fredag den 9. oktober 2009

Så kom uglerne


En smuk lille skabning.


En god måde at starte dagen på.


Det var endnu mørkt, da vi åbnede nettene, men allerede inden alle net var oppe sad den første gærdesmutte der. Få øjeblikke senere fangede pandelampen en meget større fugl i Ø11. Skovhornuglen var ankommet. Hvilket prægtigt syn lige før daggry.

Formiddagen var igen tilbage til normale tilstande og der blev tid til varme drikke i pauserne mellem runderne. Oktoberkulden havde også meldt sig med kun +8c da dagen begyndte. Det blev til fugle fra mange hylder og lidt ekstra spændende senere på dagen.

Samme skovhornugle gik senere i P2 og gav 'eleverne' en ekstra mulighed for at øve sig i at håndtere en fugl der kan give skrammer, hvis man ikke ved hvad man er oppe imod.

En spurvehøg gav os de samme muligheder, idet den i dagens løb gik i 3 forskellige net.

Først på eftermiddagen gik en korttået træløber i N6. Den blev taget med til fuglestationen og behørigt målt og bestemt, og der var ingen tvivl om bestemmelsen. Svensson var helt enig med os. Det var stationens 4. i år.

Da der skulle være eftermiddagsmøde på fuglestationen blev vi enige om at holde nettene åbne resten af dagen og så forsøge os endnu engang med uglefangst, nu vi vidste at der er ugler i området. Det var en god disposition, for allerede på første netrunde efter mørkefald sad der en ny skovhornugle i P2.

De dominerende mærkearter var igen idag jernspurv og gærdesmutte med hver 24 mærkninger og rødhals med 10 mærkninger. De resterende 13 arter kunne alle tælles på en hånd med ialt 28 mærkninger.

Vi aflæste en svensk mærket fuglekonge samt en sen gærdesanger og en sen tornsanger, som vi selv har mærket tidligere i år.

Det blev en lang ringmærkningsdag med nettene åbne fra 06:15 til 23:00, men resultaterne gjorde det værd.

Ved 16-tiden trak 2 bølger af traner over stationen i stor højde mod Rügen. I alt ca. 250 traner i smukke bånd og kiler og med masser af 'intern kommunikation'. Det er majestætisk fugletræk, der vil noget. Alle der oplever det bliver berørt på en eller anden måde.

I samme store højde kredsede samtidig 3 røde glenter og 2 spuvehøge og alle forsvandt ud over Østersøen.

Eftermiddagen gav flokke af grågæs og bramgæs samt en enlig blisgås, og der er fortsat gang i svaletrækket af alle 3 svalearter hele dagen.

Stig Jürgensen

Ingen kommentarer: