mandag den 20. februar 2012

Blishøne - aus Hamburg!

Vinteren ser ud til at gå på hæld, og sneen og isen her på Lolland og Falster svinder mere og mere ind, så i fredags - den 17. februar 2012 - tog Gert og jeg på Tour de Lolland for at få ringmærket og aflæst vinterens sidste svaner. Via Rødbyhavn, hvor der ikke var noget at komme efter, gik turen først til Nakskov. Ved Indrefjordsanlægget lykkedes det at mærke en svane og aflæse tre andre, og to farvemærkede hættemåger kom osse i bogen.
Videre til Tårs og Kragenæs - nydelige steder, men ikke noget at lave for et par ringmærkere i dag.
Vi besluttede at køre til Bandholm, hvor der somme tider er mange måger og svaner om vinteren. Tre svaner stod på havnekajen ved en lille foderplads, og den ene fik Gert lige akkurat fat på, og det er den første knopsvane vi har mærket i Bandholm i mange år.
Turen til Maribo viste sig at være en god beslutning. Ved den lille bro neden for Bangs Have er der sædvanligvis mange ænder, blishøns, rørhøns og måger, og der startede fint med en blishøne og nogle gråænder.
Pludselig råber Gert: "Dér går en blishøne med farvering!" Det satte pulsen i vejret, og kort tid efter kunne vi aflæse dyret: Hvid ring SC4!
Vi havde ingen anelse om, hvor den kom fra, men en sms til Jesper gjorde udslaget: Den er tysk, og sikkert fra et projekt i Hamburg!
Vi har nu fået data på fuglen: Den er fra Hamburg, mærket 5/2 2010 i den del af byen, der hedder Alster lige nord for floden Elben. Det skulle være projektets første blishøne, der er fundet i Danmark!
De tyske blishøns har deres egen blog, som man kan følge med i - på tysk!
http://blesshuhn.wordpress.com/
Her er SC4 i fin form ved Maribo
Ved Domkirken kunne fire hættemåger med farveringe aflæses.
I Sakskøbing blev endnu en svane mærket, og dagen sluttede i Nykøbing med aflæsning af 10 svaner.
Alle disse aflæsninger giver et godt billede af, hvordag fuglene flytter rundt i årets løb - eller bliver på deres kendte lokalitet. Enhver aflæsning er af værdi, så det er bare med at komme ud til havnene med lidt brød og kigge efter ringe på f.eks. måger eller svaner - og så endelig få sendt dem ind til Zoologisk Museum!
Blog v/Gert og Hans

Ingen kommentarer: