søndag den 23. maj 2010

Så gik den ikke længere

Efter 15 forrygende dage, stoppede den flotte stime af gode ringmærkningsdage så i dag. Dagens beskedne 19 mærkede fugle, markerede afslutningen på den bedste forårsperiode i Gedser nogensinde. Vi kan se tilbage på mere end 1400 mærkede fugle siden d. 8. maj - altså et snit på næsten 100 fugle pr. dag! Dette er på trods af, at det silede ned to af disse dage! Det har været en helt igennem fantastisk periode med utroligt mange fugle for årstiden. Normalt er det kun gode perioder i oktober, der kan give så godt et dagssnit i så lang en periode! På rigtig mange af de sidste 15 dage, har vi også givet samtlige nordeuropæiske fuglestationer baghjul! Gedser har simpelthen været et fremragende sted at mærke fugle.

Det høje antal fugle må først og fremmest skyldes vejret, der har været optimalt for mærkning i Gedser. De sidste par uger har været domineret af vedvarende, svage vestlige og nordvestlige vinde, som dermed har presset fuglene herned til Falsters sydspids. Fuglene trækker nemlig syd ved Gedser om foråret. Det drejer sig formentlig om fugle, der er fløjet for langt mod nord og så forsøger at lave et kompensationstræk ved at flyve syd igen. Dette er senest blevet bevist ved, at de to svenske Jernspurve, jeg aflæste her i april, begge var mærket ved Falsterbo henholdsvis en og to uger forinden, de nåede til Gedser!

Ud af dagens kun 19 fugle, var der en del specielle arter imellem: Rødrygget Tornskade, Skovsanger, en sen Husrødstjert samt en meget sen Halemejse. Vi har nu også rundet 3000 mærkede fugle på Odden siden d. 1/3!

ABK og MHP tjekkede Kroghage, hvor Henrik Kristensen dog allerede havde fundet dagens bedste fugl i form af årets første Pirol i Gedser-området. Der viste sig også at være fald af Karmindompapper på Gedser-halvøen i dag. Der sad følgende syngende fugle: Birkemose 6, Kroghage 3 og Rensningsanlægget 2. Derudover havde Eske og Kurt fra Fyn også en udtrækkende på Odden, så i alt min. 12 fugle i området i dag! Så kan man kun gisne om, hvor mange hunner/tavse fugle, der har været! Fynboerne havde også en fed, gammel Islom i sommerdragt trækkende lige forbi sydspidsen! Desværre nåede vi ikke at finde den fra haven. Et sjældent forårsfund hernede. Vi havde dog lidt trækkende Hvepsevåger, Bram-og Knortegæs samt en Gulirisk.

Meget af dagen gik med praktisk arbejde: græsslåning, rydning af bjørnekløer og reparation af net. Om aftenen fik vi også assistance af vores nabo, Henrik, der hjalp med at slå en nyligt ryddet område med sin havetraktor. Åse og Jørgen tog hjem i dag med løfte om at komme tilbage en gang i efteråret.

Asger

Ingen kommentarer: