torsdag den 16. oktober 2014

En lille fyr fra Sverige, efterårets første lange mejser og ny ringmærker + Skovhornugle

Anders og jeg forsøgte os med uglefangst i går aftes. Timerne gik, og vi hverken hørte eller så nogle ugler, hvilket altså også betød at vi ikke fangede noget. Vi var heldigvis i den situation, at vores venner på stationen havde lovet at klare morgentjansen uden os i dag, så vi fik mulighed for at sove længe.  Et lille plaster på såret, når vi nu ikke fangede en eneste ugle.

Abbi og Joe nåede op på 161 mærkede fugle denne morgen. Morgenen bød på en dompap (Pyrrhula pyrrhula), og så kunne de berette om blåmejser (Cyanistes caeruleus) i stigende antal. Så er efteråret rigtig på vej. Apropos efterår, så er vejret så rart og mildt i disse dage, at man helt kan glemme, at vi skriver d. 16. oktober. Ja, Louis berettede endda om at han da lige frem havde fået det for varmt ude på sin plads i dag. Vi nyder fortsat varmen og det gode vejr! (Også Louis er jeg sikker på!)
Dompap (Pyrrhula pyrrhula), baggerst en han og forrest en hun.
(Foto: Heidi Vibe Frederiksen)
En lille fyr, der vist har nydt godt af det gode rejsevejr, var en fuglekonge. Abbi aflæste nemlig en ung fuglekonge han med svensk ring. Vi har forhørt os, og den lille fyr skulle være mærket i Falsterbo. Nu har vi indsendt vores data, og så venter vi spændt på svar! Fuglen blev selvfølgelig vejet, og vejede lette 5,6 g, den havde fint med fedt og er nu sendt afsted mod varmere himmelstrøg!

En anden lille fugleart må også nævnes denne dag, for vi har i dag fanget efterårets første halemejser (Aegithalos caudatus). Abbi og Joe har snakket om hvor meget de glædede sig til at fange de små adrætte fugle, så det var virkelig et godt øjeblik da de første sad i nettet! Jeg forstår deres begejstring, de små mejser er yderst flotte og spektakulære med deres lange haler.
Halemejser (Aegithalos caudatus). Mejserne her kommer altid i flok, og skal også slippes i flok.  Man fanger sædvanligvis hele flokken, da de helst ikke forlader en ven i stikken.
(Arkivfoto, Gedser Fuglestation)
Da vi to dovne hunde stod op i dag fik vi besøg fra Fyn - det betød opfyldning af køleskab med lækre ting. Og det skulle jeg hilse at sige var til glæde for alle i huset. Og selvfølgelig var det dejligt med besøg.
Nu skulle man tro at vi igen var os fire tilbage i huset, men i skrivende stund er Johan ankommet. Han skal deltage i mærkningen det næste stykke tid, så I kommer nok til at høre mere hvis ikke til så om ham og hans oplevelser.
Abbi og Joe forsøger sig igen i aften med uglefangsten, vi håber på det bedste! Natten er ung (for uglefangere i hvert fald).

Aftenens opdatering: 
Jeg havde ikke mere end lige sat computeren væk efter at have postet dagens blogindlæg, da Anders kommer ind med aftenens første fangst: en flot (og særdeles blød!!) skovhornugle (Asio otus).
Vi håber på flere ugler, og nu har alle blod på tanden!
Vi tager lige lidt på engelsk, så forældre i Canada og andre engelsktalende kan læse med! 
Skovhornugle (Asio otus)
(Arkivfoto: Gert Jeppesen, 2008)
Tonight just a few minutes after the blog of the day was posted, Anders came in with a really beautiful (and soft!!) Long-eared Owl (Asio otus). It was the first long-eared of the year and Abbi ringed it.
All five of us are awake and waiting for more owls! The photos are from the archive but maybe Abbi will show off some of the pics of her and the owl.

Blog: Heidi Vibe Frederiksen

Ingen kommentarer: