mandag den 21. juni 2010

Endnu en ny årsart ringmærket!

Sumpmejse, en meget usædvanlig gæst på Gedser Odde.

Siden Asger stoppede den standardiserede ringmærkning ved GFU for en uge siden, har fangsterne ligget stille, men da der skulle komme en skoleklasse på besøg senere på dagen, åbnede jeg alle net i den smukke sommermorgen i håb om lidt fugle i nettene. Benny kom kort tid efter, og det blev en dag, hvor ca. halvdelen af de 30 nymærkninger var 1k-fugle, hvilket vi i den grad har ventet på. Der var nyudfløjne unger af tornirisk (hele 6 stk.), gærdesanger, jernspurv og stær. En rød karmindompap kunne mærkes, samtidig med, at en brun fugl sang i nærheden.
Der var flere aflæsninger af tidligere mærkede fugle. Den ældste var en gulbug mærket som 2k+ i juli 2005, dvs. mindst 6 år gammel!
Overraskelsen kom midt på formiddagen i N2, hvor der hang en sumpmejse, en ad. hun med rugeplet! Arten er meget sjælden her på sydspidsen, det var således bare den 4. mærkede fugl siden GFU's start i 2001. De hidtidige fund var alle fra oktober (2003 0g 2008). Sumpmejsen har sandsynligvis mistet sit kuld i det kolde og regnfulde vejr vi har haft her på det sidste og har derfor strejfet omkring.
De 24 børn - en 4. klasse fra Møllebakkeskolen med deres lærere og nogle forældre - kom over middag, hvor der sjældent er fugle at fange, og på første runde var der da heller ingenting. Formidlingen blev dog reddet på målstregen, da Benny inden den fælles strandtur kunne vise dem en af de jernspurve, som vi havde mærket tidligere på dagen.

HLI

Ingen kommentarer: