fredag den 28. september 2012

Så nåede blåmejserne til Gedser

Igår aftes kunne jeg igen drage til Gedser. Jan Bolding og Jes Graugaard ankom også til stationen igår aftes og bliver til søndag.
Vejret natten til idag lovede ikke godt for ringmærkningen med hård vind og slagregn. Det var derfor uden den store optimisme at nettene blev åbnet imorges. Hvad skal man også med optimisme når man er i Gedser? Nettene bugnede med fugle allerede på første runde hvor rødhalse og gransangere samt sangdrosler fik ring på. På næste runde åbnede sluserne og det væltede sydpå med spurvehøge, glenter og tusindvis af finker! Lidt efter hørte jeg kald fra en art der er frygtet af mange ringmærkere på grund af deres hidsige temperament, men som jeg havde ventet på: blåmejserne var kommet til odden! Især Falsterbo i Sverige har haft enorme mængder af trækkende blåmejser den sidste uges tid, og derfor har vi ventet på at de skulle komme til Gedser, da der kun har været nogle få hernede. Idag var der dog rigtigt mange og hele 108 blåmejser kunne ringmærkes. Udover dem der skulle have ring var der også 3, som allerede var ringmærket. 2 af dem var ringmærket ved Falsterbo fyr, mens den sidste var mærket i Flommen, Falsterbo. Spurvehøgene væltede bare sydpå idag, og mange strøg lavt gennem haven. 10 af dem gik og i nettene og kunne ringmærkes. På et tidspunkt hang der 2 i vores drosselnet, hvilket en hel flok røde glenter fik øje på. Herefter begyndte glenterne at dykke ned efter spurvehøgene for at mobbe dem indtil jeg skyndte mig hen for at befri spurvehøgene fra nettet. Det var et flot syn at se glenterne så tæt på!
Der kom også en lille flok skovskader trækkende idag og en af dem gik i nettet og blev første mærkning af denne art i år. Havde lykkeligt glemt hvor hårdt de kan bide!
Der var også rigtigt godt gang i trækket idag hvor 2 sorte glenter rastede og omkring 30 røde glenter trak ud! Spurvehøge trak der over 500 af idag, så de vil også sydpå nu! Småfugle var der også rigtigt rigtigt mange af, men det var svært at få tid til at tælle dem samtidigt med at nettene skulle passes. Et gæt er at omkring 50.000 trak ud idag! Det var primært bog og kvækerfinke, men der kom også mange grønsisken, hvid vipstjert og svaler! Preben havde desuden en sandsynlig citronvipstjert på trækforsøg!
Ialt blev 308 fugle ringmærket idag, hvilket var langt over forventet i det vejr vi havde hernede idag! Det kan konkluderes at fuglene har meget travlt med at komme sydpå, så selvom vejret også bliver dårligt hernede imorgen kommer der nok en god bunke fugle igen imorgen!
Jesper Brinkmann

Ingen kommentarer: