søndag den 26. august 2012

En tidlig gæst fra nord

Idag var en blæsevejrs-dag på odden og vinden kom fra syd, så vi havde ikke de store forventninger til dagen. Det var da også meget få fugle der var i haven. Dog havde gårdsdagens store mængder af fugle nået at trække væk i går aftes, for vi aflæste heller ikke ret mange fugle.
Pludselig sad en dompap og kaldte ved stationen. Dompap er ikke den mest almindelige fugl på odden i sommermånederne, da vi normalt først fanger dem i oktober/november. På næste runde var den heldigvis røget i nettet, og jeg blev noget overrasket, for det var en fugl af den nordlige race som ikke yngler i Danmark. De få fugle jeg før har oplevet om sommeren har alle været af den lille race, men dagens fugl har åbenbart startet trækket fra Sverige/Finland meget tidligt.
Måske vi får et tidligt og koldt efterår med mange invasionsarter i år?
Mærkningen endte på 36 fugle, hvor 2 nattergale og 2 spurvehøge var det eneste nævneværdige. Eller en ung tornsanger skal også lige nævnes. Den har nydt godt af havens mange brombær, så da den blev indfanget idag vejede den 19,1 gram. Til sammenligning vejer de fleste unge tornsanger vi fanger 14-15 gram, mens nogle ganske få sniger sig op på 17 gram.
Der var en del folk ude ved sydstenen og obse idag. De havde også en lidt stille dag, men allerede før klokken 6 i morges trak en 3k+ steppehøg afsted mod Tyskland. Senere på dagen kom der en del rovfugle blandt andet en fiskeørn og nogle fede hvepsevåger der kom lavt over haven. 2 sorte glenter ville ikke trække ud i blæsten, så de holdte til over Birkemosen i længere tid.
Hans var guide på en tur for det sorte museum og de kom ud for at se lidt ringmærkning. Heldigvis havde jeg lige fanget en spurvehøg, så de fik lov at kigge med, mens den blev mærket.
Imorgen loves der samme vejrtype som idag, så imorgen bliver det nok kun til ganske få fugle i nettene!
Jesper

Ingen kommentarer: