lørdag den 27. juni 2009

En laaang gåtur




Da jeg i disse dage passer mine forældres gård på Vestsjælland havde jeg tænkt, at jeg ville tjekke strandende ved Reersø, for at se om der skulle være nogle unger hos de store præstekraver, jeg kunne mærke! Der var da også temmelig mange par store præstekraver samt et enkelt par strandskader og et par dværgterner, men de havde alle kun æg i rederne, så det blev ikke til nogle mærkninger. Ude ved Reersø havn sås en 1k stenpikker, så de må have ynglet i nærheden. Herefter var jeg ved at være godt træt i benene efter den lange tur på strandende, så besluttede at cykle hjemaf. På vejen hjem løb så pludselig en vibe-unge i vejkanten, så jeg skyndte mig af cyklen og fik fat i ungen, som herefter blev ringmærket!

Det var en ny mærkeart for mig, og efter den var blevet sat fri igen kom vibe-mor flyvende og familiefreden var genoprettet:)

Hvis tiden er til det vil jeg tage på tur igen imorgen:)

Jesper Brinkmann
Fotos: Gert Jeppesen arkivfoto fra Lidsø maj 2008

fredag den 26. juni 2009

Nogle gange bliver man overrasket!


Idag blæste det lige så meget som igår og så endda fra øst! Derudover var det totalt overskyet, så forventede egentlig ikke at fange ret meget! På grund af vinden blev kun halvdelen af nettene sat op! Der var ikke nogle fugle på første runde, men senere hang der dog en gulbug og lidt senere et par tornirisk. Omkring middag var 2 1k skovspurve gået i, så nu begynder de at komme herud fra byen! Det er nemlig sådan, at vi fanger utroligt mange skovspurve i specielt juli måned, da hele Gedser bys bestand går til overnatning i stationshaven. Det kræver selvfølgelig at man har nettene oppe ved aftenstide!

Klokken 13 havde jeg mærket 7 fugle og da jeg jo skulle hjem idag begyndte jeg at lukke net. Der var da heller ingen fugle, men så pludselig i ø2 hang der sørme en 2k lille fluesnapper!! Ikke just en art jeg havde regnet med at fange her sidst i juni måned, og endnu mere imponerende er det, at det er den 3. i stationshaven i år allerede, hvilket er en tangering af den tidligere årsrekord fra sidste år! Mon ikke den bliver slået i år?

Alt i alt er juni en måned der ikke rigtigt er blevet dyrket i Gedser tidligere, men som i år har vidst sig at være et kanon tidspunkt at ringmærke på, da det godt nok ikke giver så mange fugle, men det giver nogle arter vi ellers ikke fanger ret mange af!

Juli nærmer sig og der begynder efterårstrækket for alvor! Så snart bugner nettene i stationshaven med phyller, hippoer og sylviaer! Vi ses dernede!

Jesper Brinkmann
Foto: Lille flue arkivfoto - Jesper Brinkmann

torsdag den 25. juni 2009

Få men gode fugle i nettene!


Idag blæste det temmelig kraftigt fra østnordøst om morgenen og jeg regnede ikke med at skulle fange ret meget! Det kom da også til at holde stik og de første runder var uden fugle. Klokken halv 7 hænger der så endelig lidt fugle i ø2. 2 hanner af gulspurve, som nok har jagtet hinanden, og dermed overset nettet. Den ene var mærket i forvejen af Hans hernede i marts, mens den anden kunne mærkes! En havesanger og en nyudfløjen 1k gulspurv røg også i nettet på denne runde.

Samtidigt kunne pludselig en karmindompap høres synge i haven og på næste runde hang den sørme også i nettet, men ikke nok med det, for et par runder efter fangedes også en hun! Det er kun den 3. og 4. karmin der bliver mærket på odden i år, hvilket er lidt under middel!

Ialt blev det til 7 mærkninger og 4 aflæsninger (blandt andet en solsort fra august 2008) inden nettene måtte klappes sammen på grund af en regnfront.

Imorgen skal det også blæse meget, men må se, hvad jeg kan få fanget inden jeg smutter hjem, for det su-kræ må sgu snart hænge i garnet!

Jesper Brinkmann
Foto: Karmindompap GFU arkivfoto

onsdag den 24. juni 2009

En varm sommerdag!


Idag blev en virkelig varm dag her på odden, hvilket fuglene vidst også synes, for der var ikke meget bevægelse i dem! 13 mærkninger blev det til ialt, hvor kun 1 munk og 1 tornsanger var nytilkomne trækfugle, da resten af mærkningerne bestod af lokale ynglefugle.
Det mest spændende i mærkningerne idag var da 2 1k grønsiskner røg i nettet - det er ellers normalt en art vi kun fanger om efteråret!
2 fugle blev aflæst idag - en tornsanger mærket på odden i 2006 og en gulbug mærket på odden i 2005.
Af obs kan nævnes en flok på 15 små korsnæb og 1 svaleklire der fløj over stationen. Benny Steinmejer var nede og hilse på i løbet af formiddagen, inden han skulle på arbejde!
Til aften påbegyndtes en omfattende beskæring af buske og træer i stationshaven, så den er klar til efterårrets mærkningssæson skal skydes igang!
Jesper Brinkmann
Foto: Gulbug GFU arkivfoto

tirsdag den 23. juni 2009

Nye arter i mærkningen


Efter fangsten af natuglen igår tænkte jeg, at jeg da lige så godt kunne forsøge at fange hunnen også, så nettene fik lov at stå åbne natten over! Det skulle vise sig at give bonus, for klokken 3 hang der en fed han af skovhornugle i uglenettet, og dermed den første skovhorn i år - hvad laver den på odden i juni?
Ellers bød morgenens mærkning ikke på de store overraskelser, men dog kunne årets 2. nattergal forsynes med ring! En anden sjælden fugl gæstede også haven, da en spætmejse kortvarigt rastede. Efter at have knoklet antallet af mærkninger op på 13 styk, besluttede Gert og jeg, at vi ville over og tjekke sløruglerne på Lolland, så vi mødtes med Brian og drønede derover. Der var 4 unger i kassen, men kun 2 af dem var store nok til at de kunne forsynes med ring! Udover ugler blev et kuld på 6 landsvaler mærket og en enkelt skovspurv fik da også ring på!
Sløruglerne var den 78. art der bliver mærket i gruppen i år, hvilket er rigtigt mange på denne tid af året!
Derefter kørte vi til Maribo, hvor det lykkedes at ringmærke 7 gråænder, 2 blishøns og en enkelt grønbenet rørhøne! Herefter gik turen hjemad, da jeg var blevet inviteret på grillmad hos Gert!
I ønskes alle en god Sankt Hans aften!
Jesper Brinkmann

Foto: Gert Jeppesen (arkivfoto fra efteråret 2008)

mandag den 22. juni 2009

Daddy is back in town


Da der her til aften skulle være styregruppemøde på stationen tog jeg toget fra Vejle klokken 05.45 imorges og ankom til Gedser klokken 11.30. Satte hurtigt nettene op og selvom det allerede var middagstid, var der da lidt fugle at fange! Det blev blandt andet til 4 unge stære mere og ellers var der lidt gærdesangere og en enkelt gulbug. Jeg holdte nettene åbne under mødet og da jeg tog klokken 22-runden, sad den ene natugle på pælen til hejsenettet. Da jeg kom hen til hejsenettet gled den lige så elgant ned i det næste net på runden og jeg kunne hermed mærket stationhavens 4. natugle gennem tiderne og den første siden 2007. En fin 2k han (billedet er arkivbillede af en tidligere fangst).

Ialt blev det til 16 mærkninger og 6 aflæsninger idag, så ganske pænt i og med at morgenmærkningen manglede!

Håber på mange fugle i garnene imorgen!

Jesper Brinkmann
Foto: GFU arkiv

fredag den 19. juni 2009

Næsten sort sol!

Tornsanger med skovflåt i mundvigene!
Fredag d. 19. juni.

Dagen - eller rettere morgenen - startede stille og roligt op med en smuk solopgang og kun enkelte fugle i nettene: Gærdesanger, Tornsanger og Munk, og efter et par timer var jeg da oppe på ca. 10 fugle. Torniriskerne producerer en del unger nu, og det ses så småt på mærketallene.

Der var tid ind imellem runderne at køre med plæneklipperen, for græsset har virkelig fart på nu.

På en netrunde lidt før kl 7.45 hørte jeg pludselig en dejlig lyd: Kaldet fra en Biæder, der fløj ud mod marinestationen, en for mig længe ventet art! :-)

Der var enkelte fugle på hver runde, bl.a. også en Tornsanger med 2 skovflåter siddende i mundvigene. Det må da være ubehageligt, og den blev da osse befriet for dem.

På sidste tur inden netlukning fik jeg sandelig travl, idet en flok stære fløj rundt i stationshaven, lavt, og det gav pote: 15 stk, 2 gamle og resten årsunger. Med ét slag blev årsrekorden af stærefangst på Gedser Odde slået, den nye er nu på foreløbig 26 mod 25 fra 2007!

På lukkerunden sad der også 2 Gule Vipstjerter, hanner, og lige ved siden af hinanden i det samme net. De har sikkert jagtet hinanden.

I alt 41 fugle.

Tekst og foto: Hans Lind

onsdag den 17. juni 2009

Fuglenes rejse

En af grundende til at mærke fugle er selvfølgelig at kunne følge med i deres færden på individniveau, og derfor er det altid fedt når der kommer genfund på fuglene. Har modtaget 3 genmeldinger af mine fugle inden for den sidste måned sjovt nok alle sammen fra DK - har ellers ikke mange genfund fra Danmarks sjovt nok!

Den ene fugl er en munk han som jeg mærkede i Gedser den 29. april i år og den 5. juni er den så nået til Helsingør, hvor den uheldigvis ryger i kløerne på en kat. 166km nåede denne fugl at flyve og mit første genfund af munk!

Det andet genfund er også meget glædelig, da det drejer sig om en gulbug jeg mærkede d. 7/6-2008 på en dag, hvor jeg faktisk kun mærkede 6 fugle! Den 21/5-2009 altså 11 måneder og 14 dage senere er den så nået Klipinge, Sjælland 88 km nord for Gedser. Også mit første genfund af gulbug!

Det tredje genfund drejer sig om en blåmejse-hun som jeg mærkede på odden den 18/10-2007. Den er nu 1 år og 7 måneder senere fundet død uden for en redekasse i Køge - 103 km nord for Gedser!

Der er også lige kommet en forespørgsel på en af de allike-unger jeg mærkede på Lolland (se tidligere indslag på bloggen), så en af disse unger er altså allerede genfundet!

Jesper Brinkmann

mandag den 15. juni 2009

Tilbageblik på forårets mærkninger.

2 af tornskaderne fra i går
Mandag. d.15. juni.

Det blev sidste dag i forårets standardiserede ringmærkning på GFU, så det må være på sin plads med et lille kig på, hvordag det egentlig gik. Først dagens resultat, der blev lidt magert med blot 8 fugle af disse arter: Tornsanger, Havesanger, Rørsanger, Gulbug, Bogfinke og endelig endnu en Rødrygget Tornskade, nr. 13 her i foråret. De fleste af dem er fanget i juni, de kommer sent.

På Gedser Odde er der siden 1 marts mærket 2766 fugle fordelt på 58 arter!. Det er mere end 300 flere end næstbedste år (2008) og 58 arter slår også den hidtidige rekord med 4!

Det blev ingen MEGA-hit, men en del halvsjældne og sjældent mærkede fugle: Skovsneppe 2, Blåhals 1, Sortstrubet Bynkefugl 2, Flodsanger 1, Høgesanger 1, Rødtoppet Fuglekonge 18, Lille Fluesnapper 2, Pungmejse 2, Karmindompap 2 og Hortulan 1.

Hyppigst mærkede fuglearter er Rødhals (571), Løvsanger (388) og Jernspurv (358).

Men - mærkningerne fortsætter!

Tekst og foto: Hans Lind

søndag den 14. juni 2009

Til "maskebal" midt juni!

Gul Vipstjert han

En af de store "maskedyr"

2 af de små "maskedyr"


Søndag d. 14. juni.
Efter 2 dage med storm og regn stilnede det af igen, så der burde være mulighed for lidt nyt i nettene. Allerede på 1. runde så det rigtig lovende ud med 2 Rødryggede Tornskader, han og hun med de sorte masker i F4, og lidt senere en Gulbug. En ung stær sad på næste tur også i F4, men så var det tilsyneladende også slut. - og dog: ny mærkeart for GFU og ny mærkeart for mig selv i form af 2 ad. Pungmejser, der hang sammen med en Musvitunge i nettet lige før hejsenettet!
De 2 sorte banditmasker lyste langt væk. Det var helt tydeligt et par, og hunnen havde stor rugeplet. Hvad gør sådan nogle Pungmejser på Gedser Odde her midt i yngletiden, lang væk fra potentielle ynglepladser?

Den eneste forklaring jeg kan give, er at parret har fået blæst reden ned, og så er de begyndt at strejfe omkring.

Der var lidt flere overraskelser i vente, for over middag var der noget stærkt gult i nettet lige ved huset: En Gul Vipstjert han, nok en af de 2-3 ynglepar på de tilstødende marker, endnu en Tornskade plus lidt Grønirisker og Tornirisker.
En dejlig dag med 14 fugle.
Er det i morgen med Hvidskægget Sanger og/eller Lundsanger eller?????

Tekst og fotos: Hans Lind


tirsdag den 9. juni 2009

Endnu en sjælden fugl i nettene og lidt flere tornskader

Dagen i går gik med regn, regn og atter regn. Imellem bygerne kunne mærkes 2 rødryggede tornskader, der bragte årstotalen på 7. Med en nyudfløjen tornirisk, 2 tornsangere og 1 grønirisk blev dagstotalen på beskedne 6 nymærkninger.
I dag så det straks bedre ud. Det var godt nok østenvind, men rimelig vindstille og enkelte solstrejf nåede igennem skydækket.
Nettene var oppe i dag 04.07 og allerede på første runde hang der pludselig en ordentlig krabat i nettet F4. Præcis det sted hvor jeg sidste august mærkede en 1k høgesanger sad der minsandten en vandvittig flot høgesanger med gult øje og vatring på flankerne.
Så snart jeg havde fået den ud ringede jeg til Hans Lind og Gert Jeppesen, der begge kom hurtigt til og så fuglen.

Høgesanger er en stor sjældenhed i Danmark specielt om foråret. Denne Høgesanger blev således den første, der blev meldt ud i DK i år.
Læg specielt mærke til det gule øje, tværvatringen og de kraftige vingebånd.
Foto: Gert Jeppesen


Det blev diskuteret om fuglen var en 3k+ hun eller en 2k han, men pga. benfarve, vatring og generelt indtryk blev fuglen meldt ud som 3k+ hun høgesanger. Der er taget fældningsnotater og måske kan vi komme til en helt sikker alders- og kønsbestemmelse herud fra.

Høgesangeren set forfra. Læg her mærke til at de inderste 2/3 af undernæbbet er lyst.
Desuden ses det, at tværvatring ikke ses på brystet, men kun svagt på flanken. Foto: Gert Jeppesen




Vi kunne næsten ikke få armene ned over denne helt uventede og fantastisk flotte fugl, men måtte jo videre ud og og tømme net.
Der blev mærket ialt 13 fugle i dag fordelt på hele 11 forskellige arter med selvfølgelig høgesangeren som den mest specielle.

Ved netlukningen blev en rød glente set fouragere lavt over haven og en husrødstjert landede på bænkene i forhaven lige som nettene var blevet lukket. Ak, ja, man kan vel ikke få det hele....


v./ Rune Skjold Tjørnløv

søndag den 7. juni 2009

En stille dag med god afslutning

Denne morgen var alle nettene oppe kl. 04.10 og der skete absolut ingenting den første time.
Den kraftige vind fra nordøst havde ikke været god og der var næsten ingen småfugle tilbage i haven.
På første runde hang der et blad i N1, og jeg var lige ved at krølle det sammen for at få det ud, da jeg opdagede at det var en stor natsværmer. Det lykkedes at få dyret ud, der havde rigeligt med pollen på sig, og jeg fik tilmed chancen for at tage et billede, så arten kunne bestemmes senere.
Senere blev arten bestemt af Hans Lind, der kom ud for at hente lidt ringe til en felttur ud til forskellige småøer på Lolland.


Art: Aftenpåfugleøje

Insektet var ca. 7-8cm. imellem vingespidserne.

Foto: Rune S. Tjørnløv

Morgenen skred lidt sløvt frem og havde det ikke været for 3 tornirisker og et par gulbuge havde der ikke været meget at komme efter.

Da jeg ved 9-tiden gik og lukkede net hørte jeg både karmindompap og rødrygget tornskade. Karminen strøg lige uden om Ø6, men jeg skal nok få sat ring på den en af de kommende dage.
Til gengæld kom Hans gående med en rødrygget tornskade i hånden. Det var fugl nr. 5 i år og en han af den flotteste slags.
Rødrygget tornskade 2k+ han.
Foto: Rune Skjold Tjørnløv

Dette markerede således afslutningen på en meget stille morgen. Jeg håber på at få fat i karmindompap'en og at der kommer lidt mere gang i løjerne i de kommende dage.
v./ Rune Skjold Tjørnløv








lørdag den 6. juni 2009

Ugler i morgenlys og eksotiske trækgæster

Alle net var sat op kl. 04.04 og ved netopsætningen blev den stedfaste natugle hørt synge og skrige. Vejret var endnu engang storartet, helt vindstille og med høj solskin.
Endnu en jagende natugle sås flyve lavt over haven i det første lys og en mere sås sidde på en netstolpe i æblehaven. - Formentlig en velvoksen unge fra i år.
De første småfugle i nettene var 2 grå fluesnappere, kærsanger, rørsanger, løvsanger, solsort og havesanger.
Der var ikke meget i luften denne morgen. Morten Heegaard og Rasmus Turin havde overnattet på stationen og efter en tidlig morgenobs på odden daffede de ud på Kroghage.
Efter en fin morgen med i alt 13 nymærkninger og lidt aflæsninger lukkede jeg nettene ved 9-tiden. - Godt igang med at rulle Ø1 sammen hørte jeg Biæder. "guol-gul-goul". Der måtte være flere, men jeg kunne ikke plukke dem ud. De måtte flyve meget højt, men jeg kunne høre at de fløj nord. Jeg ringede ud til Louis, som havde fundet hele 18stk's højt til vejrs.
Flokken må være den største siden arten ynglede på Røsnæs og 33 individer sås sammen i flok, hvoraf mange var unger.

En dejlig måde at slutte morgenen af på:)

v./ Rune Skjold Tjørnløv

fredag den 5. juni 2009

Et døgn som fuglenørder i Gedser.

Efter en spændende morgen med solskin og ringmærkning på Gedser Fuglestation, blev vi enige om at dele vores historie med Jer.
I forbindelse med faget Danmarks Fauna - Hvirveldyr fik vi øjnene op for de danske fugle og for vores manglende viden på det område. Vi læser biologi på Københavns Universitet og kender derigennem Rune, som bruger al sin fritid på at ringmærke fugle. Efter at have klaget vores nød til ham, forbarmede han sig over os og tog os med til Gedser Fuglestation for at lære os om ringmærkning og feltbestemmelse.
Vi ankom torsdag aften til en lækker middag, som Runes fantastiske kæreste Mathilde, havde lavet. Der var en rigtig hyggelig stemning i huset, og vi var meget overraskede over de gode faciliteter på fuglestationen. Inden sengetid fik vi en rundvisning i haven og lærte hvordan man sætter net op og tager dem ned.
Det var knap nok morgen da vækkeuret ringede (kl. 3), men efter et chokolade-ædegilde var vi friske som havørne.
Vi håbede på at fange en masse sangere, da de især voldte os problemer til øvelserne i artsbestemmelse. Heldigvis havde de hørt vores kald, og mødte talstærkt op.
Vejret var flot, og i takt med at solen stod op kom der flere og flere fugle i nettene. Rune var meget tålmodig, og lod os gætte forkert flere gange, før han afslørede fuglenes sande identitet. Efter at have fanget et par løvsangere blev de lette at genkende. Vi nåede også at fange havesanger, gærdesangere, tornsanger og munk. Som timerne gik fik vi også finker og en stær i nettene. Stæren skød med skarpt, men heldigvis var det overvejende på Runes bukser.
På ruten mellem nettene nåede vi at se en del arter som blandt andet viben, gul vipstjert, hvid vipstjert, gulbug, mursejler og edderfugl. I nogle af tilfældene nåede vi ikke at fokusere i kikkerterne før fuglene var væk igen, men vi stoler på Runes falkeblik og dømmekraft.
Da vi var nået så langt hen på morgenen at almindelige mennesker begyndte at stå op, blev skyerne utætte. Det betød jo desværre en afslutning på dagens ringmærkning. Vi fik i al hast taget nettene ned igen, og reddede i den forbindelse en lille løvsanger, der havde fået våde fødder.
Det blev til i alt 27 ringmærkninger fordelt på 8 arter, og det er jo ganske godt gået perioden taget i betragtning.
Vi er blevet meget klogere på ringmærkning og artsbestemmelse af almindelige havefugle og er rigtig taknemmelige for at vi kunne komme og opleve en dag i en fuglenørds liv!!

Med venlig hilsen

Lykke og Sophie

torsdag den 4. juni 2009

Rørskovssangere overtager efter gulbugen

Jeg havde gode forventninger til morgenmærkningen. Det smådryppede lidt da jeg gik ud for at åbne net 03.15. Småbygerne drev hurtigt over og alle nettene var oppe kl. 04 præcis.
Et pindsvin havde valgt at bruge de tidlige morgentimer under nettet Ø6 og jeg satte nettet lidt højere så den ikke blev forstyrret i sine morgensysler.

De første fugle var et par rørsangere, de første jeg har fanget i år. Hans mærkede to herude i går efter jeg var taget på arbejde, men i dag blev det til hele 4 eksemplarer og en fin kærsanger. - Derimod blev det kun til en enkelt aflæsning af gulbug, der ellers har domineret i den senere tid.

Simon Vikstrøm kom pludselig på besøg og kunne berette om en flok Knortegæs, der netop var trukket forbi.

I alt blev 16 fugle mærket denne morgen og der var kun 4 aflæsninger, så der er stadig nye fugle i området.
Nordvestenvind henover natten er specielt godt og antallet at mærkninger har da også ligget pænt på omkring 15-20 fugle pr. dag her i juni.

Jeg håber at vejrskiftet kan åbne op for flere fugle de næste dage, hvor vinden drejer om og går mere i øst. - Og så er det vist tid til en Lunds!

v./ Rune Skjold Tjørnløv

onsdag den 3. juni 2009

Vejrforandring - og lidt flere fugle




Onsdag d. 3. juni.
Rune var klar med alle garnene åbne kl. 04.15, og der var da også en smule gang i fuglene fra morgenstunden: Ingen NUL-runder, og det er da altid positivt! 3 munke, et par havesangere og løvsangere samt de sædvanlige gulbuge kunne indføres i lommebogen sammen med en grå fluesnapper, så nu er vi oppe på 3 af dem i dette forår!

Nu begynder de lokale ynglefugle at producere mærkeklare unger: 1 kuld musvitunger fra kassen på brændeskuret og en nyudfløjen tornirisk kunne også mærkes i dag.

Rune måtte på arbejde, så jeg overtog mærkningen ved 9-tiden. Der skulle komme en gruppe mennesker fra Guldborgsund kommune, som gerne ville se lidt ringmærkning, så jeg blev ved til ud på eftermiddagen. Selvom trækket stort set var gået dødt, kunne jeg da vise dem tornsanger, rørsanger og gulbug.

Vejret var noget ustabilt med byger, endda med hagl.
En karmindompap lod sig høre kortvarigt i stationshaven.
Tekst: Hans Lind
Fotos: Hans og Rune

tirsdag den 2. juni 2009

Stadig god bevægelse i krattene og nye spændende fugle

Allerede da jeg åbnede nettene, meget tidligt kunne jeg se og høre fugle bevæge sig rundt i krattene.
De første runder var også fine med et par enkelte gulbuge, tornsanger og lidt løvs'er.

Ole amstrup, der havde overnattet på stationen kom ud ved halv 6-tiden og fulgte med ved nettene inden han luskede lidt rundt.

En nattergal havde sunget i de tidlige morgentimer, men undgik desværre nettene dagen ud.
Et par ringdueflokke med en enkelt huldue imellem fløj lidt rundt over haven imens de første bånd af knortegæs kom med jævne mellemrum.
Ole kørte op til Frisenfelt og Kroghage for at luske småfugle, og han blev glad for, at han ikke var kørt for langt væk.
Kl. 07.09 kom jeg gående hen imod netnr. Ø2 og kunne på lang afstand se hvidstribede underhaledækfjer stikke lodret op i vejret. Jeg ilede hen til nettet og kunne til min store glæde pille stationens 2. flodsanger ud og give den ring på. Jeg ringede hurtigt til Ole Amstrup og Hans Lind, der begge kom meget hurtigt ud og så fuglen.

Stationens første flodsanger blev også mærket 2/6 bare 2 år tidligere af Jens W. Christoffersen.


Foto: Flodsanger 2k+
Hans Lind 2/6 09.


I venstre vinge ses at alle armsvingfjer er på vej ud, og at der stadig sidder en gammel fjer tilbage imellem de udvoksende armsvingfjer og de nye håndsvingfjer.
Fuglen havde ikke tungepletter og denne sene fældning tyder på en 3k+.
De midterste halefjer var også på vej ud og understøtter den formodede alder.

I skal da heller ikke snydes for den fine haletegning...

Foto: Hans Lind 2/6 09.

Underhaledækfjerenes flotte hvide spidser danner flodsangerens karakteristiske undergumps-tegning.
Læg desuden mærke til hvor langt ude underhaledækkerne slutter i forhold til halespidsen.

I alt fangede jeg 18 fugle denne morgen. Det var helt tydeligt at nattens vejr havde bragt en ny pulje af fugle til området, og det bliver spændende at følge udviklingen de næste dage.

Louis kunne berette om ca. 1000 trækkende knortegæs fra odden, en biæder og en rastende lille fluesnapper.

v./ Rune Skjold Tjørnløv














mandag den 1. juni 2009

Første dag i en ny måned og 6-årsdagen for østlig bleg gulbug

Jeg ankom til stationen kl. 22.15 efter en hård, men brandspændende fodboldkamp imod ærkerivalerne i kollegieturneringen, hvor vi sejrede med 3-2 efter hektiske 2 x 45min..

Derfor smed jeg mig omgående på madressen, da der efter udpakningen fra bilen blot var små 4 timer til nettene skulle op.

Nettene blev sat op fra kl. 03.00 og alle net var rejst 03.45. Det var allerede tydeligt at det ville blive en fantastisk flot dag med høj solskin og måske ikke så meget andet...

De første par runder gav et par gulbuge og en løvsanger. Det virkede lidt halvsløjt, men pludselig sad der en flot tornirisk (2k) han i ø7.

En munk og en havesanger samt en enkelt grans og et par gulbuge mere fandt vej til netmaskerne denne morgen. I alt blev det til 12 nymærkninger og 3 egen-aflæsninger af gulbug, tornsanger og musvit.

Efter 3 helt døde runder fra kl. 07.30 blev nettene klappet sammen.

Der bliver set lidt lundsangere rundt omkring og tiden er jo god, så jeg håber på vingebånd de næste dage...

Eftermiddagen gik med eksamenslæsning i evolutionsbiologi og selvfølgelig kikkerten ved siden, hvis noget skulle aflede opmærksomheden. Kl. 16.29 kom et stort og vandvittigt flot træk af mere end 250 små kobbersnepper. De kaldte ivrigt og fløj i næsten V-formation mod sydøst. Der var både flotte orangefarvede hanner i sommerdragt og mere anonyme hunner. Tilsammen udgjorde de eftermiddagens højdepunkt. - Dog måtte denne oplevelse konkurrere imod ca. 200 Knortegæs, der trak syd lidt omkring kl. 17.



v./ Rune Skjold Tjørnløv