torsdag den 13. maj 2010

Tilbage på sporet


Vendehals 3k+

Efter gårsdagens dårlige vejr var de igent muligt at mærke fra morgenstunden. Svag vestenvind og overskyet vejr gav fremragende betingelser for mærkning på Odden. Fuglene kvitterede da også straks for den ændrede vejrsituation ved at dukke op i stort tal. Alene de to første runder gav 75 fugle af meget blandet artsammensætning. De første Gulbuge ankom i dag med hele 4 individer, hvilket er ganske mange så tidligt. Vi kun Karmindompap og Kærsanger på årets mærkeliste af de helt faste trækgæster.

Louis kom tidligt ud til stationen for at optage fuglestemmer, mens Brian forsøgte at obse ude på Odden. Dette blev dog hurtigt opgivet, og han deltog i stedet i mærkningen sammen med mig. Per Bo kom også forbi stationen med kaffe og kage, og kort efter hans ankomst sad der en Vendehals i hejsenettet! Det var min første og en ny og overraskende mærkeart, da arten er ret sjælden hernede om foråret. Dagens fugl, der oven i købet var en gammel fugl, var faktisk kun den 5. mærkede i forårsmånederne og samtidig den første i 4 år! Vendehals er en af de fedeste fugle at stå med som ringmærker, da den laver nogle utrolige, roterende slangelignende bevægelser med hovedet!



På trods af at jeg ikke fangede en eneste fugl fra kl. 12-18 endte dagens total på 93 nymærkninger, hvilket er rigtig godt om foråret. Endelig er der begyndt at komme lidt Løvsangere, som stod for 50 af dagens fugle. De hjalp lidt på årets Løvsangertotal, men der mangler stadig flere hundrede endnu i forhold til normalen. En sen Fuglekonge fik også ring i dag. Der har været uhørt få af dem i forårets mærkning pga. isvinteren, og faktisk blev der mærket flere Rødtopppede Fuglekonger hernede sidste forår (18), end der er mærket almindelige Fuglekonger i år (17)!! Ellers markerede Fluesnapperne sig med henholdsvis 5 Grå og 6 Brogede, og årets 6. Skovsanger kom også i hus. Jeg aflæste også en Tornsanger, der var mærket som 2k af Jens tilbage i 2007!

Over middag kom årets første Hvepsevåger i bogen. De kom alle indtrækkende fra havet og fortsatte målrettet mod nord. En fin Gulirisk han var også kort ude at sidde og synge i haven, inden den fløj tilbage mod byen. Jeg ser eller hører stort set dagligt Gulirisk, men det er uklart, om det er den samme fugl, der kommer ud og vender hver dag, eller om det rent faktisk er nye trækkende fugle. Jeg er dog ret sikker på, at det drejer sig om flere individer, da flere af dem er blevet set trække målrettet mod syd ud over havet.

Asger

Fotos: Louis Hansen

Ingen kommentarer: