tirsdag den 30. juli 2013

Eleonorafalk i Gedser!

I fjor var tre personer så heldige  at se og fotografere en Eleonorafalk i Gedser (kan læses her) der foreligger nu et svar fra det danske sjældenhedsudvalg (SU), der har med fugle at gøre.

Resultatet blev helt som ventet, at observationen blev godkendt som værende en Eleonorafalk. Alderen er af dette udvalg blevet bestemt som en fjor års unge, det vil i dette tilfælde sige født i 2011. Arten kendes blandet andet for sine to farve-former - en lys og en mørk.  Den aktuelle fugl blev af udvalget bestemt til at være en lys form. Interesserede kan læse mere om disse to typer her (eksternt link på Engelsk). Her findes information om hvordan kønnet kan afgøres (eksternt link på Engelsk).

Eleonorafalken ved Gedser den 18. august 2012 blev dermed den første godkendte i Gedser.

Eleonorafalk ved Gedser Odde den 18, august 2012. 
Copyright © Louis A. Hansen


Arten har en interessant ynglecyklus, som er direkte styret af småfugletrækket i dens yngleområde (eksternt link på Engelsk – se afsnit ”Feedinghabits”). Dette skyldes at Eleonorafalken hovedsagelig ernærer sig og sine unger med småfugle, der trækker forbi. Falken benytter sig af at småfuglene flyver ud over havet, hvor der ikke er nogle muligheder for at gemme sig i træer og buske, hvorfor falken kan udmatte småfuglene, og så gribe dem og derefter flyve ind til kysten og fortære eller servere maden for sine unger. Derfor yngler eleonorafalken relativt sent på året (eksternt link på Engelsk), når de fleste andre arter er færdige, og flyver over Middelhavet til det afrikanske kontinent. Eleonorafalken har et endemisk yngleomåde i Middelhavsområdet (side fem i denne gamle sort&hvid publikation viser dette fint her).

Når Eleonorafalken har afsluttet sin yngleperiode, skal den selv ud på en meget lang tur til sit vinterkvarter – på øen Madagaskar ialt op til 9.000 km (eksternt link på Engelsk! Denne fantastiske flyver kan flyve tværs over Sahara (hvor den måske også benytter sig af at småfuglene ikke har nogle eller særlige mange gemmesteder) (kort - men tekst på Engelsk) derefter indover f.eks. Chad og den Central Afrikanske Republik og så ind over Øst Afrika og ud til Madagaskar. Nogle individer trækker af andre ruter, formentlig noget der nedarves.

Et af de mange spørgsmål der kan stilles ved en observation af en fugl, der typisk findes 1.500 km herfra kan være: Hvorfor kom den her? Og vil den komme tilbage? Det sidste menes at være sket i flere tilfælde, men kan være vanskeligt at bevise, hvis individer ikke er ringmærket eller på anden vis viser karakterer, der gør, at den kan indentificeres år efter år. Et er sikkert -  vi vil være klar igen i år ved Gedser i dagene omkring observationen i fjor – vil du? Det er tårnenes dag den 18. august i år, så der forventes at være stort fremmøde på Odden den dag.

Og til sidst tak til SU for den lyn hurtige behandling af den sent indsendte rapport.


Gedser Fuglestation ved Anders Zuchlag og Louis A. Hansen

Ingen kommentarer: