søndag den 9. november 2014

November og kragefugle

Dagen i dag startede lovende, da vi stod op for at sætte net op. Vinden var løjet noget af siden i går og kom nu fra en sydøstlig retning og lå på cirka 5-6 m/s. Det lykkedes os få sat næsten alle net. Den nu aftagende måne var fremme, så det var ikke svært at se hvor man befandt sig i det grå daggry.

Efter et par håbefulde runder stod det dog klart, at det ikke ville blive en af de store dage rent talmæssigt. Måske glemmer man at vi jo er kommet et godt stykke ind i november allerede. Man kommer næsten allerede helt til at savne de store fuglekongedage vi har haft så mange af i oktober. I alt blev det til 21 fugle, hvor størsteparten blev fanget i løbet af de tre første timer. Temaet var siskener med 4 grønsiskener (Carduelis spinus), 2 gråsiskener (Carduelis caberet) og til slut 4 grønirisker (Carduelis chloris). Derudover en lille rest af de foregående dages mange fuglekonger (Regulus regulus).

Ved cirka 9 tiden spottede jeg ud af øjenkrogen noget sort og forholdsvist stort hænge i et af spurvehøgenettene. Meget mærkeligt! Efter nogle hurtige skridt hen mod nettet, stod det snart klart at vi havde fanget en råge (Corvus frugilegus). Efter lidt søgen i databasen kunne der ikke herske tvivl: vi stod med den første råge fanget på Gedser Fuglestation! Dermed er efteråret 2014 en periode hvor kragefuglene har holdt deres indtog på odden med stationens første ringmærkede Gråkrage og nu altså også første ringmærkede Råge.


Råge, første ringmærkede for Gedser Fuglestation.
Foto: Johan H. F. Castenschiold


Så er det også dagen i morgen, hvor jeg takker af for denne gang efter næsten fire uger på Danmarks sydligste spids. Det har været en fornøjelse at være med, og som altid på Gedser fuglestation har der været hyggeligt samvær og ikke mindst masser af fugle, både i nettene og på himlen, når der ellers blev tid til at se op i løbet af dagen.Opdatering:

Her til aften prøver vi lykken igen med uglenet oppe, til trods for en frisk vind og en måne der gemmer sig bag skyerne. Det skal dog ikke holde os tilbage og klokken 19:15 kunne vi pille årets første Perleugle (Aegolius funereus) ud af bundfaget på et af hejsenettene! Jo, så er aftenen ligesom skudt i gang!

Årets første perleugle på Gedser Fuglestation og forhåbentligt ikke den sidste!
Foto: Johan H. F. Castenschiold

Blog ved:/
Johan Henrik Funder Castenschiold

Ingen kommentarer: