tirsdag den 21. april 2009

Ib eller alm???







Dagen idag var nærmest en gentagelse af igår med ca 40 mærkede fugle og igen blev to hvide vipper mærket - sjovt at de pludselig ryger i nettene! Hen under eftermiddagen døde fangsten ud, men efter 3 timer uden fangst af nye fugle kommer jeg gående mod N2 og ser en sanger hænge i nettet - stort bryn, hvid underside, grøn overside - løvsanger!

Men da jeg får fat i fuglen kan jeg hurtigt se at det ikke er en løvsanger, men en gransanger og den har da også indskæring på 6. håndsvingfjer! Men hvorfor er den så helt grøn på oversiden og har et mega bryn og er gullig-farvet på brystet???

Fuglen ryger i en pose og sender en sms til de lokale ringmærkere om mulig iberisk grans! Hans og Brian+kone kommer med det samme og sammen gennemgår vi fuglen! Undernæbbet er helt lyst ved basis, kinden virker lys, brynet går næesten om i nakken, brystet er gulligt, benene lyse - alle ting der taler for iberisk gransanger!

2. håndsvingfjer virker dog til at være en anelse kortere end 7., hvilket efter Svenssons ikke er normalt for iberisk gransanger!

Efter at have vendt og drejet fuglen uden at være kommet nærmere en bestemmelse, tager vi nogle fjer til senere DNA-analyse og slipper fuglen som desværre flyver tavst væk!

DNA-analysen vil forhåbenlig afklare om dette var Gedsers første iberiske gransanger! Hører meget gerne kommentare fra folk, også meget gerne fra dem der har set den sidste Blåvand fugl! Har selv ingen erfaring med arten ud over et par feltobs fra Spanien for snart 5 år siden!

Klara tog tilbage til København idag, men husk at læse hendes blogindlæg nedenfor!

Jesper Brinkmann
Fotos: Jesper Brinkmann

1 kommentar:

Gedser Fuglestation sagde ...

Har igen idag fanget en gransanger der var meget kraftig grøn og gullig på undersiden! Denne havde dog helt sort og lille næb, mørkere farvet kind og helt sorte ben! Desuden var øjenbrynet meget svagt tegnet i forhold til den anden fugl, men denne vil dog blive regnet for en almindelig gransanger indtil der er svar fra DNA-analysen!
Jesper