mandag den 1. september 2008

En lærerig tur til Sverige


Efter Keld Pedersen og jeg havde snakket om natfangst af terner og vadefugle, havde jeg godt kunne tænke mig at prøve det. Så da Keld ringede og spurgte om jeg ville med til Sverige og være med til at prøve om vi kunne fange lidt terner og vadefugle, var jeg ikke sen til og sige ja tak.
Vejret virkede perfekt og tegnede til, at vi nok skulle fange noget.
Jeg kørte til Ishøj og kørte derfra videre med Keld og efter at være kørt forkert et par gange, fandt vi endelig Falsterbo fuglestation, hvor vi mødtes med Peter Olsson, som var en meget dygtig ung mand, der havde styr på at fange terner og vadefugle om natten, og som havde udstyret til og fange dem med.
Vi var lige inde og snakke lidt med folkene på fuglestationen, og jeg tror lige man skal vende sig lidt til det svenske sprog for at forstå alt, hvad de siger, men jeg fik da fat i det meste af, hvad der blev sagt.
Der efter gik vi ud og pakkede grejet sammen og tog det på nakken, og bedrog os ud mod Skanør revler, hvor vi skulle opholde os hele natten og forhåbentlig fange en masse fugle.
Nettene blev sat op omkring solnedgang, og da alle nettene var sat op, fik vi allerede en lille flok almindelige ryler i nettet så det tegnede godt og kort tid efter, da der var sat lyd på af splitterne fangede vi både splitterne og dværgterne og natten igennem gav pænt med fugle i alt 65 fugle. almindelig ryle 36, dværgterne 1, splitterne 10 hvoraf 3 af dem var aflæsninger, en fra Holland en fra Danmark og en fra Sverige så en rigtig pæn procentvis aflæsninger og lidt sjovt at se, at de trækker øst nordøst før de trækker syd på. Derudover fangede vi også gravand 2, islandsk ryle 5, sandløber 3, krumnæbbet ryle 1, mudderklire 1, fjordterne 1, stenvender 1, stor præstekrave 1 og krikand 3, så alt i alt en rigtig fin fangst og noget jeg synes skulle praktiseres i større grad i Danmark, da man får viden om fugle, der ikke er den største viden om, og som for nogle arter er i tilbagegang, og derfor bør man nok se om man kan finde ud af deres træk eller hvad der går galt.
Lige får det blev lyst slog vi nettene sammen og pakkede udstyret sammen og gik tilbage til fuglestationen, hvor vi fik en kop kaffe.
En dejlig nat var forbi og jeg var godt træt, men ville nu alligevel tage ned og sætte net op i Gedser, så de var oppe kl. 9:00 til kl. 20:00 og fangede bogfinke 1, skovpiber 1, munk 4, havesanger 2, skovspurv 3, tornsanger 5, stor flagspætte 3, gransanger 3, solsort 1, gærdesanger 11, sortmejse 40, rødhals 12, rødstjert 7, løvsanger 5, rørsanger 2, jernspurv 1, broget fluesnapper 1, blåmejse 1 og tornirisk 1; i alt 104 fugle.

Jens W Christoffersen.

Ingen kommentarer: