fredag den 3. januar 2014

Nye fugle i Gedser 2013 – et kort tilbage blik

Blandt de mange ringmærkede fugle på Gedser Fuglestation lykkedes det igen i 2013 at finde en ny ringmærkningsart for GFU - en lundsanger. Artern er en blandt de få arter vi ser i Danmark der overvintre i Indien og Sydøstasien. Arten er tidligere set og hørt i Gedser området men ny ringmærkningsart var det.

Copyright © Gert Jeppesen
Rubén blev den heldige, der kunne pille ovennævte ornitologisk juvel ud af et spejlnet.

På observationsiden lykkedes det fra Gedser Odde at finde en rødhovedet and blandt de forbi trækkende edderfugle. Den var således art nr 292 indtastet i Dof-basen for Gedser Odde. Obs-tiden var kort så ingen fotos trods gruppen af andefugle kom pænt tæt på kysten!


Nye fuglearter i GFUs galleri blev: Hvidnæbbet Lom (ses stort set hvert år ved Gedser men sjældent kommer de store lommer tæt på kysten).

Copyright © Juho Könönen
Blandt andefuglene overraskede en nilgås (undsluppen fangeskabs art – meget sjælden men er tidligere set ved Gedser) ved at flyve forbi.

Copyright © Louis A. Hansen
Og endelig fik vi fotos af skeand (trods denne art er almindelig på trækket ved Gedser så kommer den sjældent tæt på land).
Og blandt vadefuglene lykkedes det både at få fotos af stenvender (ikke en almindelig vadefugl ved Gedser, men i 2013 var der flere end typiske år), hvidklire (trods den er en almindelig vadefugl i stort set alle kystegne i Danmark er den ikke almindelig på trækket ved Gedser – vi mangler vadeflader i Gedser), og dobbelt bekkasin (er en forholdsvis almindelig trækfugl ved Gedser, men ses stort set altid på stor højde [og typisk i gråvejr – gerne med let regn] – i 2013 var arten mere almindelig end typiske år).
Blandt rovfuglene sås og fotograferedes lille skrigeørn (særdeles sjælden trækgæst ved Gedser, men i 2013 blev der observet og fotograteret ikke mindre end to individer – dette er i særklasse).
Copyright © Lars Paaby

Copyright © Louis A. Hansen

Fra de gemte men ikke glemte arkiver fik GFU tilsendt fotos af både steppehøg (fotos fra 2012), og kongeørn (fotos fra 2012).
Blandt ternerne lykkedes det endelig at få fotos af rovterne (fåtallig årlig trækgæst ved Gedser  – måske er arten er blevet mere almindelig på trækket ved Gedser).
Blandt udsluppne fangeskabsfugle vi ikke tidligere har fået foto af er undulat (undsluppen fangeskabs art og ses stort set hvert år i Gedser).
Den stor overraskelse i 2013 var blandt piberene idet både storpiber (gansle ualmindelig trækgæst ved Gedser), og rødstrubet piber kunne fotograferes (årlig i Gedser men 2013 var et ekseptionelt år med mange – også ved Falsterbo i syd-vest Sverige meldte de om et usædvanligt godt år for denne art).

Copyright © Louis A. Hansen


Copyright © Louis A. Hansen

Og til sidste skal også nævnes bjerglærke (ualmindelig i Gedser og derfor ikke årlig) som det endelig lykkedes at få fotos af til GFUs galleri.


Copyright © Louis A. Hansen


Hvad mon 2014 kommer til at byde på?

En art der længe har været en ”ønskeart” men som har viget uden om Gedser er hvidskægget sanger. Den er omkring 60 fund i Danmark, hvoraf ni fund er fra Christians Ø og derudover kun cirka en håndfuld mere uden for Jylland. Da der både er fund øst, nord og vest for Gedser så burde der være potentiale for et fund i april, maj og eller juni i år!

Copyright © Netfugl


God fugletur,

Mvh, Gedser fuglestation

3 kommentarer:

PKj sagde ...

Fin gennemgang af året der gak på Gedser. Jeg har dog lige et spørgsmål til billederne af de to små skrigeørne. Jeg synes, at det første billede taget af Lars Paaby mere ligner en Kejserørn end en Lille Skrigeørn. Er det virkelig en Lille Skrigeørn man ser på Lars' billede?

PKj sagde ...

Eller er det i virkeligheden Steppeørnen fra 2012 man ser på Lars' billede?

Gedser Fuglestation sagde ...

Hej PKj

Forstår godt dine tanker. Den har vældige lange vinger og temmelig lys på netop dette foto. Prøv at se de øvige fotos i GFUs galleri. Fuglen er indsendt til SU som værende en lille skrigeørn og sandsynligvis en 3k.

Mvh, Louis