tirsdag den 19. maj 2015

Rørsanger og kærsanger

Dagen igennem har vejret været skiftene, i morges var der en del små regnbyger. De var heldigvis små nok til at vi godt kunne lade nettene stå, så længe vi tjekkede lidt oftere end normalt. Senere blev det høj sol også kom regnen igen.

Den allerførste fugl i nettet i dag var årets første Kærsanger. Lidt senere var vi heldige at den samme Kærsanger gik i nettet samtidig med årets første Rørsanger. Da de to arter jo ikke er nemme er nemme at kende fra hinanden, var det en rigtig god ting at have dem ved siden af hinanden. Da det var første gang jeg havde en Acrocephalus i hånden, var jeg ekstra glad for at begge to kom forbi på samme tid. På billederne herunder kan man se Rørsangerens rødbrune overgump mod Kærsangerens  ensfarvede, lidt kolde oliven nuance. På det andet billede kan vingeformlerne ses og man kan fornemme at Kærsangeren har en længere hale.

Rørsanger (Acrocephalus scirpaceus) til venstre og Kærsanger (Acrocephalus palustris) til højre. Her se forsellen i farve og størrelse mellem de to arter. 
Rørsanger (Acrocephalus scirpaceus) til venstre og Kærsanger (Acrocephalus palustris) til højre. Her kan vingeformlen ses, den kan bruges til artsbestemmelsen.  

Vi havde nettene oppe til kl. 13 og fik ringmærket 33 fugle fordelt på 16 forskellige arter, så det har vist været en ok forårs dag. Dagen var domineret af Løvsangere som ellers har været fåtallige de sidste par dage. Med en del Løvsangere og Gransangere mærket den sidste uge, mangler vi et par Skovsangere. Dem har jeg ikke set noget til i haven den uge jeg har været her.

Der var en del aflæsninger idag, bl.a. en gammel Musvit fra 2012, som vist yngler her i haven da den havde en stor rugeplet. Også var der min første aflæsning af en udenlansk ring, det var meget spændene da jeg opdagede ringen ikke så dansk ud. Det var en han Munk med en ring fra Stavanger, Norge. Nu må jeg vente i spænding på at få svar på hvor og hvornår den er ringmærket.

Der har ikke været meget aktivitet på himlen idag og i haven har der mest bare været de sædvanlige Hvid vipstjert, Gul vipstjert, Tårnfalken samt Agerhønsene på fårefolden. Jeg er ikke vant til at se Agerhøns, så det er jo ren fornøjelse at se dem gå rundt ved den nye sø mens man spiser sin aftensmad.

Dagens mærkning:
Skovpiber/Tree pipit - 1
Jernspurv/Dunnock - 1
Nattergal/Thrush nightingale - 1
Rødstjert/Redstart - 1
Kærsanger/Marsh warbler - 1
Rørsanger/Reed warbler - 2
Gærdesanger/Lesser whitethroat - 4
Tornsanger/Whitethroat - 4
Havesanger/ Garden warbler - 3
Munk/Blackcap - 1
Løvsanger/Willow warbler - 7
Rødrygget tornskade/Red-backed shrike - 1
Skovspurv/Tree sparrow - 1
Bogfinke/Chaffinch - 2
Stillits/Goldfinch - 1
Tornirisk/Linnet - 2

Total 33

Blog v. Johanne Øhlers Aagaard

Ingen kommentarer: