onsdag den 27. maj 2015

Blæst, Digesvaler og formidling

Vinden var frisket noget op i løbet af natten, og da jeg vågnede i morges, lå den en frisk 12 m/s fra Nordvest. Da jeg gik rundt i haven, viste det sig dog hurtigt, at næsten alle net kunne åbnes alligevel. Det endte med, at det kun var H4 i hegnet nede mod havet, der forblev lukket.

P.g.a. vinden var mine forhåbninger til et evt. nyt indryk af fugle i løbet af natten lave. Første netrunde begyndte da også meget stille med en enkelt Gråspurv i nettet lige Øst for huset. Da jeg kommer til hen det gamle Hejsenet, ser jeg dog en Phylloscopus hænge i det øverste netfag. Fedt en Skovsanger! Fuglen havde tydelig rugeplet og må derfor betragtes som en nær ynglefugl her i området omkring Stationen. Så er vi i gang!
 
Dagens Skovsanger - en flot sag!
 
På de næste netrunder var der dog meget meget få fugle. Anden netrunde, der plejer at være den bedste, blev endda en 0 runde! Forventningerne til dagens to formidlinger var derfor ikke så store, da Gert ankom som den første hjælper klokken otte. 3 fugle var her blevet ringmærket i løbet af morgenen. Vi diskuterede lidt opgivende, hvad vi skulle stille op, hvis der helt skulle stoppe med at være fugle fra da af. Heldigvis kunne jeg 10 min. før den første gruppe, bestående af en 5. klasse, ankom, pille 2 Digesvaler ud af nettene sammen med et par aflæsninger. Der var nu også pænt med svaler, der fløj rigtigt lavt og fouragerede over nettene, og i løbet af den næste time kom vi i alt op på hele 7 ringmærkede Digesvaler! Godt for Hans og Co. der stod for formidlingerne, og samtidig også rigtigt godt for Niels Krabbe, da Digesvalen er en langdistancetrækker med vinterkvarterer syd for Saharaørkenen. På den måde fik han mulighed for at tage blodprøver fra en ikke helt så almindelig ringmærkningsart her i Danmark.
 
2 af dagens imponerende 7 ringmærkede Digesvaler!
 
I mellem Digesvalerne var der også et par gamle aflæsninger af Gulbuge, fra henholdsvis 2012 og 2013. Det drejer sig sandsynligvis om lokale fugle, der yngler her i haven. Derudover havde vi både Løvsanger og Gransanger i nettene, hvilket bringer os op på hele 3 arter af Phylloscopus’er i løbet af morgenen.

På trods af den ellers så tvivlende start var der efter al held flere fugle at se på og lære om til de fremmødte gruppers begejstring og fornøjelse.
 
 
De 2 formidlingsgrupper: Øverst ses gruppen fra Dansk Vandrelaug og nederst ses den opmærksomme og ivrigt lyttende 5. klasse!
 
Af øvrige observationer kan nævnes en overflyvende Lille korsnæb samt en sen fiskeørn. Luis gav ved 9 tiden melding om dagens "hit" i form af en kaldende Hærfugl. Bare den dog kan blive lokket ind i haven og i nettene! Derudover var der usædvanlig mange overtrækkende Knortegæs, og vi talte her fra Stationshaven godt 1600, der næsten alle skar spidsen af og krydsede ind over land lidt Nord for Fyret. 
Efter 4 dage her på Stationen tog Niels igen af sted efter at have opnået et acceptabelt antal blodprøver. Nu må vi vente og håbe, at der kommer nogle spændende resultater ud af de indsamlede prøver.
I morgen tidlig loves der igen ret kraftig opfriskende vind, så vi må se hvad der er i vente. Èn ting har jeg i hvert fald efterhånden lært omkring vejr og fugle – at man aldrig kan vide sig sikker på noget på forhånd!

Dagens mærkninger:

Digesvale/Sand Martin – 7
Gulbug/icterine Warbler – 1
Havesanger/Garden Warbler – 1
Munk/Blackcap – 1
Skovsanger/Wood Warbler – 1
Gransanger/Chiffchaff – 1
Løvsanger/Willow Warbler – 1
Gråspurv/House Sparrow – 2
Grønirisk/Greenfinch – 1
Tornirisk/Linnet – 2

Total: 18  

Blog v. Johan H. F. Castenschiold

Ingen kommentarer: