lørdag den 10. marts 2012

En måges sidste rejse

Mærket som unge på Katholm i en inderfjord ved Als. Otte måneder senere opholdt den sig i mindst to dage i Rødbyhavn ca. 100 km mod øst fra Katholm.
Nu skulle der gå tre år før denne store måge med den meget tydelige gule plastring igen blev meldt og da kun små 40 km øst for Rødby – i Gedser Havn. Dette blev det længste mod øst sølvmågen blev aflæst (ca. 140 km væk fra Katholm) inden den endte sine dage.
Nu gik der tre og et halvt år før den igen blev meldt – denne gang en sommeraflæsning på en biokompost i det nordlige Tyskland 60 km stik syd for dens ringmærkningslokalitet og det længste mod syd den opnåede at blive meldt.
Endnu et år og seks måneder gik før næste rapport. Denne fra den første vinteraflæsning – midt i Gedser by.


Næste aflæsning er et år og ca. to måneder senere igen fra Gedser by.

Nu kom så den næste aflæsning mindre end en måned senere – den blev fundet død ved Øster Ulslev på det sydlige Lolland. Denne sølvmåge opnåede således at blive ni år gammel.

Fra ringmækningsatlasset finder vi lidt information om hvor gamle sølvmågerne i gennemsnit bliver:
I løbet af det første leveår dør ca. 57 %. De resterende 43 % har langt bedre chancer for at overleve, og disse har en beregnet gennemsnitsalder på: 5,8 år! Efter 15 år er der kun ca. 1 % af fuglene tilbage!


Tekst og fotos Hans og Louis

Ps tak til Ringmærknings Centralen på zoologisk museum for tilsendte oplysninger og tak til de der har aflæst fuglen mv. i felten.

Ingen kommentarer: