten.
Igår aftes ankom Fie og jeg til stationen efter en noget kølig gåtur ud til stationen i den stive østenkulling.
Til morges blæste det stadig for fulde gardiner, og en del net måtte forblive lukkede. Der gik 1 runde, og der gik 2 runder og der gik 3 runder før den første fugl kunne mærkes - en 3k+ rødhals. Alt i alt blev der idag mærket 3 fugle og aflæst 7. Mildest talt ikke noget at råbe hurra for!
Af obs kan nævnes en ravn og en mudderklire, men ellers var der ikke mange fugle i området! Simon Vikstrøm og Gert kiggede ind i løbet af dagen.
Imorgen håber vi på meget mindre vind og mange mange flere fugle:)
Jesper
fredag den 29. april 2011
onsdag den 27. april 2011
Det er ingen skade til...
Det har været endnu en flot, men kølig dag på Danmarks sydspids. Østenvinden fløjter fortsat ind igennem haven, så flere net må forblive sammenrullede. Ikke desto mindre blev det en fin ringmærkningsmorgen med 34 nymærkninger og kun få aflæsninger af primært rødhalse. I går blev også den belgiske jernspurv med brussels-ring aflæst, hvilket meget tyder på, at fuglen vil blive i haven for at yngle.
Endnu et lille ryk af løvsangere gik gennem haven i de tidlige morgentimer, og enkelte gærde- og tornsangere blev også mærket. Dagens overraskelse blev 4 indtrækkende skovskader, hvor den ene blev forsynet med en ring, da den fløj i det nye hejse-net.
Skovskade aldersbestemmes bl.a. på antallet af sorte bånd på de store dækfjer. Ungfuglene har 7-8 sorte bånd og de gamle fugle har 10-12. - De har alle kraftfulde næb, der kan give dybe mærker i fingrene, hvis ringmærkeren er uopmærksom i bare et enkelt split-sekund.
GFU blog v./ Rune Tjørnløv
tirsdag den 26. april 2011
Ankomst af nye fugle sydfra og en middags-ugle.
Efter nogle stille dage kom der endelig lidt flere forårstrækkende småfugle til GFU-haven. Endnu en fantastisk flot morgen startede med løvsangere i nettene og en syngende skovsanger i haven. På anden runde sad årets første tornsanger i nettet og endnu én blev mærket kort efter. Også de første brogede fluesnappere havde indfundet sig, og der blev mærket to individer. Preben fra Næstved kom på besøg og fik en tår kaffe og en fuglesnak, og lidt op af formiddagen kom en far og datter forbi og fik sig en god oplevelse, idet en skovhornugle pludselig sad i Ø1 henad klokken 10 om formiddagen. En fantastisk flot Stillits (gammel han), sad midt i hejsenettet. - Så bliver det ikke bedre...
Den indre fårefold er blevet slået og jævnet. Den var godt i gang med at springe i skov. - Det var sidste chance inden det groede sammen i brombær, rosenbuske og andet ukrudt (biologisk betegnelse for planter, der står hvor de ikke skal).
GFU blog v./ Rune Tjørnløv
Den indre fårefold er blevet slået og jævnet. Den var godt i gang med at springe i skov. - Det var sidste chance inden det groede sammen i brombær, rosenbuske og andet ukrudt (biologisk betegnelse for planter, der står hvor de ikke skal).
GFU blog v./ Rune Tjørnløv
mandag den 25. april 2011
Farvel og tak med nye mærkearter
Gårsdagen endte på 7 nymærkninger og en aflæsning af en Tornirisk, mærket af Jesper d. 27 April 2009. Lidt Splitterner, tre Dværgterner og to ravne blev det bedste på obsfronten. Der har været Gulirisk både igår og idag. Spætmejsen holder stadig til i haven og kan høres det meste af dagen.
I dag er der lidt mere gang i fuglene og vinden er ikke så heftig. En Skovpiber og en stor fed Ringdue sad i det nye hejsenet på første runde. Begge nye mærkearter for mig og er du gal hvor er der krafter i sådan en Ringdue! Efter de første par runder, gik fuglene helt i stå og vi mærkede stort set ikke flere resten af formiddagen. På lukkerunden sad der dog to Husrødstjerter og en Engpiber. Også nye mærkearter for undertegnede! Samtidig trak en lille skrue af musvåger lavt mod nord. Dejligt.
I eftermiddag vender jeg snuden tilbage mod Fyn. Jeg er blevet taget rigtig godt imod og selvom der ikke har været så mange fugle, har det virkelig været spændende og lærerigt at gå rundt med Rune. Jeg ser frem til at vende tilbage til stationen, forhåbentlig i en uge eller to, til efteråret!
Skovpiber
Engpiber
Husrødstjert, 2K. Læg mærke til fældningsgrænse, inderst i de store dækfjer.
Over and out, Anders
Fotos: Anders Odd Wulff Nielsen & Rune Tjørnløv
lørdag den 23. april 2011
Blæst giver tid til det praktiske
En blæsende dag på Odden, hvilket også afspejlede sig i antallet af fugle i nettene, og i det hele taget. Sølle 8 fugle blev det til på de 5 standardiserede timer. Det er stadig rødhalsene der er flest af. Dog havde vi i dag også to sangdrosler. En dejlig fugl at have i hånden - hverken for lille eller for stor. Jeg fik derfor øvet mig lidt i at måle vinger o.s.v. Den ene af droslerne havde viklet tungen ind i nettet, så det var også en udfordring. Det gik dog hurtigt og forhåbentlig smertefrit, med at få viklet den ud. Spætmejsen holder stadig til i haven og høres ofte med dens højlydte sang/kald, fra krattet omkring fyret. Louis havde i morges ved 8-tiden en Lille Flagspætte der kom over stationen mod nord. Det kunne godt tænkes at være den samme spætte, der holder til i området længere nord på, og kommer ud og vender Odden indimellem. Vi får se om den ligger et smut forbi haven imorgen, så vi kan tjekke om den har ring på eller ej. Senere på formiddagen, mellem en netrunde, lagde endnu en Gulirisk vej forbi stationen. Den kom tilsyneladende overflyvende, uden at vi fik den set, men kaldet blev hørt godt 5-6 gange og vi er begge sikre på, at det var den. Ellers blev det til to fjeldvåger over fårefolden og et par Store Præstekraver på marken, samt en Skovpiber.
Mellem netrunderne fik vi sorteret i nogle af nettene på loftet, der manglede mærkater. På et af dem var den nederste snor i bundfaget, blevet revet itu, så det blev fikset. Det var fint at få lidt træning i at sy net sammen, som jo også er en del af det at være på Fuglestation. Mikrobølgeovnen var efterhånden blevet godt beskidt indvendigt, så den fik også en tur. Havde det været lidt bedre vejr, var vi nok blevet udendørs for at få ryddet noget mere krat, så vi kan komme til med græsslåmaskinen. Det må blive en anden dag, for vinden var godt nok slem i dag.
Hen på eftermiddagen lagde Gert et smut forbi og vi fik os en snak om stationens fremtid, hans kommende tur til Afrika og meget mere. Jeg fik mig en lur og et bad, imens Rune kunne skrive videre på hans rapport. Senere gik jeg mig en tur omkring fårefolden, i håb om en Hærfugl, efter dagens melding fra Møn. Det gav en enkelt Rødstjert.
Rune har fået studset overskægget, så nu kan han se ud igen. Vi diskuterede ellers om det var klogere at lade det sidde, så han faldt i ét med brombærkrattet.
I aften går jeg nok igang med at lave en liste over fældningsmønstre, på de mest almindelige arter her på stationen. Det er noget Rune har haft i tankerne længe, uden at have haft tid til at gøre noget ved det. Nu hvor jeg er her kan jeg ligeså godt få udnyttet min tid og komme igang. Det bliver sikkert rigtig godt med sådan en liste - især for os gæste-ringmærkere.
I aften går jeg nok igang med at lave en liste over fældningsmønstre, på de mest almindelige arter her på stationen. Det er noget Rune har haft i tankerne længe, uden at have haft tid til at gøre noget ved det. Nu hvor jeg er her kan jeg ligeså godt få udnyttet min tid og komme igang. Det bliver sikkert rigtig godt med sådan en liste - især for os gæste-ringmærkere.
Østenvinden fortsætter imorgen, dog skulle den blive lidt mildere. Nettene ryger op til normal tid, selvom vi må indse at der nok først kommer mange fugle, når der sker et vejromslag. Noget nordvestenvind kunne blive giftigt.
GFU blog v./ Anders Odd Wulff Nielsen
Foto: Anders Odd Wulff Nielsen
Foto: Anders Odd Wulff Nielsen
fredag den 22. april 2011
Fed vinduesobs & Afrikatrækker
Ringmærkningen gik idag stille for sig og dagen endte på 14 nymærkninger. Heriblandt bør nævnes en flot, gammel, Rødstjert han og årets første Gærdesanger.
Trods nettene ikke gav meget fra af sig, skulle det alligevel vise sig at blive en fed dag. Kl 08:07 opdager Rune, fra stuevinduet en kærhøg han. Heldigvis sidder jeg tæt på og får hurtigt øje på den. Den kommer rigtig fint i lav højde og medlys, (tæt på det nye hejsenet!) ind over fårefolden og der går ikke mange sekunder før den stryger over huset og er pist væk. Heldigvis når vi at se brede, sorte vingespidser og brune tværbånd på undervingen og dermed kunne den bestemmes til adult Hedehøg han. Mega fed obs og kun anden gang jeg ser arten! Så snart fuglen var ude af syne løb jeg ud og spejdede over markerne for at se om jeg kunne genfinde den, imens Rune meldte den ud på lokallisten. Den var desværre ikke at se.
På min vej tilbage mod stationen, hører jeg en Skovskade kalde og kigger bagud for at se den. Skovskaden er ikke at se og min opmærksomhed bliver hurtigt afledt af en lille kompakt fugl, der kommer i små buer, lavt, lige mod mig. Jeg får hurtigt kikkerten på fuglen og inden for få sekunder er jeg klar over at jeg kigger på en Lille Flagspætte! Fuglen (som er en hun), har nu slået sig ned i et af de udgåede træer bagved stationen og bevæger sig i et vaks tempo op ad stammen. Så snart jeg er 100% sikker på, hvad jeg har set, løber jeg ind for at hente kameraet og Rune. Vi er hurtigt ude af døren, men spætten er desværre pist væk og bliver ikke genfundet. Ikke destomindre en virkelig fed obs af to ikke så almindelige arter, på meget kort tid! Lidt ærgeligt at Rune ikke så spætten, men så er det nu godt, at han havde én i hånden for kort tid siden. Det er jo heller ikke værst.
Resten af dagen er gået med kratrydning, frokost i forårssol, og indkøb. En lille lur blev det også til. Folderne på parkeringspladsen er gået som varmt brød og vi har i dag fyldt beholderen. Der er blevet taget 200 siden d. 2 April. Det er sgu godt!
Det skal blive spændende at se om dagen imorgen også ryster noget godt af sig! Ihvertfald ville det være rart med bare lidt flere fugle i garnene. Vi får se hvad der sker.
GFU blog v./ Anders Odd Wulff Nielsen
Fotos: Anders Odd Wulff Nielsen
Fotos: Anders Odd Wulff Nielsen
torsdag den 21. april 2011
Sol og sjove fangster
Endnu en dag med dejligt forårsvejr. Dog stadig kun med 28 nymærkede fugle og en bunke aflæsninger. Heriblandt en Rødstjert. De fleste fugle stryger nok lige over Odden og går ned længere nord på. Rune havde i morges en Gulirisk der kom overflyvende, kaldte et par gange og trak så nord på. Derudover Rød Glente, Sortstrubet Lom, og endnu en Rødtoppet Fuglekonge som det mest bemærkelsesværdige på obsfronten.
Trods det lave fangsttal, skulle det vise sig at dagen blev udmærket... Omkring kl. 13 ankom undertegnede (AOWN), til stationen. Jeg skal hjælpe til med ringmærkningen de næste 4-5 dage. Det skal nok blive fint! Jeg benytter mig af DOF's tilbud 'Ung på Fuglestation', som er en ordning man kan benytte sig af hvis man er under 21 år. Det indebærer at man får betalt sit ophold på stationen, samt forplejning og transportomkostninger. Kan varmt anbefales, hvis du er ung fuglekigger!
Hans var flink at hente mig i Gedser By, så Rune kunne holde nettene åbne, til min ankomst. Hen på eftermiddagen besluttede vi at få gang i græsslåmaskinen, som har stået vinteren over. Rune fik den hurtigt 'vækket til live' og så var det bare at starte fra en ende af. På lukkerunden hørte jeg, hvad jeg synes lød som en Spætmejse, kalde to gange inde fra krattet, omkring fyret. Jeg ignorerede det og gik videre. Senere hang der i Ø7 en Sortmejse og sørme om der ikke hang en Spætmejse i det nye hejsenet!
Hans var flink at hente mig i Gedser By, så Rune kunne holde nettene åbne, til min ankomst. Hen på eftermiddagen besluttede vi at få gang i græsslåmaskinen, som har stået vinteren over. Rune fik den hurtigt 'vækket til live' og så var det bare at starte fra en ende af. På lukkerunden hørte jeg, hvad jeg synes lød som en Spætmejse, kalde to gange inde fra krattet, omkring fyret. Jeg ignorerede det og gik videre. Senere hang der i Ø7 en Sortmejse og sørme om der ikke hang en Spætmejse i det nye hejsenet!
Spætmejsen var i den store ende af størrelsesordenen og blev bestemt til en 2K+ han. Vi brugte lang tid på at forsøge at racebestemme den. Dog uden at vi kom frem til noget sikkert resultat. Mon ikke de krydser mellem hinanden? Uanset hvad, er det bare en fed fugl i hånden og kun Rune's 2. på Gedser.
Sidst på eftermiddagen introducerede Rune mig til indtastningsprogrammet og jeg fik snøvlet mig sammen til en halv times obs på Odden. Det gav noget der sikkert var en Småspove (har aldrig før set arten), lidt fjordterner og ederfugle. Ellers intet.
Rune og jeg er alene på stationen de næste dage, da både John Frikke og Clausjannic har vendt snuden hjemad.
GFU blog v. /Anders Odd Wulff Nielsen
Fotos: Anders Odd Wulff Nielsen
onsdag den 20. april 2011
Årets første skovpiber
På 1. runde sad årets første skovpiber, næsten syngende. Den var tydeligvis ikke helt kommet i gear endnu. John Frikke var igen på odden og så bl.a. Sortstrubet lom 3, Pibeænder, Krikænder (3 flokke mod Øst), Stor regnspove 2, Sildemåge 4, Stor Flagspætte 1, Alk 1, Gul vipstjert, Trane 1 SE og knortegås 7 (5+2). Ringmærkningen igen lidt tynd trods flere dages godt trækvejr. De smutter måske lige over Gedser Odde og raster længere oppe på Falster. Stadig ingen gærdesangere. Dagens 12 ny-mærkninger fordelte sig på:
Gærdesmutte 2
Jernspurv 1
Rødhals 4
Munk 1
Løvsanger 2
Fuglekonge 1
Herudover 10 aflæsninger, bl.a. den "belgiske jernspurv" med Brussels-ring .Under netlukning strøg 3 sortstrubede lommer i lav højde henover stationen. (Øst, kl. 10.30 ) Den ene så ud til at være kæmpestor, men var en sortstrubet lom.Desværre var kameraet udenfor rækkevidde!
Clausjannic
Gærdesmutte 2
Jernspurv 1
Rødhals 4
Munk 1
Løvsanger 2
Fuglekonge 1
Herudover 10 aflæsninger, bl.a. den "belgiske jernspurv" med Brussels-ring .Under netlukning strøg 3 sortstrubede lommer i lav højde henover stationen. (Øst, kl. 10.30 ) Den ene så ud til at være kæmpestor, men var en sortstrubet lom.Desværre var kameraet udenfor rækkevidde!
Clausjannic
tirsdag den 19. april 2011
Igen ..
.. en stille dag. Nettene skal sættes tidligere og tidligere, faktisk nu en halv time tidligere på de dage, jeg har været på stationen i denne omgang. Havlitterne gør megen væsen af sig og morgenerne er fyldt med denne fantastiske lyd. Stadig småflokke af ederfugle. John og Bjørn var på morgenobs på Odden og havde bl.a. 4 sortstrubede lommer, hvoraf den ene kom lige over hovedet på dem.
Jens Eriksen så 4 gamle dværgmåger trækkende Øst. Anders Zuschlag kom i løbet af formiddagen på besøg med nye opdateringer til indtastningsprogrammet og databasen. Ringmærkningen gav igen ikke så meget, dog bl.a. et par fine gulspurve hanner samtidig til sammenligning - og en sortmejse. Vi venter spændt på de første gærdesangere! De 19 mærkninger fordelte sig på:
Gærdesmutte 1
Jernspurv 4
Rødhals 5
Munk 1
Gransanger 1
Fuglekonge 1
Sortmejse 1
Musvit 1
Grønirisk 2
Gulspurv 2
7 landsvaler og mindst 4 gule vipstjerter passerede i dag stationen. En spurvehøg fouagerede i fårefolden og et par enkelte traner (12.45 og 17.15) gjorde trækforsøg, men vendte hurtigt tilbage. Sidst på eftermiddagen drog Rune, Bjørn og undertegnede mod Kroghage, som desværre igen var næsten fugletom. En større flok splitterner (25+) kom dog ind fra S. Herefter mod Birkemose, som bl.a. har lidt spændende vand lige indenfor diget. Et oplagt sted for citronvipstjert! På det åbne vand blev en Knarand gevaldigt mobbet af 2 par gråænder, mens 8 hvide vipstjerter og et par engpibere vippede rundt på græsarealerne. En syngende munk og en huldue "kronede" dagen.
Clausjannic
Jens Eriksen så 4 gamle dværgmåger trækkende Øst. Anders Zuschlag kom i løbet af formiddagen på besøg med nye opdateringer til indtastningsprogrammet og databasen. Ringmærkningen gav igen ikke så meget, dog bl.a. et par fine gulspurve hanner samtidig til sammenligning - og en sortmejse. Vi venter spændt på de første gærdesangere! De 19 mærkninger fordelte sig på:
Gærdesmutte 1
Jernspurv 4
Rødhals 5
Munk 1
Gransanger 1
Fuglekonge 1
Sortmejse 1
Musvit 1
Grønirisk 2
Gulspurv 2
7 landsvaler og mindst 4 gule vipstjerter passerede i dag stationen. En spurvehøg fouagerede i fårefolden og et par enkelte traner (12.45 og 17.15) gjorde trækforsøg, men vendte hurtigt tilbage. Sidst på eftermiddagen drog Rune, Bjørn og undertegnede mod Kroghage, som desværre igen var næsten fugletom. En større flok splitterner (25+) kom dog ind fra S. Herefter mod Birkemose, som bl.a. har lidt spændende vand lige indenfor diget. Et oplagt sted for citronvipstjert! På det åbne vand blev en Knarand gevaldigt mobbet af 2 par gråænder, mens 8 hvide vipstjerter og et par engpibere vippede rundt på græsarealerne. En syngende munk og en huldue "kronede" dagen.
Clausjannic
mandag den 18. april 2011
18. april 2011
Efter gårsdagens tørke lunede det lidt med dagens 26 mærkninger. John og Bjørn Frikke var med på de første runder, men tog senere på odden for at obse. Det var igen i dag et helt fantastisk godt vejr med kun en svag vind fra skiftende retninger. Dagens mærkninger fordelte sig på:
Jernspurv 1
Rødhals 14
Solsort 1
Gransanger 4
Løvsanger 1
Fuglekonge 1
Musvit 2
Grønirisk 1
Tornirisk 1
Der trækker stadig småflokke af ederfugle, og i dag fandt vi også en enkelt Bjegand han i mellem ederfuglene. Et par enkelte landsvaler strøg ind over stationen, 3 spurvehøge rastede i og omkring stationen, en rød glente trak N, En trane trak W og en flok på omkring 600 hjejler fløj uroligt rundt over markerne og over stationen.
Clausjannic
Jernspurv 1
Rødhals 14
Solsort 1
Gransanger 4
Løvsanger 1
Fuglekonge 1
Musvit 2
Grønirisk 1
Tornirisk 1
Der trækker stadig småflokke af ederfugle, og i dag fandt vi også en enkelt Bjegand han i mellem ederfuglene. Et par enkelte landsvaler strøg ind over stationen, 3 spurvehøge rastede i og omkring stationen, en rød glente trak N, En trane trak W og en flok på omkring 600 hjejler fløj uroligt rundt over markerne og over stationen.
Clausjannic
Rune, John Frikke og Hans
søndag den 17. april 2011
Stilhed før "storm"?
Det håber vi! Det har været en usædvanlig stille dag med kun 6 ringmærkede fugle og 9 aflæsninger af egne ringe. Stationen var fra morgenstunden indhyllet i en tyk tåge og havgus, og der var en sigt på omkring 200 m. Ikke optimalt for ringmærkningen.
Ringmærkningen begrænsede sig i dag til:
Jernspurv 1
Rødhals 1
Sangdrossel 1
Gransanger 2
Bogfinke 1
Louis var på stationen fra morgenstunden og fik lavet et par optagelser af havens syngende fugle. Per Bo gæstede stationen om formiddagen og om eftermiddagen kom Gert forbi. Woeters er kørt videre mod Nordsjælland. En hyggelig og snaksaglig fyr, som igen var superglad for at gæste stationen. Når der nu alligevel ikke var nogen fugle lukkede vi nettene efter 5 timer, og kastede vi os over en rengøring af stationen. Altid dejligt når man se, hvor man er nået til!
Også F4 er kommet op, og i dag vi fik klippet lidt mere i træer og buske. Vi mangler en rive og en havetraktor og tager gladeligt imod eventuelle donationer.
Også på obs-siden var dagen tynd. En enkelt fiskeørn trak SW og en enkelt landsvale legede kortvarigt over stationen sidst på eftermiddagen. Forhåbentlig vil de kommende dages varme og svage vinde føre en masse fugle med sig. Vi undrer os over at der faktisk ikke har været hverken korttået træløber elletr almindelige træløbere endnu. I aften kommer John Frikke og familien.
Forhåbentlig var denne dag stilhed før storm. Vi er i hvert fald mere end klar i morgen tidlig.
Efter aften-spisning på Havne-kroen stod månen flot over fyret og stationen.
Rune/Clausjannic
Ringmærkningen begrænsede sig i dag til:
Jernspurv 1
Rødhals 1
Sangdrossel 1
Gransanger 2
Bogfinke 1
Louis var på stationen fra morgenstunden og fik lavet et par optagelser af havens syngende fugle. Per Bo gæstede stationen om formiddagen og om eftermiddagen kom Gert forbi. Woeters er kørt videre mod Nordsjælland. En hyggelig og snaksaglig fyr, som igen var superglad for at gæste stationen. Når der nu alligevel ikke var nogen fugle lukkede vi nettene efter 5 timer, og kastede vi os over en rengøring af stationen. Altid dejligt når man se, hvor man er nået til!
Også F4 er kommet op, og i dag vi fik klippet lidt mere i træer og buske. Vi mangler en rive og en havetraktor og tager gladeligt imod eventuelle donationer.
Også på obs-siden var dagen tynd. En enkelt fiskeørn trak SW og en enkelt landsvale legede kortvarigt over stationen sidst på eftermiddagen. Forhåbentlig vil de kommende dages varme og svage vinde føre en masse fugle med sig. Vi undrer os over at der faktisk ikke har været hverken korttået træløber elletr almindelige træløbere endnu. I aften kommer John Frikke og familien.
Forhåbentlig var denne dag stilhed før storm. Vi er i hvert fald mere end klar i morgen tidlig.
Efter aften-spisning på Havne-kroen stod månen flot over fyret og stationen.
Rune/Clausjannic
Åh den lille stær ....
... den bliver åh, så fornøjet! Sidste søndag snakkede vi ved kratrydningen igen om muligheden for at sætte et stærekollektiv op på stationen. Eftersom strandbeskyttelsesloven forhindrer os i at sætte en pæl op i f.eks. fårefolden, måtte vi tænke nyt. Vi blev enige om at lyntælleren bag ved stationen var en oplagt mulighed, og allerede i går mødte Hans og Frants op på stationen bevæbnet med en række stære kasser og en stige. Og vupti - stærekasserne var sat op!
Dagen startede i øvrigt med at der løb en masse lykønskninger ind for vores nye webside. Herligt - og tak for det! Vi får med den nye webside en række nye muligheder, bl.a. en kalender funktion og en række værktøjer til at arbejde sammen.
Ellers bød dagen på meget få fugle det gode vejr til trods. Kun 22 nye mærkninger og en række genaflæsningher af egne ringe blev det til. Den rigtig gode nyhed var dog at rødstjerterne er begyndt at komme - og - mindsanten om ikke endnu en rødtoppet fuglekonge kunne mærkes. Stationens 21. dette forår!
Ringmærkningslisten blev til:
jernspurv 5
rødhals 5
rødstjert 3
solsort 1
munk 1
gransanger 1
rødtoppet fuglekonge 1
Blåmejse 1
Musvit 1
skovspurv 1
bogfinke 1
tornirisk 1
Også på obs-siden blev dagen lidt tynd. 2 røde glenter, 1 musvåge, 1 trane var nok det mest spændende.
Til aften kom hollandske Woeter for at overnatte på stationen. Woeter er specialist i frøer og padder og kunne hurtigt korrigere os på lyden af "de grønne frøer". Det viste sig at det slet ikke er de grønne frøer der kvækker hele tiden, men en skrubtudse (Bufo bufo), der har levet et godt skjult liv i vores lille dam.
Rune/Clausjannic
Dagen startede i øvrigt med at der løb en masse lykønskninger ind for vores nye webside. Herligt - og tak for det! Vi får med den nye webside en række nye muligheder, bl.a. en kalender funktion og en række værktøjer til at arbejde sammen.
Ellers bød dagen på meget få fugle det gode vejr til trods. Kun 22 nye mærkninger og en række genaflæsningher af egne ringe blev det til. Den rigtig gode nyhed var dog at rødstjerterne er begyndt at komme - og - mindsanten om ikke endnu en rødtoppet fuglekonge kunne mærkes. Stationens 21. dette forår!
Ringmærkningslisten blev til:
jernspurv 5
rødhals 5
rødstjert 3
solsort 1
munk 1
gransanger 1
rødtoppet fuglekonge 1
Blåmejse 1
Musvit 1
skovspurv 1
bogfinke 1
tornirisk 1
Også på obs-siden blev dagen lidt tynd. 2 røde glenter, 1 musvåge, 1 trane var nok det mest spændende.
Til aften kom hollandske Woeter for at overnatte på stationen. Woeter er specialist i frøer og padder og kunne hurtigt korrigere os på lyden af "de grønne frøer". Det viste sig at det slet ikke er de grønne frøer der kvækker hele tiden, men en skrubtudse (Bufo bufo), der har levet et godt skjult liv i vores lille dam.
Rune/Clausjannic
fredag den 15. april 2011
Uha, der var godt ....
.. vejr! Nettene var sat kl. 05.37 og vi tog forventningsfulde hul på endnu en dag. Vejret viste sig som bekendt fra sin allerbedste side. Havblik fra morgenstunden og igen en smuk smuk solopgang. Det blev dog ikke til helt så mange fugle i nettene, som vi måske havde håbet på, men alligevel en absolut godkendt dag. I alt 33 fugle fik ring på. Ringmærkningen fordelte sig på: jernspurv 14, rødhals 9, munk 3, gransanger 4, fuglekonge 1, Bogfinke 1 og endnu en rødtoppet fuglekonge - stationens 20. dette forår! Én af gransangerne havde et bemærkelsesværdigt kraftigt øjenbryn.
I løbet af dagen fik vi endnu 1 net op (H5) og nettet på N6 blev skiftet, så også dette net nu er klar til foråret og forhåbentlig mange fugle. Omkring H5 blev der klippet lidt mere og endnu en trailer er nu næsten fyldt op med brombær og havtorn.
Der var ikke så meget træk i løbet af dagen, men en rød glente trak syd og få minutter efter kom en hvid stork den anden vej. Der var enkelte landsvaler over stationen og odden, og også en gul vipstjert fløj over stationen. De grønne frøer kvækker livligt - både nat og dag - og vi talte mindst 7 i dammen i dag.
Midt på eftermiddagen bevægede vi os mod Kroghage for at tjekke for eventuelle småfugle. 2 husrødstjerter, en syngende gulirisk samt ikke mindst et rådyr på få meters afstand gav et godt boost. Ellers var der ret fugletomt på både Kroghage og jernbaneterrænet. Men under alle omstændigheder endnu en supergod dag i stationens tjeneste!
Rune og Clausjannic
I løbet af dagen fik vi endnu 1 net op (H5) og nettet på N6 blev skiftet, så også dette net nu er klar til foråret og forhåbentlig mange fugle. Omkring H5 blev der klippet lidt mere og endnu en trailer er nu næsten fyldt op med brombær og havtorn.
Der var ikke så meget træk i løbet af dagen, men en rød glente trak syd og få minutter efter kom en hvid stork den anden vej. Der var enkelte landsvaler over stationen og odden, og også en gul vipstjert fløj over stationen. De grønne frøer kvækker livligt - både nat og dag - og vi talte mindst 7 i dammen i dag.
Midt på eftermiddagen bevægede vi os mod Kroghage for at tjekke for eventuelle småfugle. 2 husrødstjerter, en syngende gulirisk samt ikke mindst et rådyr på få meters afstand gav et godt boost. Ellers var der ret fugletomt på både Kroghage og jernbaneterrænet. Men under alle omstændigheder endnu en supergod dag i stationens tjeneste!
Rune og Clausjannic
torsdag den 14. april 2011
Ringmærkning og formidling
Dagen i går blev nærmest aflyst pga dårligt vejr, og blev i stedet brugt til almen restituering mens Rune arbejdede videre med sit bachelor-projekt. Sidst på dagen måtte vi dog et smut ud for at se om der trods alt var lidt fugle i området. På Kroghage rastede 3 husrødstjerter og trods forholdsvis "ihærdig" søgen (fra bilen!) blev det ikke rigtig til mere. Vi kørte mod Bøtø for - om ikke andet - så dog at bruge det dårlige vejr og den manglende sol til et eftermiddagskig ud over søerne og engene, der jo ellers har et håbløst lys om eftermiddagen. Og vejret var ganske rigtigt perfekt til Bøtø. Det er altid dejligt at besøge Bøtø, da der her jo er arter, vi normalt ikke ser på Odden. Bøtø indeholdt 4 atlingænder (3 han, 1 hun), en del knarænder, spidsænder, Pibeænder, 1 trane, 1 rørdrum hørt mv. Om aftenen så vi - efter endnu et herligt måltid - fodbold/Champions League. Sputnik er nu en ganske god opfindelse!. Vi fik vist max. ud af en dag, der ellers ikke rigtig var til noget!
I dag blev nettene til morgen sat planmæssigt, og vi havde forventninger om en god dag. Da Rune skulle til København mødte både Hans og Benny op, så vi kunne klare ringmærkningen samtidig med formidlingen. Der var aftalt besøg af og formidling for en 1. klasse fra Nørre skole og efter middag fik vi også besøg af en journalist og en fotograf, som var med på de afsluttende netrunder. Og det blev da også en godkendt dag med i alt 60 ringmærkede fugle. En hel del jernspurve (25!), 10 gransangere, 5 sangdrosler, 5 grønirisk, 4 gråsiskener, 4 bogfinker, 3 rødhalse, 1 munk, 1 Blåmejse, 1 engpiber og en enkelt rødtoppet fuglekonge (forårets 19.).
I løbet af formiddagen trak 1 havørn forbi og senere også en fiskeørn, Storspoverne kaldte gennem det meste af formiddagen. Om eftermiddagen - da solen "bagte" på stationen - legede 2 landsvaler med en enkelt bysvale over stationen, mens endnu en havørn trak mod nord.
Og redelegeringen er i dag sat i gang, så om lidt har vi en ny hjemmeside!
Clausjannic
I dag blev nettene til morgen sat planmæssigt, og vi havde forventninger om en god dag. Da Rune skulle til København mødte både Hans og Benny op, så vi kunne klare ringmærkningen samtidig med formidlingen. Der var aftalt besøg af og formidling for en 1. klasse fra Nørre skole og efter middag fik vi også besøg af en journalist og en fotograf, som var med på de afsluttende netrunder. Og det blev da også en godkendt dag med i alt 60 ringmærkede fugle. En hel del jernspurve (25!), 10 gransangere, 5 sangdrosler, 5 grønirisk, 4 gråsiskener, 4 bogfinker, 3 rødhalse, 1 munk, 1 Blåmejse, 1 engpiber og en enkelt rødtoppet fuglekonge (forårets 19.).
I løbet af formiddagen trak 1 havørn forbi og senere også en fiskeørn, Storspoverne kaldte gennem det meste af formiddagen. Om eftermiddagen - da solen "bagte" på stationen - legede 2 landsvaler med en enkelt bysvale over stationen, mens endnu en havørn trak mod nord.
Og redelegeringen er i dag sat i gang, så om lidt har vi en ny hjemmeside!
Clausjannic
tirsdag den 12. april 2011
Kratrydning giver andre arter i nettene
Dagen i går var en rigtig flot forårsdag med tilpas mange fugle i nettene. I alt blev 59 fugle ringmærket, bl.a. 2 gulspurve. - En art vi kun sjældent fanger, da de lokale ynglefugle kender nettene alt for godt. Ved kratrydningen i weekenden blev der åbnet godt op omkring Ø6 og Ø7 og det har tilsyneladende narret gulspurvene til at hoppe i. Begge 2k hanner sad i Ø6. Om eftermiddagen blev der ryddet lidt op ved det kommende ringmærkerskur og Clausjannic ankom sidst på eftermiddagen med en god whiskey, der blev nydt i dagens sidste lyse timer. Her til morgen kunne der lige akkurat ringmærkes 3 timer inden regnen og blæsten satte ind. Clausjannic fik lidt fugle i hænderne. Morgenen bød på 13 nymærkninger, heriblandt forårets 2. munk og løvsanger. Resten af dagen skal der laves lidt praktisk indendøre. GFU blog v./Rune og Clausjannic
søndag den 10. april 2011
Forårsfugle på Odden.
Weekenden har budt på fantastisk vejr til både ringmærkning og kratrydning. Mange gæster har været forbi stationen i forbindelse med det praktiske arbejde. I dag kom Hans ud og brændte bål af imens jeg passede nettene. Michael Thelander kom op ad formiddagen og gav en hånd med kratrydningen. Orla Jacobsen og Anders Zuschlag kom også forbi og gik med et par runder ved nettene og fik en kop kaffe og en fuglesnak. Tidligt i morges fløj årets første løvsanger i netmaskerne og Louis meldte om gul vipstjert overflyvende fra Odden, imens en landsvale passerede stationshaven. Dagen sluttede på 67 mærkninger, hvilket er en rigtig fin forårsmorgen. Med det her vejr, kan vi vente mange spændede forårsfugle det næste stykke tid. Følg med dag for dag på bloggen.... GFU blog v./ Rune
lørdag den 9. april 2011
Kratrydning i forårssol :-)
Rune på "spadetur"
I dag lørdag d. 9. april gik vi i gang med den planlagte kratrydningsdag på fuglestationen. Jesper var kommet fra Kbh, Clausjannic fra Holme-Olstrup, Gert fra Idestrup og Louis, Rune og Hans fra nærområdet. Vejret var ideelt: Solskin, ret stille oven på gårsdagens stormvejr og tilpas varmt til fysisk arbejde.
Det var den årlige kamp mod brombær og for høje træer, der gik ind i dag med diverse redskaber: Elektrisk hækklipper med Honda generator, motoriseret buskrydder, machete, diverse klippesakse samt ørnenæb, spader, gravegreb og høtyv. Det hele assisteret af en bil med jydekrog og hele to trailere, så kvaset kunne køres ud i fårefolden til afbrænding i morgen.
Det var 6 meget effektive GFU-folk, der i løbet af dagen fik ryddet en masse brombær ved netstederne, så der nu er god plads på begge sider. Vi mangler et par steder endnu, men vi er et par stykker, der fortsætter i morgen.
Samtidig med kratrydningen passede Louis obsen, hvor det absolut bedste var en forbitrækkende sule, virkelig et hit her i Østersøen. Jesper passede netrunderne, og dagens resultat kom op på 46 fugle, bl.a. en stor flagspætte og aflæsningen af den belgisk-mærkede jernspurv. Den har nu været her i 14 dage, så det er nok en lokal ynglefugl.
Min første landsvale fløj lige forbi, mens vi sad ved kaffen foran stationen, og en citronsommerfugl havde travlt med at finde lidt nektar fra de endnu få blomster i stationshaven.
Alt i alt en dejlig forårsdag!
Tekst og fotos: HLI
torsdag den 7. april 2011
Blæst giver tid til nærstudier.
I går blæste det en halv pelikan fra vest, men der kunne lige akkurat åbnes nok net, som stod i læ, til at overholde standardiseringen. Det blev bare til 6 fugle, men en fed 2k han rørspurv var iblandt og gav lidt opløftning på en kold og blæsende morgen. En af de ringmærkede rødtoppede fuglekonger gik i nettet igen og synes at holde til i haven.
I dag har jeg ringmærket endnu én rødtoppet fuglekonge, så nu er forårsrekorden i hus. Hele 18 rødtop indtil videre. Tidligere rekord var 17 i foråret 2008.
I løbet af de sidste par dage er der også blevet ringmærket et par husrødstjerter. Jeg har for ca. en uge siden ringmærket en 3k+ han husrødstjert med hvide vinge-paneler. Ellers plejer de bare at være hunfarvede og svære at bestemme køn og alder på. Imidlertid har jeg i de senere dage fanget 2 hanner af husrødstjert uden vingepanel, der viser tydelig fældningsgrænse i de store dækfjer og stor kontrast imellem slidt vinge og nyere sorte/blygrå kropsfjer. Disse 2 fugle kunne bestemmes til 2k hanner og beskrives i ringmærkninngsguiden som den sjældne form 'paradoxus'
Husrødstjert 2k han med tydelig fældningsgrænse i vingen og flot hanfarvet hoved, bryst og skulderfjer. Håndholdt ved Hans Lind.
I dag er der mærket ca. 30 fugle og bl.a. aflæst en gransanger mærket af Benny på Gedser Odde 6. juni 2010 som 1k. - Aflæst som 2k.
Foto og GFU blog v./ Rune
mandag den 4. april 2011
Lille flag-dag på Odden
Det blev til endnu en fantastisk og uforglemmelig morgen på Gedser fuglestation. Min biologi- og fugle-ven Philip kom ned i går aftes for at hjælpe til med ederfugle-tællingerne mandag og tirsdag. I går mærkede jeg 96 fugle på 6 timer og dagssnittet for de seneste 3 dage er på imponerende 158 fugle, så der er gang i biksen allerede hér tidligt på foråret.
Dagens første fugl blev en gransanger, der lige er ankommet fra vinterkvarteret i Spanien - den bar nemlig en Madrid-ring om det ene ben. - En rigtig god start på dagen, men det var der ikke tid til at tænke længe over, for der var nemlig masser af fugle i de første morgentimer. I dag blev endnu 3 rødtoppede fuglekonger ringmærket og vi er nu oppe på 17 rødtop, hvilket tegner til en vild forårsrekord, hvis det bare fortsætter lidt endnu.
Lidt op ad morgenen gik jeg ind til nettet i æblehaven og begyndte at pille et par bogfinker ud, men blev afbrudt af en markant skrig fra toppen af de udgåede træer: "ki-ki-ki-ki". Jeg fandt hurtigt en lille flagspætte i det udgåede træ og med ét fløj den i en blød bue ud imod stationens forhave. Jeg gjorde bogfinkerne færdig og skyndte mig ned til det nye hejsenet og minsandten om ikke den var gået i sammen med en bogfinke og en musvit. Flagspætten var virkelig lille, ikke større end hverken musvitten eller finken, men lidt mere kompakt. - En drømmefugl i hånden, der vakte glæde hos ringmærkeren, biologi-vennen og Hans og Gert, der kom forbi med kameraet. Den lille flagspætte var ny ringmærknings-art for stationen og ny WP-mærke-art for undertegnede. Vejret klarede op og mere end 20.000 ederfugle passerede Odden i dag.
En helt igennem fantastisk dag, der endte med en Sølvhejre i Bøtø Nor, dagens ret på Toldcaféen og en bajer foran pejsen.
Foto: Hans Lind, Gert Jeppesen.
GFU blog v./ Rune Tjørnløv
lørdag den 2. april 2011
Bedre end forventet...
Jeg havde sat næsten alle net fra morgenstunden, og så kunne rødhalse, jernspurve, fuglekonger og drosler bare komme an. Som aftalt kom Hans ud tidligt på morgenen og var med til dagens fangst. Hans kom ca. kl. 07.30, men der havde jeg allerede mærket 40-50 stykker. Det var dejligt, at være to til dagens mærkning, der er i den grad er i den meget gode ende af forårsringmærkningen i Gedser. I alt blev 255 fugle ringmærket i dag heriblandt 2 husrødstjerter og 5 rødtoppede fuglekonger, hvilket er ny dagsrekord for sidstnævnte art. Se dagens mærkninger i dofbasen. Gert kom også i løbet af formiddagen og vores nye kasserer og fruen kom forbi og fik set stedet. Der blev gået lidt regnskaber igennem over en kop kaffe i det dejlige vejr. I morges havde Louis haft en Sølvhejre på Odden, og det er netop nu, at disse hvide hejrer ses sporadisk rundt omkring. Sidste år så jeg én trækkende over fårefolden 6/4, men der er kun enkelte iagttagelser fra Odden hvert år. En stor flok hjejler (400+) kunne ses trækforsøgende over stationshaven flere gange ud på eftermiddagen. GFU blog v./ Rune Tjørnløv
fredag den 1. april 2011
En stor dag glippede - - -
Grønsisken han i F3
I går, den sidste dag i marts, kunne mageligt have givet et fangsttal på flere hundrede fugle! Der var levende i haven af rødhalse, jernspurve, drosler og fuglekonger . . . . . . . men -men -men . . . Rune var syg oven på en tredages tur til Vestjylland, så han var ikke til noget, og jeg havde været i storstaden og var først hjemme ved 2-tiden, så jeg var heller ikke til noget. Endvidere var det småregn de første par timer efter solopgang, hvilket i alle tilfælde umuliggjorde fangst.
Fra Odden kunne Louis melde om mindst fem rødtoppede fuglekonger, rastende og trækkende, så det var lidt ærgerligt, at ringmærkning ikke var blev til noget denne morgen.
Ved middagstid tog jeg derud og åbnede en del af garnene, hvilket resulterede i 45 mærkninger, over halvdelen rødhalse, lidt fuglekonger, solsorte og og jernspurve samt sangdrossel, musvit og bogfinke.
I dag 1. april skulle vi også have startet fra morgenstunden, men en strid vestenvind, 13-15 m/s, resulterede endnu en gang i sen start på dagens fangst.
Der var ikke det store udbytte, selvom vinden blev meget mere medgørlig. På godt fire timer fik jeg mærket 31 fugle, nogenlunde samme arter som i går, men med tre grønsiskener og en kvæker som lidt mere specielt. Det bedste var nu nok en husrødstjert, som Aase og Jørgen lige netop nåede at se på deres korte visit.
I morgen venter vi en hel masse: Der kommer varmefremstød fra sydvest - og forhåbentlig en masse forårsfugle følger med varmen og passerer gennem stationshaven!
GFU-blog/Hans Lind
Abonner på:
Opslag (Atom)