fredag den 30. april 2010

Symptomatisk afslutning

Aprils sidste dag blev desværre ret symptomatisk for, hvad det meste af måneden har været præget af, nemlig alt for kraftig vind og få fugle. Vi kunne kun nå at have nettene oppe i 3 timer, inden vi måtte lukke pga. en massiv regnfront, som først rigtig slap sit tag om aftenen. En fed gammel Havørn kom drønende lavt over fårefolden lige foran regnen! Vi nåede kun 16 fugle inden regnen bl.a. en Rørspurv. Efter et par timer kom der et lille ophold i regnen, så Jesper satte de fleste net op igen, men det gav desværre kun 3 ekstra fugle resten af eftermiddagen. Jeg tjekkede Frisenfelt og rensningsanlægget, hvor der var en del flere fugle end på Odden, men intet sindsoprivende. DMI påstod i øvrigt, at det slet ikke regnede i Gedser. Derfor var det lidt mærkeligt, at jeg var totalt gennemblødt, da jeg kom hjem!

Ved middagstide ankom Jens med sin ottemåneder gamle datter, Sofie, sin kone Monica og far Karsten. Han fik sig vist en noget af en overraskelse over, hvor meget der er sket i haven, siden han sidst var her. Det er jo nærmest halvdelen af haven, der er blevet fældet siden da! Søde, lille Sofie stjal al opmærksomheden hele dagen og stod for utrolig god underholdning hele tiden. Jesper kunne simpelthen ikke holde fingrene fra buskrydderen, så han gik i gang med at rydde endnu et brombærkrat. Denne gang mellem Ø9 og Ø10.

Det er også tid til et tilbageblik på måneden, der gik. Der har været fuld dækning med mærkning på alle månedens 30 dage, og de fleste dage har nettene været oppe hele dagen. I alt er der mærket 853 fugle her på odden i april. Det er hel del færre end sidste års ca. 1400. Det færre antal fugle skal nok primært forklares med den kolde vinter, der har været virkelig streng over for fuglene, som efter en række meget milde vintre ikke har oplevet rigtig, langvarig kulde i mange år. Især arter som Gærdesmutte og Fuglekonge er blevet meget hårdt ramt. Kun 16 Fuglekonger er helt exceptionelt få! April har også været præget af megen kratig blæst, som ofte har været en stor hæmsko for mærkning her på Odden. Måneden har dog været god for Solsort og Bogfinke som har lavet store forårsrekorder allerede, ligesom der også har været pæne antal af Sangdrossel, Rørspurv, Tornirisk og Jernspurv. Hele 37 forskellige mærkede arter er også ganske flot ift. antallet af fugle. Det blev til 3 udenlandske aflæsninger, alle svenske: To Jernspurve og en Rødhals. Det er også allerede blevet til en genmelding, idet Benny d. 25. aflæste en Jernspurv i sin have ca. 30 km. nord for Gedser. Det var en fugl, jeg havde mærket d. 11. april!

Jeg ser frem til flere fugle i maj!

Asger

Ingen kommentarer: