lørdag den 3. juli 2010

Dejlige dage på Falsters sydspids

Vejret har været helt fantastisk de sidste par dage og sommeren er virkelig kommet til Gedser.

Jeg ankom til stationen torsdag eftermiddag godt lettet over at slippe ud af storbyen, og få nogle dage i fred og ro. Om aftenen hoppede vores nabo Henrik og jeg i bølgerne og har man ikke prøvet det endnu, er det bare med at komme afsted. - Det kan ikke beskrives, så godt er det efter man har slået græs i et par timer.
Benny ankom om aftenen og sammen mærkede vi fredag morgen. Der var ikke mange fugle, men en flot gul vipstjert blev det da til + et udvalg af årstidens sangere.
I dag blev nettene sat ved 6-tiden og på åbne-runden kom en farvestrålende guldpirol flyvende lavt over sydhegnet og fortsatte mod nord. Louis var mødt tidligt op for at pakke sammen til bymarkedet i Gedser, der har fundet sted i dag, man han havde desværre ikke set pirolen. Mærkningerne i dag var igen domineret af helt friske unge jernspurve med dunagtige fjer og sangere som gulbug, tornsanger og gærdesanger. Også en skovpiber og en karmindompap blev fanget i dag, men sidstnævnte havde allerede metal om benet. I løbet af formiddagen blev der tid til at pudse et par vinduer, hvilket i den grad forbedrer obsmulighederne fra køkkenet og stuen. Per Bo kom forbi og fik en sludder ved 13tiden.
Nettene blev lukket kl. 14.30 og jeg gik imod stranden for at hoppe i bølgen blå, men så langt nåede jeg aldrig. Pludselig kom en stor perlemorsommerfugl ind på vores eng i fårefolden og jeg skyndte mig at indfange den så den kunne bestemmes. Den blev selvfølgelig lukket ud i friheden igen kort efter.

Markperlemorsommerfugl Argynnis aglaja. Foto: Rune S. Tjørnløv

Arten er gået meget tilbage og ses nu kun meget fåtalligt på Falster og er formentlig aldrig observeret på Fuglestationens område tidligere.
Arten kendes især på den grønlige vingeundersigde uden blålige pletter bag perlemorsrækken.
Også det Hvide C kunne ses dagen igennem, tidselsommerfugle, en streg/stor bredpande, admiraler og blåfugle og takvinger er kommet rigtig frem især i løbet af de seneste sommerdage.
I morgen smutter jeg til Nordjylland og bestemmer planter en uges tid, og mon ikke der kan ses et par gode fugle og sommerfugle imellem kat-ost og klitroser.

GFU blog og fotos v/ Rune S. Tjørnløv

Ingen kommentarer: