søndag den 29. maj 2011

Internationalt besøg og gamle karminer

Magda fra Polen, der er phd-studerende på DMU og også arbejder med kortnæbsgæs (Pinkfeet), ankom fredag aften. Hendes polske ven Lucas kom med færgen fra Rostock til Gedser og så var weekendens team samlet. Jeg havde advaret imod blæst og regn, men de tog chancen og virkede meget tilfredse med udbyttet, selvom antallet forblev småt. Både i går og i dag kunne en karmindompap ringmærkes, hvilket bragte sæsontotalen op på 10, men også en gammel karmindompap han ringmærket af Asger som 3k+ han 29.05 2010 blev aflæst i dag. Er det mon hannen af det lokale ynglepar?
I dag kunne også en flot han rødrygget tornskade mærkes, blot sæsonens anden og denne var mere villig til at afgive røde dråber til "West Nile Virus"-undersøgelsen. I alt fik jeg taget 6 gode prøver i dag.
På rovfuglefronten blev det til en lærkefalk og en rød glente begge lavt over haven, men desværre undgik begge nettene.
Vi brugte et par timer ved Birkemose, hvor mange svaler fouragerede lavt, men ingen rødryggede denne gang. Dagen blev sluttet af med en Muffin på havnen inden Lucas blev sat på færgen imod Rostosck og Magda på bussen imod Nykøbing F.

Vi nåede ikke til "Fuglenes dag" i Bøtø Nor, hvor der ellers blev set 6 hvide storke, røde glenter, hvepsevåger m.m..

GFU blog v./Rune Tjørnløv

fredag den 27. maj 2011

En enlig svale med rød ryg på afveje...

Efter en meget stille morgen med kun 4 fugle i ringmærkningen og 2 nyudfløjne solsorte-unger som det mest ophidsende, skyndte jeg mig at pakke sammen og køre ind imod Brugsen for at poste et brev. Ved det sydøstlige hjørne af stationshaven fouragerede en del land- og bysvaler meget lavt og jeg besluttede mig for at tjekke dem, som jeg ofte har gjort, men før i dag har jeg aldrig været heldig. Jeg får kun tjekket 4 landsvaler førend den fedeste rødryggede svale kommer "dansende" ind i billedet. Jeg når lige at ringe til Hans, men da han er til tandlæge, tager han den ikke og den går på tlf-svarer. Senere ringer Hans og siger at jeg har indtalt én besked på hans svarer: "Der er den kraft***... Hold kæft hvor vildt..."
Fuglen blev set rigtig godt på 10-15m.'s afstand og forsvandt til sidst i retningen af Birkemose. Det lykkedes at tage nedenstående dogme-billede igennem håndkikkerten. De blå-sorte "bukser", lang kløftet hale og rustrøde overgump kan anes.
Arten kommer fra syd-europa og meget få rødryggede svaler ses hvert år i Danmark på træk. Det var ny Danmarks-art for undertegnede, nr. 342, hvilket viser med sin tydelighed, hvor svær denne art kan være at få at se. Fuglen blev eftersøgt af lokale ornitologer, men uden held.

GFU blog v./Rune Skjold Tjørnløv

torsdag den 26. maj 2011

Formidling for 2. klasse fra Nørre Skole og den første tornskade

Nettene var endnu engang oppe meget tidligt, og første runde afslørede, at nye gulbuge var ankommet. Indtil i dag har jeg næsten kun fanget vores egne fra tidligere år, men i dag var der kommet nye fugle uden ringe. Én enkelt gammel gulbug ringmærket af mig selv i august 2009 blev også aflæst. Sjovt, at jeg har haft fat i den med års mellemrum, og at den har taget turen til Afrika hvert efterår og er kommet tilbage til netop GFU-haven. Lidt op ad formiddagen fangede jeg en grå fluesnapper og minsandten om ikke årets første rødryggede tornskade sad i H2 ved 8-tiden. Jeg fik taget 8 fine blodprøver til "West Nile Virus"-projektet, som allerede er sendt til analyse på Lindholm hos veterinærerne.
Ved 8-tiden kom Hans ud på stationen og varmede op, for allerede én time senere ankom 2. klasse fra Nørre Skole i Nykøbing F. De var meget livlige og interesserede i at se fuglene tæt på. De fik bl.a. set en rødrygget tornskade, en karmindompap og en gærdesanger, og i andet forsøg lykkedes det at finde en fugl i et net, som jeg kunne tage ud, imens de så på. Hans forevigede det hele med kameraet...



GFU blog v./ Rune Tjørnløv

onsdag den 25. maj 2011

Tid til alene-tid i et par dage

Johan blev hentet i går eftermiddag, så efter 3 uger med selskab og assitance er jeg nu alene tilbage på skansen. Den kommende weekend bliver international, idet jeg får besøg af en engelsk ringmærker og en polsk phd-studerende fra DMU, der begge skal assistere i ringmærkningen.

I dag har det været meget blæsende og kun 2 gulbuge og 1 løvsanger blev ringmærket, så det kan kun gå fremad. Jeg håber meget, at vinden snart lægger sig, da det er meget vigtigt for fangsten.

Efter de 5 timer blev det til en tiltrængt lur og sidst på eftermiddagen blev der klippet tjørn bag Ø9 og et enkelt læs kvas blev kørt i fårefolden med havetraktoren.

GFU blog v/ Rune Tjørnløv

 

tirsdag den 24. maj 2011

En uforglemmelig tid!!!

23. maj.
Ovenpå gårsdagens ”åbent hus” arrangement, var der hele fem overnattende gæster på fuglestationen natten til mandag. Tre var taget hele vejen fra Skagen, for at forsøge at få høgeørnen at se. Intet nyt var dog blevet meldt ud søndag, og så vidt jeg ved er den ikke set siden da. Vi havde sådan set også på fornemmelsen at det ville gå sådan, efter vi lørdag havde set den (høgeørnen) forsøge sig med at trække ud over Gedser by og videre over Rødsand, efter et stykke tid at have kørt lidt frem og tilbage over Gedser agerland, flere gange lige hen over der, hvor vi stod placeret. 


Det viste sig at være det helt rigtige sted til rovfugle den dag. Både den store skrigeørn, biæder, og altså så høgeørnen, kom alle østfra i en smal korridor trækkende lige forbi os. Også en storlom sp. - formodentlig en islom kom trækkende højt og langt ude over Gedser mod øst. Rune, Hans, undertegnede og senere Louis, ham, der tidligere på dagen som den første, havde fundet høgeørnen fra sit køkkenvindue, fik alle en uforglemmelig eftermiddag. 


Selvom obsposten var en kalkbunke på bondemandens mark, og man fik hvide sko og reflekteret sollyset fra den hvide overflade, så man måtte gå derfra med trætte øjne, var det det hele værd. Det gælder om at være på det rigtige sted, det rigtige tidspunkt, og det må siges at vi var heldige denne dag. Men det er jo som bekendt ikke altid muligt at befinde sig det helt rigtige sted, på det rigtige tidspunkt, og mange spejdede både søndag og mandag forgæves i håbet om at ørnen(e), ville dukke op igen.

Kåre Fog, der også var overnattende søndag til mandag, var ude for at høre og se efter frøer og tudser søndag aften og nat. Der var vist en del at høre, kunne jeg forstå. De grønne frøer i stationshavedammen har det i hvert fald stadig godt og lader sig let beskue. Den femte, Michael Moseby, var også kommet for at forsøge sig med høgeørnen. Alt i alt var der fyldt godt op på stationen denne nat. Ringmærkningen var ikke noget særligt, men 20 fugle blev det trods alt til. Deriblandt den 7. karmindompap i år!

Høgeørn 21-5-11. Selv uden de store objektiver lykkedes det mig
 at få doku foto af fulgen. Det siger noget om hvor tæt på den var!




24. maj.
Blæsende fra morgenstunden. Dog var det muligt at finde læ mange steder i haven og det var kun 4-5 net, vi måtte undvære at have oppe. Klokken 07.00 får jeg pludseligt øje på en ringdue der sidder i F3 nettet (biædernettet) og vi skynder os at komme derhen af. På vej derhen i N2 sidder der minsandten også en skovskade, sprællevende og klar til at prøve kræfter med ringmærkerens hånd. Trods lidt skrammer her og der, lykkes det mig at få sat ring på, og endnu en ny mærkeart var i hus. 7 fugle fordelt på 7 arter blev fanget i dag: stær, ringdue, skovskade, tornirisk, tornsanger, grønirisk og havesanger!




Jeg tager hjem til Jylland senere i dag, efter en rigtig god tid her på Gedser Fuglestation, og regner helt sikkert med at vende tilbage igen, måske allerede til august et par uger, hvis jeg kan få det til at passe. Det har været en rigtig givende oplevelse og jeg har lært rigtigt meget om ringmærkning og håndtering af fugle. Rune har været en alle tiders læremester og vi har haft rigtige gode oplevelser sammen, som da vi i lørdags fangede landets første biæder. Det var ubeskriveligt flot at komme til at se den på så nært hold, og studere alle de flotte detaljer i fjerdragten.


GFU blog v./ Johan F. Castenschiold      

mandag den 23. maj 2011

Forårets "Åbent hus på GFU"


Søndag d. 22. maj.
Der har været rigtig mange forberedelser til forårets Åbent Hus, der i år lå senere end sædvanligt: Jeg kan nævne trimning af stationshaven, hvor havetraktoren gør stor fyldest, annoncering i diverse medier, fremstilling af plancher og fuglekasser, lave udstilling, fordeling af roller til afvikling af arrangementet osv. En masse ting, der bare SKAL være i orden, for at det kan blive en god oplevelse for alle, gæster såvel som personale.
Vejret så ud til at skulle arte sig (uden regnbyger, som det ellers så ud til en overgang), men vinden var gået om i syd -sydøst, og det plejer ikke at være så heldigt.
De første morgenduelige gæster ankom kort efter kl 7, og ellers dukkede folk op jævnt i løbet af formiddagen. Der var temmelig mange børn med, ca. 20 ud af i alt 80 besøgende, så det er vi da ganske godt tilfredse med. Et hold tyske fuglefolk med Jürgen Kaatz i spidsen kom sidst på formiddagen, hvor der desværre ikke var nogen fugle at vise frem. Dagen igennem ringmærkede vi 10 fugle, bl.a. 2 stære, 1 karmindompap samt havesanger og tornsanger, og derudover fangede vi få fugle, der havde ringe på i forvejen. Stort set alle gæster kunne se en eller flere fugle i hånden, og nogle af børnene fik lov til at slippe en fugl fri.
Vi havde en observatør siddende på den store P-plads, og han berettede løbende om de fugle, der fløj forbi, så vi kunne opdatere artslisten ved stationen og det blev da til mere end 50 forskellige fuglearter, der blev set med hvidvinget terne som det bedste.

GFU-blog v. HansLind

lørdag den 21. maj 2011

Ny ring-art for DK - den flotteste af dem alle:-)


Efter gode obs af både Høgeørn*** og Stor skrigeørn** kørte vi hjem til fuglestationen for at slappe af, men vi nåede kun lige ind i haven, da JC ser en fugl sidde i nogle udgåede træer i naboens have. Det var en biæder, og vi fik hurtigt sat havens to hejse-net op. Under 5 min. senere tog biæderen et kort flyv udover pilehegnet og på tilbageturen hen imod naboens træer, strøg den lige ind i det gamle hejse-net. - Lige efter bogen og hermed kunne der for første gang i Danmarks-historien sættes ring på en biæder :)

Foto: Johan F. Castenschiold

GFU v./ Rune Tjørnløv

fredag den 20. maj 2011

Sydfalster rykker!!!

Karmindompap - han og hun.

En flot morgen, med totalt vindstille vejr. Der var godt gang i fuglekoret, og karmindompappen kunne høres syngende flere gange. To karmindompapper kunne da også tages ud af nettet i dag. En han og en hun i samme net på første runde. En havesanger med svensk ring blev aflæst. Spændende at se hvor og hvornår den er mærket i sverige. Louis var herude til morgen og kunne bla. berette om lille fluesnapper syngende i haven, selvom jeg ikke hverken så eller hørte noget til den. På næstsidste runde var der gået gul vipstjert i N3 nettet. En flot 2k han, med tydelig fældningsgrænse på de store dækfjer.

Ved ”lukketid” kom en kærhøg sp. trækkende øst, mod sydspidsen. Desværre fik vi ikke set den godt nok til, at kunne sige andet end, at det var en hede/steppehøg type fugl. Ligesom den jeg havde tidligere herude, forbliver den nok ubestemt. Det er ellers ærgerligt med de kærhøge, da det sikkert godt kunne have været steppehøge!

Der blev meldt Høgeørn ud fra Bøtø lidt i 12, hvor det blev sagt at den kom trækkede sydover. Vi stillede os derfor tålmodigt og ventede på at den skulle komme ud til odden, indtil Per Bo Hansen, der var kommet i løbet af formiddagen, fik at vide at den var på vej nordover igen. Derpå skyndte vi opad mod tårnet ved Bøtø, men da vi kom derop var den uheldigvis allerede forsvundet langt mod nord sammen med nogle musvåger. Virkeligt ærgerligt, da jo ellers kun er i Skagen at der er set Høgeørn. Det var en dyr art der glippede, men det kunne jo være at den finder på at komme tilbage i morgen igen. Hvem ved? 

Helt forgæves var turen til Bøtø ikke. En aftenfalk han kom flot trækkende sydpå hen over tårnet, hvor vi stod og fem hvide storke kredsede længe rundt, frem og tilbage. Også en havørn kom jagende lavt over reservatet og jog ænderne på vingerne. 


Ved 16 tiden så Rune en aftenfalk hun fouragerende i haven, der derefter valgte at trække sydover og ud over havet.


GFU blog v./ Johan F. Castenschiold   


 Gul vipstjert,
Bemærk fældningsgrænse på store dækfjer!

torsdag den 19. maj 2011

Specialiteter


Endelig en dag med noget mere specielt. Vejret var fra morgenen let overskyet, med ret svag vestlig vind. På første runde hænger den der så. En blåhals 2k hun i F4! Klokken var 05.15 og dagen var skudt i gang.
Fed fugl! Dagen bød trods den ellers gode start igen ikke på det store antal fugle i nettene. Den første sivsanger og den anden rørsanger i år kunne dagen dog også byde på, og endnu en skovpiber fik jeg sat ring på. Ved nitiden gik det som set før, her i foråret, helt dødt og vi tog da så også nettene ned igen ved titiden i dag.


Senere fik jeg slået græsset under og imellem nettene. Mælkebøtterne var virkeligt skudt i vejret, her i forbindelse med regnen de foregående dage og stod nu så højt, at de satte sig fast i det nederste fag på nettene. Et rygte om 2 ad. aftenfalke hanner i Bøtø, gjorde at vi ved sekstiden her til aften, tog en tur op for at se om de stadig var til at se. Desværre uden held, men det blev en god tur alligevel og vejret var fint, roligt og til tider lidt sol.  


GFU blog v./ Johan F. Castenschiold  




onsdag den 18. maj 2011

Vi er røde, vi er hvide...

Efter en tur til København i går, hvor vi ikke kunne ringmærke pga. regnvejret, var det med stor forventning at vi kunne sætte nettene op i morges. Håbet om at regnen havde bragt noget ”nyt” med sig, blev også indløst da en karmindompap kunne høres syngende på første netrunde. På anden netrunde lykkedes det så. En flot karmindompap han var gået i N3 nettet. Et pragteksemplar, med flot rød farve på bryst og isse. I samme net sad også en gulbug med en gammel ring på. Lidt senere i Ø7 hang også den første rørsanger. To skovpibere var gået i H4 og blev udover karmindompap også en ny mærkeart for mig. Fede fugle! Klokken 9 hang der mod forventning endnu en karmindompap i ”stenpikkernettet” F4. Endnu en han! Denne havde, synes jeg, en noget dybere rødlig farve generelt, og Rune kunne også på haledækfjerene se en fældnings-grænse imellem nyskiftede røde og gamle røde overhale-dækfjer, som kunne tyde på en adult fugl.

Trods mange arter var antallet ikke noget at prale af. 20 fugle blev mærket fra 04.36 til 14.00. Havesanger 3, gærdesanger 1, skovpiber 2, husrødstjert 1, tornsanger 5, grønirisk 4, munk 1, rørsanger og karmindompap. Grøniriskerne blev noteret til 1 hun 3k+ og 3 hanner. Af hannerne var der 1 3k+ og 2 2k fugle. Hold op hvor har de et stærkt næb! Selv i forhold til karmindompappen er der klar forskel, når de bider til og laver klemmelus. Især den lidt større hun gjorde sit for ar komme fri. Husrødstjerten kunne ikke kønsbestemmes desværre, som det tit er svært med netop husrødstjerter, men en 2k fugl var det da. 

Efter at jeg havde fået en middagslur kom Rune hjem, som havde været en tur i Gedser på posthuset og fortalte at han havde set de 4 storke fra i går. Så var det op på cyklen og se om de stadig var til at finde. Efter at have kørt rundt i landskabet, ind til Gedser og tilbage igen uden held, lykkedes det endelig at få dem at se på præcis den samme mark, hvorpå Rune havde sagt, at de gik. Efter lidt tid lettede de og kom noget nærmere og satte sig, så det var muligt at tage nogle få billeder af dem. Lyset var desværre ikke optimalt og afstanden med, men flotte fugle var det da trods alt!

GFU blog v./ Johan F. Castenschiold   






mandag den 16. maj 2011

En dag med tid til praktisk arbejde!


Rune og jeg var blevet enige om, efter at have set vejrudsigten i går, som lovede regn og blæst fra morgenstunden, at det nok ikke kunne lade sig gøre, at sætte net op i dag. Da vi stod op ved 04.00 tiden så det da også håbløst ud, med en stiv vestenvind blæsende ind i haven, så det var umuligt at finde læ nogle steder. Vi kunne så glæde os over, at få mulighed for at sove lidt længere for en gangs skyld.

Ellers har jeg fået dagen til at gå med at lave en oversigt over fældningsstrategier for europæiske småfugle, så man hurtigt kan få et overblik over fællestrækkene inden for hver artsgruppe. Rune har ført regnskab med forskellige ting, der iblandt fået bestilt ringmærkningsudstyr og lavet nyhedsbrev, og er samtidig ved at gøre sin bachelor færdig. I morgen bliver det nok heller ikke til noget ringmærkning! Rune, Hans og Clausjannic skal nemlig ind til København og lære at sætte dataloggere på karmindompapper fra morgenen af. Vejret lover da heller ikke godt for i morgen, så det gør nok ikke den store forskel alligevel. Onsdag ser det bedre ud vejrmæssigt, så det ser jeg frem til.
Johan   

søndag den 15. maj 2011

Ankomst af nattergal


Blæsende og kølig morgen. Den første nattergal kunne høres syngende ved netopsætningen i morges. Også en med lidt afvigende sang kunne høres svagt. Sydlig nattergal? Var ikke kraftig og tydelig nok til at kunne bestemmes med sikkerhed, desværre. Ingen nattergale gik dog i nettet idag, men i hvert fald en kunne høres i haven frem til 9 tiden. Det mest ophidsende blev en 3k+ rørspurv han, der gik i Ø9 nettet. En flot gammel fugl! 


En tur langs med stranden her til aften, gav en del vesttrækkende ederfugle, mange af dem 2k hanner. På grund af blæsten kom de meget tæt på kysten, da de runende odden. Over 50 digesvaler lå og rastede sammen med enkelte landsvaler i læ af skrænten øst for sydspidsen! Både gule og hvide vipstjerter rastede også i læ neden for skrænten og på stranden. 


Vejret lover ikke godt for i morgen og tirsdag. Der kommer frisk vind og regn, så det er nok ikke mange fugle vi kan håbe på at fange, men intet er jo sikkert når man har med fugle at gøre!
Johan


 Rørspurv 3k+ han. Foto: JC
Rørspurv 3k+ han. Foto: JC

lørdag den 14. maj 2011

Fin morgen med Tyskland i sigte

En vindstille morgen med en flot solopgang og næsten havblik. Tyskland var i sigte og stod meget klart aftegnet i horisonten. Overraskende at det alligevel er så tydelidt at se på trods afstanden derover . 19 nymærkninger blev det til i dag: havesanger 3, tornsanger 8, jernspurv 1, solsort 1, gærdesanger 1, munk 1, gransanger1, løvsanger 3. Ikke noget specielt overraskende i det! En del aflæsninger kunne også noteres. Louis var herude fra morgnen af for at og optage fuglestemmer og lidt senere rydde noget krat i haven, som der bliver ved med at være noget tilbage af og som synes umuligt at blive færdig med.

Havetraktoren skulle have ordnet nogle ting, så Rune og jeg fik indstillet gas-kablet og gas-spjældet. Det bevirker at den nu kan gå fra lave omdrejninger til høje omdrejninger. Noget der ikke virkede ordentligt før! Olien fik vi også skiftet, dog vat det besværligt, da hovedet på bundproppen var blevet drejet helt og aldeles af led, så det var umuligt at få en skruenøgle på den. Men efter at have prøvet os frem med fil og rørtang lykkedes det endeligt!

Gert kom op ad formiddagen også ud til stationen, og fortalte vidt og bredt om verdens tilstand og om hans snarlige Afrika tur! Rune og Louis tog ved tolv tiden en tur til Nykøbing F. for at se på forskellige ting, blandt andet til hejsenettet, der jo jævnligt skal ses efter og holdes i orden, så det er klar til at fange fugle!
Johan       

fredag den 13. maj 2011

Rovfugletræk!

Igen en noget sløv morgen med få fugle i nettene! Med en frisk vind fra vest kunne vi heller ikke sætte alle nettene op, men 14 fugle nåede vi da op på! Omkring klokken 08.10 kommer der så en sort glente flyvende lige hen over hovedet på os. Vi fulgte den og så at den efterfølgende satte sig på marken lidt vest for stationen. Vi fik teleskopet på den, hvor den sås lette flere gange for derefter at gå ned igen. Det så ud til at den fouragere på den måde. Efter noget tid fløj den tilbage og videre mod nord igen. 10 minutter senere spottede Rune to traner komme flyvende og lave trækforsøg. 



Trækkende og rastende sort glente 13/5 Foto: JC



Senere efter standart tiden for ringmærkningen kom der en hvepsevåge ind over haven, og jeg besluttede mig for at gå en tur ud til spidsen i håb om at se nogle rovfugle. Det blev hurtigt belønnet med en kærhøg hun sp. (hepphøg), som først fouragerede på markerne lidt nord for Sydstenen, for derefter at vægle at trække ud over vandet mod syd. Jeg fulgte den så langt jeg kunne, men den viste ingen tegn på at ville vende om igen. Jeg fik ringet til Rune med det samme da jeg så fuglen, men så ham først komme halsene på cyklen, da fuglen var en lille prik langt til havs. Ærgerligt da det ville have været lettere at få en sikker bestemmelse af den, hvis vi havde været to om det!

På grund af flere indtrækkende hvepsevåger og udtrækkende rørhøge, besluttede vi os for at cykle videre en tur til Birkemose og Det Falsterske Dige, da trækket så ud til komme den vej over. På vej derhen så vi igen den sorte glente fra i morges, der kunne kendes på et hak i den ene vinge. Efterfølgende så to til forskellige sorte glenter kredse rundt og trække nordpå igen. En lærkefalk strøg hurtigt forbi sydpå og jagtede på vejen svalerne, som der rastede mange af inden på vestsiden af diget. En skrue på 18 hvepsevåger blev den største, der sammen med to unge havørne, en fjeldvåge og flere tårnfalke og musvåger gjorde at det alt i alt blev til en god trækeftermiddag på Danmarks sydspids!

Rune og Johan  

torsdag den 12. maj 2011

En rekorddag og en dag med nye mærkearter

I går begyndte som de foregående dage med få fugle, dominerede af tornsanger og gærdesanger. Men så ved 6 tiden sad der 1 skovsanger i nettet, som skulle vise sig ikke at blive den sidste. Umilddelbart derefter på næste runde sad der minsandten 2 nye skovsangere i hvert deres net! Så var det hen og få taget nogle billeder af dem i den flotte morgensol. Langt imellem fuglene var der, men en time senere kunne den 4. skovsanger så tages ud og få sat ring på. Rekord!!! Den tidligere rekord her på Gedser er på tre fugle. En husrødstjert blev også mærket (ny mærkeart for undertegnede). 

Senere op ad formiddagen tyndede det drastisk ud i fuglene, som det også har gjort det de foregående dage. Da der så klokken cirka 9 kom besøg fra Marielyst højskole, var der desværre meget få fugle at vise frem, men med en tornsanger, gærdesanger og munk blev der alligevel mulighed for at nærstudere de små pipfugle. 32 fugle blev til i alt i dag.



Skovsanger 11-5-2011 Foto: JC
Skovsanger 11-5-2011 Foto: JC



Efter en middagslur var det tid til noget havearbejde. Plæneklipperen blev startet og vi fik slået græsset både under nettene og med havetraktoren på de lidt større arealer. Vi fik revet nogle brombærtorne sammen, og kørte dem med traileren spændt bagefter havetraktoren ud til bunken af kvas ude i fårefolden. Til aften kørte Rune Clausjannic og undertegnede ind til Gedser og fik noget at spise, før vi hentede to arkitektstuderende, der skal have taget nogle billeder af håndholdte fugle til et studieprojekt de arbejder på i øjeblikket.



Husrødstjert 11-5-2011 Foto: JC


Her til morgen den 12. maj var der tæt tåge, hvilket medførte våde net, så det var om at få det rystet af inden de blev for tunge og fuglene kunne risikere at blive våde. De tørrede dog hurtigt efter solen kom op og fik det værste brændt væk. Ellers en dag der meget lignende i går. Jævnt med fugle. 31 mærkninger i alt. Da nettene blev lukket efter standart tiden på de fem timer, hang der i F4 i den fjerneste ende en lidt større fugl. Jeg kom hurtigt hen og fik bekræftet min mistanke - en stenpikker. Efter grundigt at have analyseret den, tjekket køn og fældningsgrænse, kunne den noteres som en 2k hun. Endnu en fed ny mærkeart og en god måde at runde ringmærkningen af på! 


Her til aften, da Rune og jeg var på vej ud til sydspidsen for at obse lidt der, kunne vi glæde os over den 2. pirol i år. En han med flot gul underside, men knap så gul overside - 2k? Den fanger vi imorgen! Ud over pirolen var der mange gule vipstjerter, der rastede på markerne omkring Sydstenen. 2 småspove blev også noteret.  
Johan H. Funder Castenschiold 




Stenpikker 12-5-2011 Foto: JC
Stenpikker 12-5-2011 Foto: JC 

onsdag den 11. maj 2011

En dag i formidlingens tegn

Det blev igen en dag uden de mange fugle - men absolut garneret med godt vejr og ikke mindst et herligt besøg af 17 glade gæster fra Røde Kors asylcenter på Falster. I Runes fravær var det endnu engang Hans, der trak i arbejdstøjet og trådte til, så stationens nu 2 X-mærkere kunne få lidt fugle i hænderne. Nettene blev sat planmæssigt klokken rigtig meget tidligt, men det blev en dag med rigtig god tid til at nærstudere fældningsmønster, fældningsstrategier etc. Midt på formiddagen dukkede dagens gæster op til en omgang formidling om GFU og ringmærkning. En munk var heldigvis gået i nettet umiddelbart inden, så den kunne fremvises ved ankomsten. Da munken blev sluppet fløj den direkte ind i H2, så gæsterne samtidig fik demonstreret hvordan nettenes lommer fungerer. Hans er meget pædagogisk! Senere skulle dog både en gærdesanger og en flot gul vipstjert gå i nettet. Også stationens kikkerter kom i funktion, og de mange grønne frøer kunne nemt nærstuderes.
En hyggelig ringmærkningsdag med kun 25 nymærkninger, hvor havens mange ynglende sangfugle gjorde deres til at gøre stationen til et lille paradis. Også Kornværlingen er tilsyneladende tilbage i folden - herligt!



Dagens 25 ringmærkede fugle fordelte sig på:
Tornirisk 1
Grønirisk 3
Løvsanger 6
Gransanger 1
Munk 1
Tornsanger 3
Gærdesanger 4
Rødstjert 2
Rødhals 1
Jernspurv 2
Gul vipstjert 1

Udvalgte obs

sæl 1 rastende ud for stationen

Rødstrubet lom 1 W
Havterne 1 E
Splitterne 3 W
Skovskade 6 OF
Dværgmåge 1 E
Sildemåge 1 E
Knortegås 2 W
Rørhøg 1 hun E
Broget Fluesnapper 1 sy
Stenpikker 2 R
Bynkefugl 1 R

Efter en "lille" middagslur kørte vi mod Bøtø. De lokale traner fouagerede på marken og en enkelt atlingand rodede rundt i den bevoksning, der er dukket op midt i den nordlige sø, som følge af det meget tørre forår. Ca. 80% af den tidligere vandflade er forsvundet! Godt trætte kunne vi henad aftenen tage imod Rune, som nu er tilbage på stationen. Da vi havde bænket os med et glas god "malt", kom Johan ind fra folden og meldte om en mulig vagtel. Folden blev gået igennem men desværre uden at vi kunne genfinde og opklare "mysteriet"!

Johan og Clausjannic

mandag den 9. maj 2011

Nye årsarter


Det var mere vindstille her til morgen. Et godt tegn! Men alligevel, stik mod forventning, gav første netrunde ikke en eneste fugl. Jeg gik derfor ned på stranden efter runden, og klokken cirka 05,30-05,40 efter at være begyndt at gå tilbage mod stationen, ser jeg en drosselstor fugl komme flyvende i trætopshøjde over stationeshaven. Den sætter sig i læbæltet længst mod øst, i træet længst mod syd, hvor jeg tydeligt kan se detaljerne på den. En pirol! Efter at have siddet et kort stykke tid flyver den videre sydpå og ender helt ude ved Sydstenen, hvor jeg taber den af syne. Yes...! Jeg skynder mig tilbage til Hans og fortæller ham at der lige er fløjet en pirol igennem haven! Vi står et stykke tid og kigger efter fuglen, men den kommer desværre ikke tilbage. Ud på næste netrunde, hvor vi selvfølgelig håber at der sidder en (pirol) i nettet, men desværre ingenting.

Efter et par runder til er vi dog oppe på hele fem fugle. Men så hænger der pludseligt noget i den fjerneste ende af Ø10. En grønlig løvsanger og der er ingen tvivl: skovsanger! En rigtig fin fugl på en dag, hvor der ellers ikke er det store at berette om. 

Da vi ved elleve tiden var nået op 15 fugle og gik lukkerunden, kunne jeg tage årets første grå fluesnapper ud af garnet og sætte ring på. Skønt! Nettene lukket og 17 fugle kunne der noteres for i dag. Med både skovsanger og ankomst af grå fluesnapper, blev det ikke en helt kedelig dag alligevel.


Grå fluesnapper Foto: JC

Grå fluesnapper Foto: JC


Af andre obs kan nævnes dværgterne 23 trækkende øst og bynkefugl 2 rastende på hegnstråden mod syd i fårefolden. Mine første i år! Vejret er ellers fint med varmt og solrigt vejr, men østenvinden friskede lidt op igen i løbet af dagen og det er jo ikke det bedste her om foråret. Om et par dage skulle den skifte til vest, så det ser jeg frem til og håber på flere fugle!
Johan H. Funder Castenschiold    


 Skovsanger Foto: JC

Skovsanger Foto: JC

søndag den 8. maj 2011

Det kan blive blive bedre


Endnu en dag med frisk vind fra øst. Det er jo ikke det der giver flest fugle her ved Gedser og ringmærkningen var da også en tynd omgang. Henrik Bøhmer tog sig af morgenobsen, som gav mange dværgterner 120 i flokke på over 20 ad gangen. Mange af dem kunne ses fra stationen fra bænkene i forhaven, hvor der blev kigget imellem netrunderne. 15 sortterner og en indtrækkende dværgfalk, kunne han også berette om i løbet af morgenen. Da jeg gik ud og kiggede med en halv times tid, så jeg langt væk ude over vandet tydeligvis en rovfugl komme indtrækkende. Da jeg ikke havde teleskop med fik jeg Henrik til at se fuglen, som viste sig at være en sort glente. Den fik en del fugle på vingerne ude over Rødsand, hvor den forsvandt i virvaret af fugle og på grund af den store afstand.

14 fugle blev ringmærket i dag! De fleste var tornirisker. En enkelt løvsanger (se billeder nedenunder), der var meget bleg og grålig, bortset fra lidt grønligt på overgumpen, blev mærket. Sandsynligvis et individ af den nordlige race, men uheldigvis fangede vi ingen almindelige løvsangere som den kunne sammenlignes med. 

I eftermiddags blæste det stadig, så jeg orkede ikke at gå og kigge videre efter noget spændende, men vinden skulle løje af her i aften så måske sker der noget i morgen. Det kan man jo altid håbe på!
Johan H. Funder Castenschiold   


Løvsanger, meget gråligt helhedsindtryk!
Lidt grønlig overgump!
Cremet underside! 

lørdag den 7. maj 2011

Mens vi venter på vejrskifte

13 fugle blev mærket i dag. Så det passer meget godt som Hans siger, nemlig at en eller nogle gode dage altid bliver efterfulgt af et par dage, hvor antallet af fugle bliver halveret dag for dag. Vejrudsigten lover igen for imorgen en op til hård vind fra sydøst, så nok heller ikke det helt store fald af fugle i nat! 
Med ikke mange mærkninger, var der tid til at nærstudere de fugle vi fik i hænderne. En gærdesanger med usædvanligt tydelig markering af spidserne på halen (se billeder herunder), kunne bestemmes til en 3k+. Også en gærdesanger med ring fra august 2008, bestemt som 1k på daværende tidspunkt, blev aflæst og tjekket igennem.


     
                                          Gærdesanger 3k+




Henrik Bøhmer kom i dag og bliver og obser fra morgenstunden imorgen, så får vi at se hvad han kan trylle frem af spændende ting. En rødrygget svale ville ikke være dårligt, da det er en art jeg endnu ikke har fået krydset af. En sort glente var blevet set lidt nord for Gedser by men viste sig ikke ude på odden, hvor vi kiggede efter den.


Bemærk hvid yderste halefjer samt hvide spidser på H5 og H6

Johan H. Funder Castenschiold

fredag den 6. maj 2011

Nogle dage er bedre end andre

Efter to gode dage med masser af fugle, var forventningen for i dag stor, men vindskiftet i går var åbenbart nok til at stoppe det meste træk i nat. Nettene blev igen sat op ved halv fem tiden i morges og taget ned igen fem timer senere. 24 fugle blev mærket i dag fordelt ligeligt de fem timer igennem. En enkelt fuglekonge (dronning) sad i V5 ved ni tiden.

Rovfuglene lader vente på sig. Ingen fiskeørne, røde eller sorte glenter kunne ses i dag. Falke har jeg heller ikke set nogen af foruden en ret stationær tårnfalk, der flere gange om dagen står og "muser" i fårefolden.

Jernspurven med den svenske ring var ikke trukket videre og sad i nettet igen i dag. En hare havde løbet lige igennem et net, så det nederste fag var sprunget. Ja, de bliver altså ikke hængende! Der er endeligt en del harer, der sidder rundt om i haven og ude på markerne. De virker ret tamme? I hvert fald kan man komme pænt tæt på dem, før de flygter.  Op ad formiddagen blev det ret så varmt og solen kunne nydes fra bænken imellem netrunderne.

Halv elleve kom 5 traner trækkende rimelig lavt hen over hovedet på os og fortsatte videre mod nord. Herefter tog jeg en hårdt tiltrængt middagslur. Klokken tre cyklede jeg en tur til Kroghage, for at se hvad det kunne bude på. Udover flere syngende tornsangere og gærdesangere kom der 11 dværgmåger trækkende mod øst, rundt om pynten. På vej hjem var der en del gule vipstjerter, at se langs med kysten ud mod Sydstenen. 6 store skalleslugere lå og hvilede sig på stranden og en enkelt stor præstekrave blev hørt og set.

Rune er taget en tur til Agersø for at mærke edderfugle i morgen. Desværre kunne jeg ikke komme med, for hjemturen tilbage til stationen ville blive svær, da Rune skal til Kalundborg bagefter og skrive på sin rapport i nogle dage. Så jeg bliver her og håber på en god dag i morgen, hvor Hans Lind vist kommer og ringmærker. 
Johan H. Funder Castenschiold  

torsdag den 5. maj 2011

Masser af fugle

En kanon dag der overgik totalen fra i går med hele 30 fugle! I alt 131 mærkninger i dag. Så det var et par travle første runder, men det er god træning med hensyn til, at bevare overblikket og øvelse gør mester. Igen var det løvsanger som den dominerende art, med hele 88 fugle.
Endnu en skovsanger blev mærket på runde 2. Ellers var der 8 rødstjerter, 1 broget fluesnapper, 2 sangdrosler, 2 rørspurve, 1 tornirisk, en enkelt gærdesmutte osv. Ingen gransangere blev mærket idag. Mærkeligt nok.

En jernspurv med svensk ring, blev aflæst på sidste runde klokken ti. Spændende at se hvor henne i sverige, den er blevet mærket!

Morgenen igennem træk der en del bramgæs mod øst forbi over hovedet på os. Rovfugle var der ikke meget af, kun et par tårnfalke og en enlig musvåge, der blev mobbet af et par krager. Vinden skulle vist skifte igen i morgen, så gad vide hvad det kan bringe?

Eftermiddagen gik med en tur i Birkemose. Vejret var flot. Høj sol og næsten vindstille. Der var masser af rastende fugle at se og høre. Blandt andet kan nævnes 4 broget fluesnappere, 2-3 havesangere, 2 halemejser og en træløber. Der var både rådyr og hare at se og langs med kysten lå der toppet skalleslugere. 2 store skalleslugere, 2 småspove, samt et par gravænder.
Da jeg kom hjem erfarede jeg, at Rune havde sat anhængertræk på den ny indkøbte havetraktor, så den kan bruges til at trække traileren rundt i haven med.
Johan H. Funder Castenschiold

onsdag den 4. maj 2011

Mere end 100...

    En rigtig fin dag med svag vind fra nordvest. Det regn der kom i nat, havde tydeligvis bragt fugle mevi havde fået åbnet nettene og gik den første runde, sad der allerede 40 fugle, med løvsanger som den dominerede art.Næste runde gav også pænt med fugle. Op ad formiddagen kunne vi høre op til flere skovsangere, der sad rundt omkring i haven og sang og en græshoppesanger sang på livet løs tidligt på morgenen. Ved ti tiden sad der så min første skovsanger i N3 nettet, som kunne pilles ud og mærkes! Senere så vi en spurvehøg gå lavt gennem haven og vi skyndte os hen for at se om den var røget i nettet. Der kunne høres vingebasken, men Rune nåede lige at se den komme fri igen. Fem minutter senere sad den dog i skovsanger nettet og kunne tages ud og mærkes, måles og vejes.

Ved tolv- tiden lod det til at vi havde fanget de fleste løvsangere, der var kommet i løbet af natten. I hvert fald var de fleste fugle genfangster fra tidligere på dagen. Nettene lod vi dog stå i håbet om at nå de hundrede fugle. Det holdt hårdt, men ved halv fem tiden lykkedes det endelig! 101 fugle blev det til. Løvsanger med langt det største antal 62, men også 3 havesangere, 1 ringdue, 2 sangdrosler, 5 gærdesangere og 7 gransangere blev mærket. Alt i alt en god dag.

Udsigten for i morgen ser også fin ud, så det er vel ikke utænkeligt med endnu en god dag. Måske er det den første vendehals, der ligger vejen forbi i morgen. Mellem runderne sås en trane kredsende og derefter trækkende nordover igen. Ud på eftermiddagen var der pludselig en han broget fluesnapper i haven, men den undgik nettene denne gang. – Den tager vi i morgen…
Johan H. Funder Castenschiold    

Skovsanger mærket 4/5-11

tirsdag den 3. maj 2011

Vejrskifte

Fra morgenen havde vinden lagt sig og det var næsten helt vindstille. Et godt tegn! Nettene op igen ved halv fem tiden. Første runde gav en del aflæsninger af rødhalse, gærdesanger og vist nok en munk. Men på trods af det bedre vejr, var der ikke overdrevet mange fugle hverken at se eller høre. Med høj himmel og svag vind kunne man dog håbe på lidt rovfugle op ad dagen. De næste runder gav et jævnt antal fugle, dog en stor del der var mærket i forvejen. En Tornsanger han, der var ringmærket sidste år (28/8) som 1k, blev i dag fanget og aflæst af Rune. En flot 2k han!

Ved ti tiden blev en rød glente spottet højt oppe og lige over os. Ellers så jeg en enkelt spurvehøg komme farende igennem haven. Den undgik dog nettene og kom ud på den anden side.
Sidst på dagen gik jeg en tur på stranden. En del svaler rastede ude i brændingen og der blev tjekket efter rødrygget, men uden held. Fem småspover blev set trækkende mod vest, og der er stadig en del gule vipstjerter der raster.
Ved otte-tiden begyndte det at småregne og de lover vist en del regn her i nat. Vi må se hvordan vejret udvikler sig i morgen tidlig og hvad for en indvirkning regnen, kan få for fuglene. Fra sidst på ugen ser vejret rigtigt fint ud, så vi håber på det bedste!
Johan H. Funder Castenschiold

mandag den 2. maj 2011

Første dag på Gedser Fuglestation!

Jeg ankom til Gedser Fuglestation søndag aften og håbede på en god morgen. Dog var der her til morgen en del vind, så der kunne kun åbnes nogle udvalge net, der stod nok i læ for vinden. Jeg skal godt nok lige vænne mig til at skulle op så tidligt (kl. 04.15), men det kan jo kun blive værre, for solen står jo tidligere og tidligere op i øjeblikket! Nå, men der kom da lidt fugle i nettene, især på de første runder. Senere døde det fuldstændig ud. Klokken ti var det blevet til otte fugle! Okay, men det kan kun blive bedre og med vejrudsigten for i morgen håber vi på det bedste.
Ud på eftermiddagen gik jeg en tur ud på sydspidsen og rundt på stranden. Af fugle kan nævnes Gul Vipstjert 22, Mudderklire 3, en del svaler (by,dige og landsvale), Dværgterne 5 og storspove 6.
Jeg skal ringmærke sammen med Rune her det næste stykke tid i maj, så jeg håber på det bedste vejr, gode fangstdage og nogle specialiteter!
Johan H. Funder Castenschiold  

søndag den 1. maj 2011

Forsinket forår

Igår blæste den iskolde østenvind som sædvanligt ind gennem fyrhaven, som også som sædvanligt var total tom for fugle! Jens og Monica var ankommet om natten, og havde glædet sig til at se en masse fugle i nettene, men måtte nøjes med nogle få aflæsninger. I alt blev 1 gærdesanger, 3 bogfinker og 1 grønirisk mærket idag. Jens´ far Carsten ankom også til stationen og i mangel på fugle i nettene besluttede vi at køre en lille tur, så vi lagde et smut forbi Bøtø.
Her var de 2 sølvhejre stadig pp, sammen med brushøns, tinksmed og en masse ænder. En lidt skulky bekkasin gav håb om noget sjovt (tredækker), mens den fouragerede nede mellem nogle høje græstuer, men desværre var det bare en dobbelt.
Om aftenen ankom hollandske Woeter endnu engang for at spore de grønbrogede tudser, men desværre var der alt alt for koldt, så det blev ikke til meget.
Her til morgen havde vinden endelig lagt sig til et nogenlunde acceptabelt niveau, men den var dog stadig fra øst, og det blæste også op hurtigt. Der var dog ankommet nogle få løvsangere til haven og en grønsisken han hang i nettet inde i æblehaven. Ialt blev det til 16 mærkninger idag!
Generelt må man sige at foråret er meget forsinket i Gedser, og træer og buske er først sprunget ud inden for de sidste par dage, men der er blot at se fremaf, for når vinden engang vender, kan Rune se frem til en hel masse fugle i nettene!
Jesper