lørdag den 30. august 2014

Sæsonens største dag og et lille sub-hit

Nå, jeg kan vist med god ret starte med et lille lavmælt "undskyld". Der blev lovet et blogindlæg i går, men det kom desværre aldrig, af mange grunde, som I ikke skal belemres med. Men nu får den fuld skrue i dag, så læs for søren!

Tirsdag d. 26. var en ganske tilfredsstillende dag med 159 mærkede fugle fordelt på 17 arter. Dagen bragte en enkelt Vendehals (Jynx torquilla), en Skovpiber (Anthus trivialis), 43 Havesangere (Sylvia borin), en Grønirisk (Carduelis chloris) samt 18 individer af både Gærdesanger (Sylvia curruca), Munk (Sylvia atricapilla) og Tornsanger (Sylvia communis).
Vi hopper videre til de næste dage, for der er altså meget mere at fortælle om! 

Rødrygget Tornskade (Lanius collurio)
Onsdag d. 27. blev sæsonens bedste dag indtil videre, i hvert fald hvis man kigger på antallet af mærkede fugle. Vi nåede op på 377 nymærkede fugle og det blev da også til 23 arter. Der var lidt (læs: riiiimelig meget) at se til de første par timer, men vi havde heldigvis helgarderet os og tilkaldt hjælp fra de lokale på forhånd. Dagen bragte mange spændende fund, og det kan være helt svært at vælge hvor man skal starte!
Vi fik årets anden Spurvehøg (Accipiter nisus), igen var det en ung hun vi fik ringmærket, men de små hanner begynder forhåbentlig også snart at vise sig. Dagen bød også på Vendehals (Jynx torquilla), den blev nummer seks for året. Rødhalsene (Erithacus rubecula) begyndte deres indtog, og vi fangede hele 29 - så er efteråret altså på vej! Løvsangerne (Phylloscopus trochilus) var der ligeledes kommet gang i, og det blev til ikke mindre end 48. Grå Fluesnapper (Muscicapa striata) tog vi 9 af, også et helt pænt antal på én dag.
Lige fra morgenstunden havde vi bidt mærke i de mange Rødstjerter (Phoenicurus phoenicurus), og det blev da til 61 styks af arten. Men de skulle overgåes i antal af Broget Fluesnapper (Ficedula hypoleuca), som vi mærkede 77 (!!!) af. De 77 brogede fluesnappere slog den tidligere dagsrekord på 68!
Rødstjert (Phoenicurus phoenicurus) 2k+ han tv. og 1k han th.
Efter sådan en dag, som onsdagen, så falmer enhver efterfølgende dag med mindre fugle jo lidt. Med mindre man fanger den der Mestersanger (som om det lige ville ske, ikke?!). Men torsdagen bød på 133 fugle, hvilket jo slet ikke er en dårlig dag. Vi havde igen fornøjelsen af en af de spektakulære Vendehalse (Jynx torquilla), men ellers var der ikke meget bemærkelsesværdigt. Mange af fuglene fra dagen før var tydeligvis trukket væk om natten, og det blev "kun" til 9 Broget Fluesnappere (Ficedula hypoleuca) og 21 Rødstjerter (Phoenicurus phoenicurus).
Dog kan jeg lige nævne at vi havde to Rødryggede Tornskader (Lanius collurio). De er så flotte, men de der næb kan altså virkelig skade fingrene. Godt det ikke var dem vi fangede 77 af!

Fredag d. 29. blev en af de små dage med kun 62 fugle. Men for søren dagen bød på dejlige fugle og stor artsdiversitet, så det lille antal gjorde ikke så meget. Jeg fik lov til at mærke en Gul Vipstjert (Motacilla flava). Og desuden ny mærkeart for undertegnede. Vi fik årets tredje Spurvehøg (Accipiter nisus) og så fangede vi to rigtig flotte Gulspurve (Emberiza citrinella).
Gul Vipstjert (Motacilla flava)
Gulspurv (Emberiza citrinella)
Nu er vi endelig kommet til dags dato - jeg håber I har hængt i derude, selvom indlægget blev lidt langt! I fortjener det jo efter sådan et par dage med tavshed hernede fra.
I dag, lørdag, har været en forholdsvis stille dag, men med lidt lækkerier i nettet. Som nogle nok ved, så har vi haft en Lille Fluesnapper (Ficedula parva) siddende i haven i tre dages tid. Vi troede egentlig at den var smuttet den anden nat, men genhørte den med stor glæde. Mange (læs: RIGTIG mange) gange har vi snakket om hvornår den skulle gå i nettet - ikke mindst hvor fedt det ville være hvis det var en gammel han. Denne morgen gik de realistiske ringmærkerdrømme på høgesanger eller lille fluesnapper. (De mere urealistiske lader vi være ved drømmene).
Jeg har været lidt sløj de sidste par dage og gik ind for at få lidt vand og ro, men knap nåede jeg at plante måsen i sofaen før Anders forpustet ringede og sagde, at nu havde han fanget lille fluesnapper! Jeg fik besked på at ringe ud og så ellers møde ham oppe i ringmærkningsskuret. Jeg sad spændt og hoppede på stolen i skuret, da manden kommer ind og melder, at han fangede en til! Hvad siger I så? Sådan gik det til, at vi fangede hele 2 Lille Fluesnapper (Ficedula parva) på én runde. Og drømmen gik i opfyldelse: Vi fik en flot adult han, og med en brun, adult hun ved siden af var alt da lige i skabet. .
Til stor glæde blev de to små flotte fugle vist frem foran stationsbygningen, og vi havde mange besøgende, som skulle se de små fugle. To ringmærkere med smil ud til ørene, det var hvad GFU husede i dag!

Lille Fluesnapper (Ficedula parva)
Hvis vi skal kigge lidt overordnet på dagens mærkninger, så blev det ingen stor dag. Vi nåede op på lige knap 60 fugle. Vinden var i sydvest det meste af morgenen, så der var ikke noget at sige til, at vi ikke fangede så meget.
Vi fik alligevel mærket 20 arter, hvilket inkluderede; Gulspurv (Emberiza citrinella), Skovsanger (Phylloscopus sibilatrix) og Stillits (Carduelis carduelis). Skovsangeren var den første i et stykke tid, så det var en dejlig lille overraskelse.  

Dagen bød på besøg fra Anders' forældre, som kom på besøg igen. De tager så mig med til Fyn i morgen, så her slutter dette ophold for mit vedkommende på GFU. Men bare vent, jeg vender frygtløs tilbage senere på efteråret! Indtil da overlader jeg bloggen i kyndige hænder og så glæder jeg mig til at sidde lidt på den anden side og følge med.
I dag måtte vi også tage afsked med Daniel, som måtte drage tilbage til storbyen efter en uge på stationen. Studierne venter jo, og vi har været glade for at dele stationen med den unge observatør. Daniel har efter eget udsagn haft nogle helt fantastiske dage med mange lækre fugle, så vi kan jo kun håbe på, at han ligesom de fleste andre vender tilbage til GFU.

Nu er vi blevet forkælet med lækker aftensmad og når bloggen er udgivet står den på cheesecake. Man må godt blive forkælet når man nu har arbejdet så hårdt, ikke?
Jeg takker og bukker for denne gang. Glæd jer til at følge med, når Anders overtager bloggen!

Heidi Vibe Frederiksen
Fotos: Anders O. W. Nielsen

Ingen kommentarer: