mandag den 31. maj 2010

Fornem afslutning på en fremragende måned


DK's første Høgesanger i år 2010. Hun 2k

Jeg stod op til sædvanlig tid og tjekkede vejrsituationen. Jeg blev dog lynhurtigt overbevist om at gå i seng igen. Resten af morgenen sov jeg et par timer ad gangen, hvorefter jeg stod op og tog beskik af vejret. Sådan blev jeg ved indtil middagstide, hvor der kom et lille ophold i regnen. Jeg gik derfor ud og satte de tre net lige ved huset H1, H2 og H5 op.

Kort tid efter har H2 fanget dagens første fugl. Den ser stor ud og jeg tænker først, at det må være en Tornskade, indtil jeg opdager, at den mangler krog ved næbbet og har vattring på flanken: Høgesanger! Jeg kunne nu mærke den første Høgesanger i Danmark i 2010! Det var ligeledes den første, jeg mærker, så glæden var stor!

Det er en efterhånden rigtig sjælden og knap årlig fugl i DK om foråret. Gedser har dog udmærket sig som et af de bedste steder til arten i første halvår, idet det er andet år i træk og fjerde gang på ni år, at den mærkes her om foråret! Jeg har dog en formodning om, at den vil være (næsten) årlig, hvis der er fuld dækning i maj/juni. Hans og Gert fik også fuglen at se.




Jeg har bestemt den til 2k hun på en kombination af irisfarve og udbredelsen af vattring på bryst og flanker. Men hører gerne, hvis andre er af en anden mening.

De næste to fugle, jeg fangede var to brune Karmindompapper. Så efter en times mærkning var status: Høgesanger 1 og Karmindompap 2! Jeg forsøgte mig med yderligere ti net, men måtte allerede klappe dem sammen efter en halv time, da det begyndte at dryppe igen. Frem til kl. 17.30 fangede jeg yderligere 8 fugle: 1 Rødrygget Tornskade, hele 6 Grå Fluesnappere og 1 Gulbug.

I løbet af dagen sås også årets første Ederfugleællinger samt forårets kun anden Fiskeørn.

Asger

Fotos: Asger Lykkegaard

søndag den 30. maj 2010

Dræbervind

Østenvind og Gedser er bare ikke nogen kombination. Hvis der var nogen tvivl om det, så blev det emne vist godt og grundigt uddebatteret i dag. Til trods for, at der havde været fint trækvejr i nat og vinden lå på et forholdsvis roligt leje ved solopgang, så udeblev fuglene. Dagens resultat blev således beskedne 9 fugle. De trækker simpelthen uden om Gedser i østenvind. Jeg nåede lige akkurat de fem standardiserede timer, inden vedvarende sileregn tog over, og jeg måtte lukke nettene.

Jeg gik en tur ved middagstide i øsende regn, hvorved jeg kunne konstatere, at der er igen i dag var mindst 4 Karmindompapper i området, hvoraf de to af dem er mærket. Og så skete der ikke mere i dag.

Vejrudsigten for imorgen og tirsdag ser usandsynligt trist ud! Det ser faktisk ud til, at det vil regne næsten uafbrudt indtil tirsdag kl. 9, og for at det ikke skal være løgn, lover DMI kratig vind fra nordøst. Det er derfor nok meget tvivlsomt, om jeg overhovedet kan mærke de næste 36 timer. Jeg sidder og overvejer at gå i midlertidig regndvale indtil tirsdag morgen. Jeg har før præsteret at sove 26 timer i streg, så den succes kunne jeg jo prøve at gentage.


De næste to døgns vejrudsigt: Worst-case scenario!

Asger

lørdag den 29. maj 2010

Absolut godkendt


Stationshaven kl. 4.45

Dagen gav 39 mærkninger, hvilket må siges at være godkendt så sent på foråret. Det blæste desværre ret meget ved solopgang. Knap 10 m/s er lige i overkanten til ringmærkning, men ikke desto mindre var der pænt med fugle de første runder. Det virkede faktisk som om, at antallet af fugle aftog proportionalt efterhånden som vinden aftog. Årets 4. og 5. Karmindompap samt en Rødrygget Tornskade fik ring på i dag. Gulbuge mærket her tidligere år fortsætter med at ankomme til haven, idag både fugle fra 06,07,08 og 09.


Karmindompap han 3k+

Karmindompap han 2k/hun 2k+

Da mærkningen gik i stå, var der heldigvis masser at se på i luften: Forårets 9. Sorte Glente sås stryge sydvest kl. 10.40. Lidt efter så jeg kortvarrigt en Sort Glente skrue et stykke nord for stationen, men jeg så desværre ikke, hvor den blev af. Det var formentlig dagens anden Milvus migrans. Men jeg kan ikke udelukke, at den første har vendt om og returneret så hurtigt, selvom det virker totalt utænkeligt. Brian, Gert og Hans var også forbi stationen, og sammen fik vi omsider set den første Vandrefalk på Odden her i foråret. Derudover sås 10 Traner, 5 Hvepsevåger og 1 Rød Glente.

Her til aften er det rigtig fint trækvejr, men vinden er dog gået i øst, hvilket ikke er optimalt for mærkningen. DMI forudsiger, at der kommer et heftigt regnområdet ind ved 7-tiden imorgen, men forhåbentlig kan jeg lige nå 3 gode timer inden.

Asger

Fotos: Asger Lykkegaard

fredag den 28. maj 2010

Tilbage på jobbet

Efter nogle dage hjemme i det jyske, var det skønt at være tilbage på Odden igen. Lige da jeg trådte ind i haven ved 20-tiden, blev jeg budt velkommen af en syngende Karmindompap - en dejlig velkomst! Vinden er ved at blæse lidt op og skal ligge på 8-10 m/s i middelvind i nat. Så kraftig vind vil nok desværre forhindre en del småfugle i at trække videre, men jeg tror som altid på, at imorgen bliver en god dag. Måske bliver haven ikke levende af fugle, men til gengæld kan det være, at årets første Lille Fluesnapper dukker op? Jeg glæder mig i hvert fald til at få nogle fugle i hænderne igen.

Asger

torsdag den 27. maj 2010

Perfekt vejr, men . . .

Torsdag den 27. maj.
Faktisk totalt vindstille i lange perioder her til morgen, hvilket er noget af en sjældenhed her: En lokal talemåde siger: "I Gedser blæser det 300 dage om året - resten af tiden stormer det!" Og det er ikke helt løgn, skulle jeg hilse og sige. Desværre var der forbavsende fugletomt, og fangsterne var derefter. Men dejligt alligevel at nyde en sådan morgen, selvom vækkeuret ringer ubarmhjertigt kl. 3!
Det er sjovt, som arternes antal skifter fra den ene dag til den anden. I går var det løvsangerdag, og i dag gav det kun én af slagsen, mens havesanger blev topscorer med hele 15! Ved siden af en karmindompap, der kom på mærkelisten, blev dagens mest interessante fugl en aflæsning af en gulbug, som Jens mærkede som 2k+ den 27. juli 2005, så den er altså mindst 6 år gammel!

Dagens fangster:
Jernspurv 1
Solsort 1
Gulbug 1
Gærdesanger 2
Tornsanger 11
Havesanger 15
Gransanger 1
Løvsanger 1
Karmindompap 1
Gulspurv 1

Hans

onsdag den 26. maj 2010

Stadig mange løvsangere

Onsdag den 26. maj.
I forhold til i går lagde vinden sig væsentligt, så det var med fuld optimisme, at jeg startede dagens mærkning. Det kunne kun blive bedre end i går - og det blev det da også. Igen i dag, som så mange andre fangstdage, dominerede løvsangeren med hele 52 ud af dagens total på 89 fugle.
Endnu en gul vipstjert lod sig mærke, nok en af Oddens ynglefugle.
Karmindompap sang i stationshaven og også en ved Frisenfelt.

Dagens fangster:
Gul vipstjert 1
Rødstjert 6
Rørsanger 1
Gulbug 2
Tornsanger 10
Havesanger 9
Munk 1
Gransanger 2
Løvsanger 52
Grå fluesanpper 2
Broget Fluesnapper 2
Bogfinke 1

Hans

tirsdag den 25. maj 2010

En "tam" dag med en udenlandsk aflæsning


Tirsdag den 25. maj. Jeg er vikar for Asger de næste 3 dage, da han lige måtte hjem til "hovedlandet". Vejret viste sig fra den mindre pæne side med vestenvind på 15 sekundmeter, ikke lige så optimalt for ringmærkning. De mest vindudsatte net blev heller ikke åbnet.
Resultatet var som vejret: Dårligt, kun 10 fugle lod sig indfange. Den lokale natugle sad i æblehaven med frustrerede småfugle omkring sig, og lidt efter kom der en tårnfalk og satte sig på en netstolpe. En enkelt karmindompap, en brun fugl, lod sig se og høre.
Det mest ophidsende var en aflæsning af en POLSK ring: Den sad dog på en brevdue! Efter at have sluppet fuglen, fløj den op på stråtaget og satte sig til hvile. Den fik kort tid efter følgeskab af yderligere 2 trætte brevduer.
Dagens mærkning:
Grå Fluesnapper 1
Broget Fluesnapper 1
Rørsanger 1
Løvsanger 1
Tornsanger 3
Havesanger 2
Bogfinke 1
I alt 10
Hans

søndag den 23. maj 2010

Så gik den ikke længere

Efter 15 forrygende dage, stoppede den flotte stime af gode ringmærkningsdage så i dag. Dagens beskedne 19 mærkede fugle, markerede afslutningen på den bedste forårsperiode i Gedser nogensinde. Vi kan se tilbage på mere end 1400 mærkede fugle siden d. 8. maj - altså et snit på næsten 100 fugle pr. dag! Dette er på trods af, at det silede ned to af disse dage! Det har været en helt igennem fantastisk periode med utroligt mange fugle for årstiden. Normalt er det kun gode perioder i oktober, der kan give så godt et dagssnit i så lang en periode! På rigtig mange af de sidste 15 dage, har vi også givet samtlige nordeuropæiske fuglestationer baghjul! Gedser har simpelthen været et fremragende sted at mærke fugle.

Det høje antal fugle må først og fremmest skyldes vejret, der har været optimalt for mærkning i Gedser. De sidste par uger har været domineret af vedvarende, svage vestlige og nordvestlige vinde, som dermed har presset fuglene herned til Falsters sydspids. Fuglene trækker nemlig syd ved Gedser om foråret. Det drejer sig formentlig om fugle, der er fløjet for langt mod nord og så forsøger at lave et kompensationstræk ved at flyve syd igen. Dette er senest blevet bevist ved, at de to svenske Jernspurve, jeg aflæste her i april, begge var mærket ved Falsterbo henholdsvis en og to uger forinden, de nåede til Gedser!

Ud af dagens kun 19 fugle, var der en del specielle arter imellem: Rødrygget Tornskade, Skovsanger, en sen Husrødstjert samt en meget sen Halemejse. Vi har nu også rundet 3000 mærkede fugle på Odden siden d. 1/3!

ABK og MHP tjekkede Kroghage, hvor Henrik Kristensen dog allerede havde fundet dagens bedste fugl i form af årets første Pirol i Gedser-området. Der viste sig også at være fald af Karmindompapper på Gedser-halvøen i dag. Der sad følgende syngende fugle: Birkemose 6, Kroghage 3 og Rensningsanlægget 2. Derudover havde Eske og Kurt fra Fyn også en udtrækkende på Odden, så i alt min. 12 fugle i området i dag! Så kan man kun gisne om, hvor mange hunner/tavse fugle, der har været! Fynboerne havde også en fed, gammel Islom i sommerdragt trækkende lige forbi sydspidsen! Desværre nåede vi ikke at finde den fra haven. Et sjældent forårsfund hernede. Vi havde dog lidt trækkende Hvepsevåger, Bram-og Knortegæs samt en Gulirisk.

Meget af dagen gik med praktisk arbejde: græsslåning, rydning af bjørnekløer og reparation af net. Om aftenen fik vi også assistance af vores nabo, Henrik, der hjalp med at slå en nyligt ryddet område med sin havetraktor. Åse og Jørgen tog hjem i dag med løfte om at komme tilbage en gang i efteråret.

Asger

lørdag den 22. maj 2010

4. dag i træk med over 100 fugle

I dag nåede vi for 4. dag i træk over 100 mærkede fugle! Det er normalt noget, der er forbeholdt mærkningen i September og Oktober og er formentlig aldrig før sket på Odden om foråret.

Mærkningen gik noget mere stille for sig end de seneste dage, men alligevel fik vi bragt dagens total op på 102 fugle, indtil havgus pludselig overvældede området ved 15-tiden. Det er en forårsdag, der er meget mere end godkendt! Som sædvanligt var Tornsanger og især Løvsanger de dominerende arter. Endvidere markerede Rødstjerten sig endnu gang positivt her i foråret, i dag med 11 mærkede. Desuden kom årets 5. Nattergal i bogen, hvilket er rekordmange på et forår. Dagen blev dog allerede reddet kl. 05, da vi aflæste forårets 8. udenlandsk mærkede fugl: en belgisk mærket Havesanger!

Dagens mærkninger:
Jernspurv 2
Rødhals 3
Nattergal 1
Rødstjert 11
Solsort 1
Gærdesanger 3
Tornsanger 11
Havesanger 1
Gransanger 2
Løvsanger 65
Grå Fluesnapper 1
Tornirisk 1

102 fugle af 12 arter

Ved 7-tiden ringede Per Bo om, at han og nogle andre fuglekiggere netop havde fundet en Hortulan i Birkemose. Da hverken Andreas eller jeg havde set arten før, overtog Rune nettene, mens vi kørte med Åse og Jørgen op for at lede efter den. Den var desværre væk, da vi nåede frem. Trods en grundig eftersøgning, lod den sig ikke se. Vi havde dog to super flotte, røde Karmindompapper og en nordtrækkende Gulirisk.

Henrik Brænder, der tidligere har mærket rigtig mange fugle på GFU, kiggede forbi stationen om formiddagen. Han fik sig vist noget af et chok over, hvor stor en forandring, haven er gennemgået, siden han sidst var her!

Efter aftensmaden kørte vi alle fem en tur ud på Kroghage, da Åse og Jørgen aldrig havde set stedet. Tæt havgus gjorde dog fuglekigning nærmest umulig, og sigtbarheden var nede under 50 m. Om aftenen ankom ABK og MHP, som overnattede på stationen. De havde været på Møn hele dagen og bl.a. haft to Piroler!

Asger

fredag den 21. maj 2010

Den gode stime fortsætter


Nordlig/Sydlig Halemejse 2k+

Der var sket en enorm udskiftning i fuglene siden i går, og vi genfangede faktisk ikke en eneste af de næsten 300 mærkede fugle fra i går! Det samme gjaldt Kroghage, der var stort set fugletomt og Fluesnapperen var da også væk. Der var dog en del flere fugle ude på Odden og dagen gav da også 133 nymærkninger, hvilket er vældigt flot hernede om foråret.


Karmindompap han 3k+ mærket af Jesper i juni 2009

Løvsangeren dominerer stadigvæk og med 90 mærkede i dag udgjorde den 2/3 af dagens fugle. Der var fortsat mange Tornsangere og en meget sen Halemejse fik også ring på. I kraft af dagens 9 Rødstjerter har vi nu rundet 100 af dem i foråret, hvilket skal sammenlignes med, at der tidligere højest er mærket 56 på et helt forår! Andre nordeuropæiske stationer mærker også udsædvanligt mange af dem i år. Ellers fortsætter fugle mærket tidligere år med at vende tilbage til stationshaven. I dag blev en flot, rød gammel han Karmindompap således aflæst. Den viste sig at være mærket 25/6 2009 af Jesper. Derudover blev en Gulbug fra 2006 og yderligere en fra 2007 bl.a. aflæst.

Dagens mærkninger:
Rødhals 2
Rødstjert 9
Solsort 1
Gulbug 1
Gærdesanger 3
Tornsanger 15
Havesanger 3
Gransanger 3
Løvsanger 90
Grå Fluesnapper 1
Broget Fluesnapper 1
Halemejse 1
Tornirisk 2
Rørspurv 1

133 fugle af 14 arter


Natugle


Grønbroget Tudse

Da mærkningen hurtigt stilnede af, tog Rune og Rasmus ud for at producere. Der var dog nærmest ingen fugle væk fra Odden og de så vist flere sommerfugle end fugle. Der trak imidlertid lidt Bramgæs og Hvepsevåger, ligesom en Gulirisk var ude og vende på Odden.

Rasmus måtte tage hjem i dag efter nogle hyggelige dag. Om aftenen ankom Åse og Jørgen til stationen. De var til vores åbenthus-arrangement d. 2. maj og fik lyst til at opleve en weekend på Gedser Fuglestation. Vi fik også besøg af ungdomsmedlem Andreas K. Pedersen fra Randers. Han ankom sidst på aftenen efter at være blevet kørt i taxa fra Ringsted til Gedser på DSB's regning, fordi de ikke kunne overholde tiderne. Det kostede dem lige 2200 kr.! Han vil gerne se, hvordan livet foregår på en fuglestation og snuse lidt til ringmærkning, så det skulle der være rig mulighed for.

Asger

Fotos: Rasmus Bøgeskov og Asger Lykkegaard

torsdag den 20. maj 2010

Alle tiders bedste forårsdag

En meget mindeværdig dag, som endte med at blive den antalsmæssigt bedste forårsdag for mærkningen på Gedser Odde nogensinde!

Odden var indhyllet i en tæt, fugtig tåge ved solopgang, så fyret knap nok kunne ses fra stationen. Der var rigtig mange fugle de første timer, så mærkningen var rent og skært samlebåndsarbejde, hvor der ikke var tid til andet. Allerede efter 2. runde havde vi mærket tæt på 200 fugle, så vi var godt klar over, at det ville blive en vild dag.

Sebastian Klein var kort forbi stationen, inden han tog ud på Kroghage. Lidt efter ringede han og fortalte, at han lige havde fundet en gammel han Hvidhalset Fluesnapper! Efter et par timer var der faldet mere ro på mærkningen og Rasmus overtog venligt nettene, mens Gert kørte mig ud til Kroghage. Vi så fuglen rigtig fint, men kun i kort tid ad gangen. En super fed fugl, der også var ny DK-art for mig. Godt fundet af SeK! Det drejer sig sandsynligvis om det allerførste fund for Gedserområdet! Der var i øvrigt helt vanvittigt mange småfugle på Kroghage. Overalt væltede det rundt med Løvsangere og Fluesnappere, og jeg har nok aldrig set så stor en koncentration af rastende småfugle om foråret. Vi fik i øvrigt også nys om, at Jørgen Munck om morgenen havde set en Hortulan ved p-pladsen 200 m fra fuglestationen. Det var desværre ikke noget, som fuglestationspersonalet fik noget at vide om, selvom arten ikke engang er årlig hernede, og jeg aldrig har set den. Øv.

Der fortsatte med at være mange fugle resten af dagen, mens vi langsomt nærmede os forårsdagsrekorden på 275 fugle sat af Jens 17/4 2007. I løbet af eftermiddagen kørte Rasmus også over og så den Hvidhalsede, mens jeg satsede på rekorden. Der begyndte også at være lidt at se i luften: En Sort og 2 Røde Glenter, lidt Hvepsevåger og 11 Traner. Fluesnapperen lokkede en del fuglefolk til området bl.a. Per Bo og Anders Zuschlag, der var ude på stationen og sige hej.
Rune kom også herned for at se Fluesnapperen og han bliver hernede i weekenden.

Ved 20-tiden blev en Løvsanger dagens mærkede fugl nr. 276 og dermed var forårsdagsrekorden i hus! Frem mod solnedgang blev rekorden udbygget med yderligere 5 fugle, så den nu lyder på 281! Det høje antal fugle var fordelt hele 22 arter og dermed var også en særdeles artsrig dag. Der var mange flotte tal i dag: 3 Sivsangere er helt ekstremt, idet arten indtil i år aldrig var mærket hernede om foråret og faktisk er det helt ny dagsrekord for Odden! Det samme gælder dagens 52 Tornsangere - selv ikke om efteråret er der mærket så mange på én dag af disse to arter! 19 Gulbuge, 123 Løvsangere og 33 Havesangere er også rigtig pænt. Andre usædvanlige arter i dag var årets to første Karmindompapper og 2010's syv første Kærsangere. Vi aflæste også en svensk gulbug med en ring, der var adskillige år gammel!


Karmindompap han 2k, årets første ringmærkede

Dagens mærkninger:
Jernspurv 1
Rødhals 4
Nattergal 1
Rødstjert 4
Bynkefugl 1
Solsort 2
Sivsanger 3
Kærsanger 7
Rørsanger 5
Gulbug 19
Gærdesanger 2
Tornsanger 52
Havesanger 33
Munk 4
Løvsanger 123
Grå Fluesnapper 2
Broget Fluesnapper 4
Skovspurv 2
Bogfinke 2
Tornirisk 7
Karmindompap 7
Rørspurv 1

281 fugle af 22 arter!


Årets første Kærsanger

Takket være dagens mange fugle er der også blevet sat ny samlet forårsrekord for Gedser Fuglestation, idet den hidtidige på 2766 fugle fra sidste år allerede nu, med næsten en måned tilbage af foråret, er blevet slået med over 100 fugle! Så alt i alt blev det utroligt fed dag, som vi sent vil glemme.

Asger

Fotos: Rasmus Bøgeskov

onsdag den 19. maj 2010

Efterårstilstande

Vi nærmer os efterårstilstande med det høje antal fugle, som vi mærker for tiden. I dag var endnu en rigtig flot dag med 145 nymærkninger fordelt på 19 arter heraf en del usædvanlige.


Blåhals hun 3k+

Årets anden Blåhals kom i hus ved 9-tiden lige da Steen Flex kiggede forbi stationen. Det kaldes god timing. Ligesom årets første var det en hun, men denne gang en gammel. Jeg håber på, at der også går en han i nettet i løbet af maj. Vi mærkede også to hunner af Rødrygget Tornskade og årets 7. Skovsanger, hvilket er rekordmange for sidstnævnte. På allersidste runde, i næstsidste net sad dagens store overraskelse: En Kernebider! Det var ellers en art, jeg havde afskrevet at fange her i foråret, så glæden var stor, også fra Rasmus' side, der heller ikke havde set Boltsaksfuglen i hånden før. Den har et meget imponerende næb, som den også kan bruge til andet end at knække kerner, opdagede vi begge to!

Kernebider hun 2k+

Vi fangede endnu engang hovedsageligt Løvsangere, der stod for knap halvdelen af dagens fugle. Tornsangerne er også ved at komme op i gear med 14 mærkede i dag. Broget Fluesnapper overraskede nok en gang positivt, da vi mærkede hele 13 af dem i dag! Vi har nu mærket mere end fire gange så mange som den hidtil højeste forårstotal.


Rødrygget Tornskade hun 2k+


Broget Fluesnapper han 3k+

Årets første Karmindompap sad og sang i haven det meste af dagen, en flot rød han. Vi så også lidt nordtrækkende Hvepsevåger og 4 Traner, der var ude at vende.

Asger

Fotos: Rasmus Bøgeskov og Asger Lykkegaard

tirsdag den 18. maj 2010

Stadig mange fugle

Endnu dag med mange mærkede fugle for årstiden. Efter gårsdagens superdag var de 89 nymærkede fugle i dag forventelige, da det ca. er halvdelen af totalen fra i går. Det var nok en gang Løvsangerne, der dominerede med omtrent halvdelen af dagens fugle. Torn- og Havesangerne er så småt ved at røre på sig, men vi venter på et ordentligt ryk af dem. Der var endnu en gang mange Fluesnappere og Rødstjerter. Det mest usædvanlige var nok, at Solsortene stadig trækker igennem. Det burde være overstået i april, men ikke desto mindre mærkede vi 5 nye i dag. Det er vist sjældent, at man både fanger 5 Solsorte og 5 Havesangere på en dag!

Det bedste ved dagen var dog uden tvivl aflæsningen af LFM-ringmærkningsgruppes første belgiske Gransanger nogensinde! Insektædere giver generelt ikke mange genmeldinger, hvorfor det også er flot , at jeg både har aflæst udenlandsk mærket Gransanger og Løvsanger i foråret. Dagens belgier var den første ikke-svenske udenlandske aflæsning i foråret og den 5. i alt.
Der var også en masse spændende aflæsninger af gamle fugle mærket stationshaven: 2 Gulbuge fra henholdsvis 2006 og 2007, hvilket er en pæn alder for denne art. Desuden en Tornsanger fra 2007 og en fra sidste år. Sjovt at de finder tilbage til vores lille have hvert år.

Asger

mandag den 17. maj 2010

Ekstrem dag!


GFU's første forårs Sivsanger

I dag overgik alle forventninger! Jeg havde håbet og regnet med en god dag efter to dage med dårligt trækvejr og følgelig en stor ophobning af træk, men at der igen skulle dukke så mange fugle op på Odden var en stor overraskelse for mig. Faktisk endte dagen med at blive den antalsmæssigt næstbedste dag hernede om foråret nogensinde og overgik dermed den store dag forleden!

Netopsætningen foregik i klart, stille vejr med vind fra VNV, mens jeg i tusmørket kunne høre enkelte Løvsangere, Rødstjerter og Brogede Fluesnappere. Det er som regel et rigtigt godt tegn, hvis man kan høre en del fugle under netopsætningen, da man kun hører en forsvindende lille del af, hvad der faktisk befinder sig af fuglemængder i haven.

Jeg havde konstant travlt de første timer, og især på anden og tredje runde væltede det rundt med fugle! Til forskel fra i fredags, hvor jeg og Hans mærkede 191 fugle, kom fuglene i dag langt mere jævnt fordelt over hele dagen. Efter de fem standardiserede timer havde jeg mærket ca. 130 fugle, men resten af eftermiddagen fortsatte fuglene bare med at bevæge sig igennem haven i en lind strøm. Således endte dagens total på hele 197 mærkede fugle og dermed blev der sat endnu en ny dagsrekord for maj! Det var lidt en skam, at jeg ikke nåede milepælen 200 fugle på en dag. Men pyt jeg vil absolut ikke klage, da dagens total er afsindigt godt om foråret! Især når man tænker på, at Gedser vender den "forkerte" vej!


Gulbug 2k+

På første runde mærkede jeg den allerførste Sivsanger fanget om foråret ved Gedser Fuglestation! Arten er generelt sjælden i fangsten, men var faktisk aldrig taget før om foråret. Med 109 mærkede stod Løvsangeren for mere end halvdelen af dagens total, hvilket er et rigtig flot tal for arten. Men det var dog især to andre arter, der gjorde sig bemærket på særdeles usædvanlig vis: Broget Fluesnapper og Rødstjert. Jeg mærkede hele 20 Brogede alene i dag, hvilket skal sammenlignes med, at den tidligere højeste total var 16 for et helt forår! Altså flere fugle af arten på én enkelt dag end på hele det hidtil bedste forår - det er helt vildt! Forårstotalen for dem er da også mere end tredoblet i forhold den hidtidige rekord! Det blev også til imponerende 28 mærkede Rødstjerter, hvilket også er ekstremt mange! Der var virkelig fald af disse to arter i dag! Det blev også til hele 3 mærkede Bynkefugle - det er flere, end der er mærket på mange hele år på Odden!


Bynkefugl han 2k


Bynkefu
gl hun 2k

Dagens resultat:
Rødhals 2
Rødstjert 28
Bynkefugl 3
Solsort 1
Sangdrossel 1
Sivsanger 1
Rørsanger 1
Gulbug 1
Gærdesanger 5
Tornsanger 10
Havesanger 9
Munk 1
Gransanger 1
Løvsanger 109
Grå Fluesnapper 1
Broget Fluesnapper 20
Tornirisk 3

I alt 197 fugle af 17 arter!

Anders Zuschlag gik med en runde, da han var forbi stationen for at tage backup af databasen. Han fandt også forårets 7. Sorte Glente, der trak nord ved 10-tiden! Midt på eftermiddagen ankom Rasmus Bøgeskov, der til dagligt er bosiddende i Libanon. Han bliver på stationen indtil fredag.

Det bliver spændende at se om "halveringsreglen" holder stik for imorgen. Det plejer den at gøre efter en stor dag.

Asger

Fotos: Asger Lykkegaard

søndag den 16. maj 2010

20 mm regn og en Bysvale

Det regnede fortsat fra morgenstunden, så jeg udnyttede den sjældne og kærkomne mulighed for at sove længe. Ved 7-tiden stoppede sileregnen omsider, blot for at blive afløst af ganske svag og meget fin støvregn. På det tidspunkt havde det regnet i 24 timer i træk, og der var faldet mere en 20 mm. nedbør her på Gedser Odde! Der var også dannet flere småsøer rundt omkring på stierne i haven!

Jeg satte nogle ganske få net op lige omkring huset i håb om, at nogle af de mange fugle, der var i haven i går, stadig måtte befinde sig i området. Af en eller anden grund var det dog ikke tilfældet, eftersom jeg kun fangede 11 fugle på 5 timer. De kan dog sagtens bare have været inaktive, da det blæste op til 15 m/s i middelvind. Dagens bedste fugl blev uden tvivl den Bysvale, der sad i F2 kl. 10. Det er kun den 9. Bysvale, der mærkes på Odden og den første siden 2004! Med dagens ene Rødstjert er der også sat forårsrekord af dem. 4 mærkede Brogede Fluesnappere er også rigtig pænt.

Om aftenen tog mine forældre tilbage til Århus. De synes virkelig godt om Gedser, både stedet, naturen og selve fuglestationen, og det kan jeg da kun give dem ret i! De seneste to dages massive regn og dårlige trækvejr må have sat en stor, fed og effektiv prop i fuglenes træk. Der må således være skabt en stor ophobning af fugle, som så skal af sted imorgen. DMI lover svag vestlig vind imorgen tidlig samt klart vejr, så der er et godt grundlag for en god fangstdag.

Asger

lørdag den 15. maj 2010

Regnsvejrsdag

En rigtig regnsvejrsdag med silende regn fra tidlig morgen og resten af dagen gjorde mærkning stort set umuligt. Der var rigtig mange fugle i haven, og det vimsede rundt med Fluesnappere og Rødstjerter lige uden for vinduet. Mine forældre skulle jo have mulighed for at se, hvad deres søn fordriver sin tid med på Danmarks sydsspids, så jeg valgte at sætte H1 og H2 op, som vi så kunne sidde og holde konstant øje med inde fra stuen. Det gav ganske pænt med fugle: 13 nymærkninger på tre timer må siges at være godkendt med to net. Hele 5 af fuglene var Brogede Fluesnappere, som dermed fortsætter deres fremragende forår.

Om eftermiddagen kørte vi en tur til Nykøbing og lidt rundt på Sydfalster, så mine forældre kunne se området, selvom vejret var elendigt. Da jeg skulle agere vært, var der slet ikke tid til at powersove igennem hele dagen, som jeg for vane at gøre på regnvejrsdage. Derfor har jeg stadig omkring 200 timers søvnunderskud, men det skal jeg nok få indhentet engang i næste år.

Asger

fredag den 14. maj 2010

Bedste majdag nogensinde!


Blåhals hun 2k

Efter en rigtig god mærkningsdag i går troede jeg ikke, at der ville dukke særligt mange fugle op i dag, da vejret var stort set det samme. Men det skulle vise sig, at jeg tog godt og grundigt fejl! Faktisk endte det med at blive en af de allerbedste forårsdage på Odden nogensinde!

Efter jeg havde tjekket de første 10 net på første runde og kun mærket 3 fugle, forventede jeg, at det ville blive en stille dag. Men jo længere jeg kom på runden, desto flere fugle hang der i nettene, så første runde endte alligevel med at give omkring 50 fugle. Men det var anden runde, der virkelig rykkede! Pludselig sad der masser af fugle i alle net, og da jeg kom til hejsenettet, sad mere end 25 fugle! Og da der hang adskillige fugle i alle de øvrige net, jeg kunne se længere fremme på runden, samtidig med, at det begyndte at støvregne, var jeg nødt til at ringe til Hans for at få assistance. Han var her heldigvis inden for 10 minutter, og vi fik hurtigt styr på det. Anden runde gav over 100 fugle i alt, så vi havde nok at se til! Det er vanvittigt mange fugle på en runde om foråret! Derefter stilnede fangsten utroligt hurtigt af, og faktisk fangede jeg kun 18 fugle fra kl. 9.30-21.30, så fuglene kom ekstremt koncentreret i dag. Alligevel endte dagens total på imponerende 191 nymærkninger, hvilket er det næsthøjeste antal mærket på en dag om foråret for Gedser Fuglestation ! I dag er faktisk kun overgået af 17. april 2007, hvor Jens mærkede 275 fugle!

Fangsten var domineret af Løvsangeren, som alene stod for 121 af dagens mærkninger! Jeg har længe gået og sukket efter en masse Løvs, og det må man sige, jeg fik i dag! En af dem havde svensk ring, der så meget frisk ud, så det bliver spændende at se, om den allerede er mærket i foråret. Udenlandske aflæsninger af Løvsanger er generelt ret sjældne, så det var kanonfedt at få den med. Indtil i dag har der generelt været bekymrende få Løvs, så det var dejligt at konstatere, at bestanden ikke har det nær så skidt som frygtet.

Jeg fik også ny mærkeart i form af min første Blåhals - en lækker 2k hun fanget så sent som kl. 12.30. Det var en art, jeg virkelig havde håbet at fange, så min glæde var rigtig stor, da jeg kunne pille den ud af nettet. Den blev fremvist til Per Bo, Benny og Ole og Ann, som alle var forbi stationen i løbet af eftermiddagen.

Med dagens mange mærkninger, kom der også en lang række forårsrekorder for Odden i hus. Efter i dag har 2010 nu også rekorderne for Gærdesanger, Munk, Gransanger, Broget Fluesnapper og Rørspurv! Og flere andre arter ligger lige på nippet, så jeg håber på at kunne sætte endnu flere i den kommende tid. Jeg elsker rekorder!

Om aftenen ankom mine forældre, som skal være her i weekenden. De havde heldigvis en masse mad og gode sager med fra Århus. Det var tiltrængt, da mit køleskab har været gabende tomt de sidste dage, fordi jeg mærker hele dagen og derfor ikke har tid til at køre ind og handle. De har aldrig været i Gedser i før, så de glæder sig til at se, hvad jeg render rundt og laver hernede. Imorgen bliver desværre regn, regn og atter regn, men mon ikke, at jeg kan fange lidt fugle alligevel.

Asger

Foto: Asger Lykkegaard

torsdag den 13. maj 2010

Tilbage på sporet


Vendehals 3k+

Efter gårsdagens dårlige vejr var de igent muligt at mærke fra morgenstunden. Svag vestenvind og overskyet vejr gav fremragende betingelser for mærkning på Odden. Fuglene kvitterede da også straks for den ændrede vejrsituation ved at dukke op i stort tal. Alene de to første runder gav 75 fugle af meget blandet artsammensætning. De første Gulbuge ankom i dag med hele 4 individer, hvilket er ganske mange så tidligt. Vi kun Karmindompap og Kærsanger på årets mærkeliste af de helt faste trækgæster.

Louis kom tidligt ud til stationen for at optage fuglestemmer, mens Brian forsøgte at obse ude på Odden. Dette blev dog hurtigt opgivet, og han deltog i stedet i mærkningen sammen med mig. Per Bo kom også forbi stationen med kaffe og kage, og kort efter hans ankomst sad der en Vendehals i hejsenettet! Det var min første og en ny og overraskende mærkeart, da arten er ret sjælden hernede om foråret. Dagens fugl, der oven i købet var en gammel fugl, var faktisk kun den 5. mærkede i forårsmånederne og samtidig den første i 4 år! Vendehals er en af de fedeste fugle at stå med som ringmærker, da den laver nogle utrolige, roterende slangelignende bevægelser med hovedet!



På trods af at jeg ikke fangede en eneste fugl fra kl. 12-18 endte dagens total på 93 nymærkninger, hvilket er rigtig godt om foråret. Endelig er der begyndt at komme lidt Løvsangere, som stod for 50 af dagens fugle. De hjalp lidt på årets Løvsangertotal, men der mangler stadig flere hundrede endnu i forhold til normalen. En sen Fuglekonge fik også ring i dag. Der har været uhørt få af dem i forårets mærkning pga. isvinteren, og faktisk blev der mærket flere Rødtopppede Fuglekonger hernede sidste forår (18), end der er mærket almindelige Fuglekonger i år (17)!! Ellers markerede Fluesnapperne sig med henholdsvis 5 Grå og 6 Brogede, og årets 6. Skovsanger kom også i hus. Jeg aflæste også en Tornsanger, der var mærket som 2k af Jens tilbage i 2007!

Over middag kom årets første Hvepsevåger i bogen. De kom alle indtrækkende fra havet og fortsatte målrettet mod nord. En fin Gulirisk han var også kort ude at sidde og synge i haven, inden den fløj tilbage mod byen. Jeg ser eller hører stort set dagligt Gulirisk, men det er uklart, om det er den samme fugl, der kommer ud og vender hver dag, eller om det rent faktisk er nye trækkende fugle. Jeg er dog ret sikker på, at det drejer sig om flere individer, da flere af dem er blevet set trække målrettet mod syd ud over havet.

Asger

Fotos: Louis Hansen

onsdag den 12. maj 2010

Det skal være skidt for at det kan blive godt!

Da jeg stak hovedet ud i haven kl. 03.45 var det ret blæsende, men dog tørt. DMI sagde, at regnfronten første skulle komme til Gedser ved syvtiden, så jeg satte selvfølgelig alle garnene op. Jeg nåede dog kun lige at komme indenfor og lave en kande kaffe, inden det allerede begyndte at styrte ned. Så måtte jeg fare rundt og lukke det hele igen. Hele missæren med opsætning og lukning af 25 net inden for en time gav én fugl, som var mærket. DMI var ikke inkluderet i min aftenbøn den dag.

Regnen fortsatte de næste mange timer, som blev brugt på at få ordnet diverse hængepartier samt sovet lidt. Først ved middagstide stoppede regnen helt, hvorefter jeg gik ud og satte alle nettene op igen. Efter at have været oppe på næsten 15 m/s aftog vinden hurtigt til at blive helt svag. Denne vejrsituation fik hundredevis af Mursejlere og svaler til at fouragere lavt over haven og fårefolden. Flere gange susede sejlerne mindre end 10 cm. hen over uglenettet, men det lykkedes desværre ikke at nette hverken sejlere eller svaler i dag. Jeg tror ganske enkelt de kan se nettene, selv når der ikke er den mindste bevægelse i dem! Jeg nåede at fange 9 fugle uden ring i løbet af eftermiddagen, heraf 2 Skovpibere og 1 Grå Fluesnapper.

Imorgen må give pænt med fugle efter dagens dårlige vejr, som har sat en kort stopper for trækket. Vejrsudsigten siger svag vestenvind og tørt vejr, hvilket lyder perfekt, så jeg håber på en god dag.

Asger

Nybyvej April måned 2010

På nær en uge, er der mærket alle dage på Nybyvej 51.
Det er blevet til hele 21 arter og en hel del aflæsninger 43. Det har været Grøniriske der har dommineret, men herligt at sydtrækkerne endeligt er ved at dukke op, det gav en meget tidlig Munk, mærket i haven den 9/4.
Der bliver stadigvæk ved med at komme nye Sumpmejser i haven, så nr. 77 - 78 - 79 er blevet ringmærket i denne måned, utroligt. Det er ved at gå på held med Kvækerfinke, men alligevel blev det til hele 8, men tilgængæld er så Gulspurven så rykket ind. Den troede jeg ellers, ville finde sin føde på markerne og i grøftekanter.
Antalt fugle ialt 156, fordelt på: Gulspurv 15 - Grønirisk 45 - Musvit 5 - Dompap 9 - Blåmejse 11 - Bogfinke 18 - Stillits 1 - Rødhals 8 - Sumpmejse 3 - Kvækerfinke 8 - Skovspurv 4 - Jernspurv 4 - Ringdue 1 - Halemejse 1 - Gærdesmutte 1 - Munk 9 - Alm. Træløber 1 - Gransanger 5 - Stær 3 - St. Flagspætte 2 og Løvsanger 2.
Det bliver spændende at se, hvad næste måned kan bringe. Måske dukker "min Havesanger" op igen, eller andre spændende fugle at ringmærke.

Benny.

tirsdag den 11. maj 2010

Ned på jorden igen

Efter gårsdagens superfangst var niveauet for dagens mærkning noget mere normalt. Det er meget naturligt, at antallet af fugle er noget lavere dagen efter en rigtig god dag, indtil der kommer en vejrændring. Dagens 27 nymærkninger ligger lige omkring gennemsnittet for hele foråret. Hele 5 Solsorte fik ring i dag, hvilket er helt uhørt mange midt i maj måned! Trækket burde være overstået for flere uger siden, men alligevel har jeg mærket omkring 20 Solsorte i maj måned! Dette antyder, at fuglene har trukket usædvanligt langt mod syd her i vinter for at undgå den strenge kulde, og følgelig ankommer væsentligt senere end normalt.

Blandt dagens fugle var der med en Munk med et dansk ringnummer, jeg ikke lige kunne genkende. Da nummeret heller ikke stod i vores ringdatabase, måtte det jo være en fremmed dansk ring! Zoologisk Museum var hurtige med svar, og fuglen viste sig at være mærket i Fredsskoven ved Oure nær Svendborg i juni sidste år! Ellers skal årets femte Hvide Vipstjert også bemærkes blandt dagens fugle.

Da der ikke var særligt meget at lave ved nettene, gik jeg i gang med at slå græs. Det er noget af et heldagsprojekt hernede, idet det tager mere end 6 timer for én mand! Jeg blev da heller ikke helt færdig. Efter middag blev det helt vindstille på Odden - der var simpelthen ikke en vind, der rørte sig! Det er meget usædvanligt hernede, hvor det næsten altid blæser relativt meget. Jeg er ret overbevist om, at folk nede i Rostock tydeligt kunne høre græsslåerens gennemtrængende brummen!

DMI lover en del regn imorgen tidlig, så det er usikkert, om jeg overhovedet kan mærke.

Asger

mandag den 10. maj 2010

Forårets fedeste fangst


Turteldue 2k han. Den 13. mærkede i DK gennem tiderne og første for Lolland-Falster-Møn Ringmærkningsgruppe!

Endelig fangede jeg noget overraskende og ikke-ventet! Det var virkelig dejligt omsider at fange noget ekstraordinært og noget som jeg ikke havde regnet med på forhånd.

Allerede ved netopsætning var jeg klar over, at det ville blive en god dag, da jeg kunne høre rigtig mange fugle i krattene. Første runde var rimelig hektisk med ca. 50 fugle bl.a. en Skovsanger og årets tredje Nattergal. Rasmus Strack kiggede forbi stationen på anden runde, inden han drog ud i landskabet for at producere. Det lykkedes meget godt, idet han fandt to Hvidvingede Terner ved Bøtø Nor samt en tidlig gammel han Karmindompap ved Birkemose.


Hans har fået gang i bålet

Hans kom også tidligt for at komme i gang med dagens projekt: at få vores kæmpe krat-gren-bunke brændt af. Efter en lidt træg start kom der rigtig godt gang i det, da Louis også kom ud for at hjælpe med at fodre bålet og flytte gløder. Derefter gik det utroligt stærkt og efter mindre end 6 timer var det hele gået op i røg og forvandlet til et tyndt lag aske!


Louis i aktion

Sådan skal det gøres

Mærkningen kunne ikke holde første rundes høje niveau, så det tyndede stille og roligt ud i løbet af dagen og endte på 95 nymærkninger fordelt på 18 arter. Det er en rigtig god dag! Hele 13 af dagens fugle var Rødstjerter, hvilket er rigtig flot, og med dagens to Sangdrosler er der sat ny forårsrekord af dem. Løvsangerne dominerede med 37 mærkede i dag, men vi mangler stadig en hel af dem i forhold til normalen. Ellers skal 3 Grå Fluesnappere, 2 Stillitser og 2 Rørspurve bemærkes.

Dagens absolutte højdepunkt indtraf, da jeg kl. 12.45 er på netrunde. Jeg letter en lille due ved hejsenettet, som flyver over og sætter sig nær F2: Turteldue! Gert, Hans og Louis får den også fint at se, mens den sidder og småkurrer. Lidt senere flyver den til alt held i hejsenettet og under stor dramatik når jeg lige nøjagtig at få fat i den, inden den får basket sig ud igen! Hermed var DK's 13. mærkede Turteldue gennem tiderne en realitet og samtidig den første i Lolland-Falster-Møn ringmærkningsgruppe! Det var virkelig en flot fugl at stå med i hånden! Det er klart forårets fedeste fangst indtil videre og den gør det virkelig ud for mange nulrunder og kedelige dage!



Derudover var der også en hel del andet at se på i dag. Der trak ca. 3.000 Bramgæs over Odden, og vi så endvidere Gulirisk, Lærkefalk og 5 Traner. Om aftenen var Benny forbi i håb om at se duen, men vi kunne desværre ikke genfinde den. Han fik dog set en Nattergal i hånden som trøstefugl.

Asger

Fotos: Asger Lykkegaard

søndag den 9. maj 2010

Reglen holdt stik


Gul Vipstjert han 2k

I ringmærkningskredse har man en tommelfingerregel, der siger, at når man har haft en superdag med mange fugle efter en periode med dårligt vejr, vil den næste dag (forudsat at der er en lignende vejrsituation) som regel give ca. halvdelen af superdagens fangst. Det har vist sig at holde stik gang på gang ikke blot hernede, men helt generelt. Dagens fangst var med 54 nymærkninger således også kun med til at bekræfte reglen, da det er næsten præcist halvdelen af, hvad jeg fangede i går!

Det var fuldstændig lignende vejr som i går med helt svag vind og overskyet hele dagen. Modsat i går kom fuglene dog meget mere jævnt fordelt i løbet af dagen. Overraskende nok blev det til hele 20 forskellige mærkede arter, hvilket er rigtigt flot generelt, men især, når det "kun" er fordelt på 54 individer! De mest usædvanlige fangster var årets anden Stenpikker og ditto Gule Vipstjert. Hermed har jeg på to dage fanget lige så mange Stenpikkere som vi normalt gør på et helt år hernede! Derudover skal en Husrødstjert, årets femte Skovsanger og to Skovpibere bemærkes.

Selvom der var færre fugle at mærke end i går, så var der en del mere at se i luften og udenfor nettene. Jeg så således bl.a. Lærkefalk, to Almindelige Kjover, Rødrygget Tornskade, Gulirisk samt dagens absolutte scoop: Rovterne! Den kom trækkende højlydt skræppende med sit Fiskehejrelignende kald lige ind over haven, mens jeg var ved at lukke net kl. 18.30! En sjælden forårsobservation hernede og kun det femte i alt! Arten vil dog formentlig være årlig hernede om foråret, såfremt der er god dækning.

Lasse Strandgaard var i området i dag, og han fandt bl.a. hele 6 Rødryggede Tornskader! Det er uhørt mange så tidligt, da de først plejer at komme om en uge! Den danske eksilbirder Anders Junker, som bor i Tyskland, var også forbi og fik set fuglestationen for første gang. Det er ekstremt med to gæstende birdere på én dag hernede! Udover de lokale er det meget sjældent, for ikke at sige ikke-eksisterende, at jeg møder fuglekiggere hernede, så det var fedt, at området er blevet tjekket godt igennem i dag.

Asger

Foto: Asger Lykkegaard

lørdag den 8. maj 2010

Forår når det er bedst


Rødrygget Tornskade han 2k+


Årets første Rørsanger, 2k+

Min hidtil fedeste dag på Danmarks sydspids, siden jeg ankom for en måned siden Jeg havde ventet at fange mange fugle, idet det nu endelig blev godt vejr efter en periode med decideret lortevejr, som havde sat en effektiv stopper for trækket. Og det var dejligt at mine forventninger holdt stik!

Allerede på første runde fik jeg ny mærkeart i form af Gedsers næsttidligste Rødryggede Tornskade - en super flot han. Den har en skarp krog yderst på næbbet, fandt jeg ud af! Der var pænt med fugle på første runde, men det var især anden runde, som skæppede godt i kassen, idet den stod for ca. halvdelen af dagens totalt 106 nymærkninger. Det blev dermed årets tredjebedste dag antalsmæssigt, men suverænt den bedste med hensyn til antal arter. 22 forskellige arter er virkelig mange og, såvidt jeg har kunnet finde ud af, faktisk den i fangsten mest artsrige forårsdag for Odden nogensinde!



Stenpikker han 3k+

Gedsers tidligst mærkede Grå Fluesnapper, 2k+

Dagens topscorer blev Gærdesangeren, som med 34 mærkede satte klar ny dagsrekord om foråret! Det er ca. halvdelen af, hvad man normalt fanger på ét helt forår! Det blev også en massiv ankomst dag med årets første mærkninger af Grå Fluesnapper, som også satte forårsdagsrekord med 4, Rørsanger 2 og Havesanger. Som sædvanligt når der er mange fugle, mærkede jeg lige til solnedgang. Det gav bonus i form af en Stenpikker kl. 18, og på lukkerunde fik jeg årets anden Nattergal! Stenpikker er meget sjælden art i fangsten hernede med typisk 2 pr. år, så det var dejligt også at få den med. Derudover skal hele 2 Skovsangere, 2 Skovpibere, en Gulspurv og en Rørspurv også bemærkes. "Kun" 29 af dagens fugle var Løvsangere. Det er sådan set ganske pænt, men jeg mangler stadig at få det hele store rykind af dem. Det må komme inden for ganske få dage.


Gulspurv han 2k

2010's første Havesanger

Sådan en fed dag som i dag kan jeg leve mange nulrunder på, men det bliver ikke imorgen! For vejret ser igen meget lovende ud, så jeg tror på endnu en forrygende forårsdag på Falsters sydspids.

Asger

Fotos: Asger Lykkegaard

fredag den 7. maj 2010

Forår?

I betragtning af dagens vejr kunne man virkelig komme i tvivl om, hvilken årstid vi har. De allerfleste ville nok have skudt på efterår, for vejret i dag mindede mest af alt om en trist og grå novemberdag! Det var virkeligt gustent at opholde sig udenfor og allehelvedes koldt! Det blæste op til 22 m/s i vindstød og 17 m/s i middelvind og regnede stort set uafbrudt fra morgen til aften. Jeg udnyttede derfor den så sjældent tilstedeværende chance for at sove at længe. Jeg præsterede at sove fra kl. 18.30 onsdag aften til kl. 11 torsdag middag. Jeg var dog kort ude at vurdere vejrsituationen kl. 4, men fandt meget hurtigt ud af, at jeg bare skulle sove videre!

Udover at sove igennem brugte jeg dagen på at give huset en indendørs hovedrengøring. Ved aftenstide var jeg lige ude og gå en tur i haven i silende regnvejr. Ikke desto mindre var der pænt med småfugle i haven i form af årets første Grå Fluesnapper, 3 Brogede - og lidt sangere. Eftersom regnen tilsyneladende først skal stoppe ved solopgang i morgen tidlig, forventer jeg at kunne fange en del af alle disse fugle, idet de næppe forlader haven i sådan et skodvejr.

Om aftenen gik Hans og jeg en tur på stranden med projektør og ketcher i håb vejret havde presset lidt fugle ind til rast på stranden. Det var dog ikke tilfældet, for vi så ikke andet end det lokale Gråandepar.

Jeg ser virkelig frem til imorgen, fordi vejret bliver helt ideelt til mærkning med svag vind for første gang i adskillige dage. Pga. alt det dårlige vejr de seneste dage, må der være sket en ophobning af fugle, der er blevet forsinket af vejret og som så skal af sted imorgen. Jeg tror på en god dag.

Asger

torsdag den 6. maj 2010

Skru ned for vinden og op for varmen!

Jeg vidste godt, at det ikke ville blive til mange fugle, da jeg satte net op imorges. Når det blæser 10 m/s fra NØ, er dagens 6 nymærkinger på de obligatoriske 5 timer sådan set ganske forventeligt. Bidende kold og kraftig nordøstenvind er noget af det ultimativt dårligste vejr i Gedser! Dagens mest spændende fangst var en Gærdesanger fra juni sidste år. Jeg nåede dog både at se en trækkende Gulirisk og årets første Kaspiske Måge, inden jeg lukkede nettene kl. 9.50. Mågen var en 2k, som rastede på marken lige nord for stationen, men lettede desværre lige inden, jeg nåede at fotografere den. Jeg ser daligt 2-4 Store Skalleslugere langs stranden neden for stationen, så gad vide om de har gang i yngel?

Resten af dagen blev tilbragt indendøre, imens vinden bare tiltog og tiltog. Det pissede også ned fra middag og resten af dagen. Dette lortevejr skal fortsætte hele natten og det meste af imorgen ifølge DMI, så det lader til, at jeg kan sove længe imorgen tidlig for første gang under mit ophold. Det vil egentligt være ret tiltrængt, selvom jeg da hellere vil fange fugle.

Flere har efterspurgt et kort over vores net og deres placering i haven. Så her kommer en netoversigt, så alle ved, hvad jeg mener, når jeg snakker om Ø4 og N3 etc.


Kort over stationshaven med nettenes placering. Op = Nordøst
Det gule oppe i venstre hjørne skal forestille fyret.

Asger

onsdag den 5. maj 2010

En stille dag på kontoret


Broget Fluesnapper hun 2k

Det var egentligt ganske fint mærkevej vejr i dag og dagens mærketotal endte dag også for første gang i 3 dage på et lige netop acceptabelt niveau. 21 nymærkninger blev det til, heraf årets første Brogede Fluesnapper og årets fjerde Hvide Vipstjert. 4 mærkede Solsorte er rigtig mange så sent på årstiden og understreger nok en gang, at fuglene kommer markant senere i år pga. den kolde vinter.

For årstiden er 21 rimeligt få fugle, men dog noget bedre end de sidste to dage. Der bliver generelt fanget usædvanligt få fugle i Nordeuropa lige for tiden, hvor Løvsangerne burde nå deres kulmination. En stor del af det generelt lave antal fugle dette forår kan forklares med den kolde isvinter. Det burde dog ikke påvirke Afrikatrækkerne. De havde imidlertid et ret dårligt sidste efterår, sandsynligvis pga. dårlig ynglesucces, så forklaringen skal nok findes deri. Forhåbentlig vender det dog snart!

Jeg så en del spændende fugle i løbet af dagen: årets første Gøg på Odden, Fjeldvåge, Rød Glente, en ret sen Hedelærke samt Gedsers første Mursejler i år. Om eftermiddagen bevægede jeg mig ind til Gedser By for at proviantere. Frisenfelt bød på en Broget Fluensnapper. Der var som ganske ofte en del flere fugle derinde end ude Odden, men flere af dem bar dog ring!

Asger

Foto: Asger Lykkegaard

tirsdag den 4. maj 2010

Uglemærkning og højskolebesøg

Endnu en blæsende dag med få fugle i fangsten, men dog milevidt bedre end i går. Vi fik besøg af en gruppe kursister fra pensionisthøjskolen Marielyst under ledelse af Simon Vikstrøm. Der var kun ganske få fugle at vise frem, men de fik dog set Gærdesanger og Tornsanger til sammenligning. Sjovt nok havde Simon netop gennemgået forskellene mellem disse arter dagen forinden, så det var jo meget pædagogisk. Hans fortalte lidt om træk og ringmærkning generelt, og vores gæster var meget flinke til at købe foder m.m., så dagen gav faktisk næsten lige så meget i indtjening som åbenthus forleden! De fik også set både Trane og Rød Glente!

Efter kursisterne drog nordpå igen, lukkede vi net efter kun 9 mærkede fugle. Der var dog aflæsninger af en Tornsanger og en Gærdesanger mærket sidste sommer. Jeg har nu aflæst 6 Gærdesangere mærket sidste år! Under netlukning kom årets 6. Sorte Glente glidende lavt hen over fårefolden! Imponerende så mange, der allerde har været af dem i år!

Herefter kørte Gert og jeg til Vesterborg på Lolland, hvor vi havde en aftale om få lov til at mærke et kuld Natugleunger i en have. Stedets ejer, Gunnar, troede der var fire unger, men der viste sig overraskende at være hele fem! Det er et sjældent stort kuld Natugler! De var i god stand og nogenlunde lige store alle sammen. En rigtig fed oplevelse og samtidig de første ugler, jeg mærker.




Om aftenen kom Gedsers sognepræst, Søren Winther Nielsen, på besøg for at holde møde om friluftsgudstjenesten 2. Pinsedag, som skal holdes på Gedser Fuglestation! Dette nye tiltag finder sted 24/5 kl. 14. Han havde mange gode idéer, og vi havde også et par forslag, så det skal nok blive et rigtig fint arrangement!

Asger

Fotos: Gert Jeppesen

mandag den 3. maj 2010

Sovedag

En dag hvor de fem standardiserede timer bare skulle overstås så hurtigt som muligt. Frisk nordøstenvind og Gedser er ikke nogen god kombination, hvilket blev cementeret godt og grundigt i dag. Der var dog spændende aflæsninger af et Torniriskpar, som begge var mærket af Jesper i henholdsvis april og juni sidste år. Hannen havde dog skiftet køn imellemtiden, hvilket viser hvor svære de kan være at kønsbestemme! Jeg nåede 4 nymærkninger indtil kl. halv tolv. Det var det! Derefter lukkede jeg og gik ind og slappede af. Kl. 14 lagde jeg mig til at sove, hvorefter jeg sov stort set uafbrudt de næste 14 timer indtil kl. 04 tirsdag morgen, da jeg skulle op og sætte net op! Sådan kan man også tilbringe en dag på fuglestation. Men det var da dejligt at få sovet ud.

Asger

søndag den 2. maj 2010

Åbenthus





Så var det tid til årets første åbenthus arrangement. Med svag nordvestenvind og klart vejr var vejrbetingelserne ideelle for ringmærkning. Derfor var dagens 30 nymærkninger da også en skuffelse antalsmæssigt. De 20 af dem faldt inden arrangementet startede kl. 8, så der var ikke styrtende mængder af fugle at vise frem til vores gæster. Men jeg tror dog, at alle fik set mindst én fugl i hånden, og det er jo det vigtigste!

Ifølge tællemester, Louis, besøgte 72 mennesker fuglestationen i dag for at se, hvordan ringmærkningen foregår det sted, hvor flest fugle bliver mærket i Danmark. Det må være et godkendt antal besøgende i betragning af, at vi var i skarp konkurrence med Døllefjelde-Musse Marked og konfirmationer. Folk virkede glade og interesserede i at opleve fuglene på tæt hold, og dagen gav da også lidt penge i vores kasse.




Som noget nyt havde vi en observatør, Clausjannic, som stod ved stranden nedenfor fuglestationen og fremviste fugle i teleskop til folk efterhånden som de gik til og fra stationen. Han havde desuden medbragt et sæt walkie-talkier, så han kunne melde til os, der befandt os i stationshaven, hver gang, der var noget spændende at se. Vi prøvede også for første gang at skrive dagens obs. op på et flipboard, hvilket faldt i god jord blandt vores gæster. Observationerne talte en del sydtrækkende store fugle bl.a. 2 Traner, 5 Røde Glenter og hele 3 forskellige Havørne!

Så alt i alt var det en god og hyggelig dag både på den ene og anden måde. Fra fuglestationens stab deltog Hans, Louis, Gert, Brian, Michael Thelander, Jesper, Fie, Clausjannic og undertegnede i dagens åbenthus. Tak til alle de fremmødte og på gensyn til sidse weekend i september, hvor vi holder næste tilsvarende arrangement!

Om aftenen kørte Clausjannic og jeg en tur op til Bøtø Nor, hvor vi bl.a. havde årets første Gøg, Skovsanger, 5 Rørhøge og lidt vadefugle. Det var dejligt at komme lidt udenfor Gedserområdet igen - det var første gang i mere end tre uger, at jeg har bevæget mig længere væk end Gedser Brugs! Clausjannic, Jesper og Fie tog hjem igen til aften, så nu er jeg igen alene på stationen.

Asger

Fotos: Louis Hansen

lørdag den 1. maj 2010

Ny ringmærker in spe og forberedelser til åbenthus


Skovsanger han 2k+

Vi havde ikke regnet med, at dagen skulle blive nogen stordag. Det kom til at holde stik. Med frisk sydvestenvind er det som regel ret begrænset, hvad man kan fange på Gedser Odde, så dagens 15 fugle var rimeligt forventeligt. Dagens bedste fugl var uden tvivl den fede Skovsanger, som hang i N3 på anden runde. Det var samtidig også årets første mærkede på odden. Ellers aflæste vi en Blåmejse mærket af Stig tilbage i februar. Monica gik med rundt og lærte ringmærkning fra bunden. Hun fik tilføjet adskillige arter til sin liste, som tidligere kun indeholdt Natugle! Så inden længe har vi en ny ringmærker ved GFU.

Vi havde også besøg af de såkaldte Chefer, ABK, MBK og HAG. De fik set Skovsanger i hånden og fandt yderligere to ved Kroghage, hvor de også havde en Gulirisk. Det var helt sikkert en anden end den, vi havde trækkende her ude på Odden, så min. 2 i området i dag. Ved middagstide måtte Jens, Monica og Sofie tage hjem til Bogense igen. Tak for en hyggelig weekend! Jesper overtog nettene, da jeg travede op imod Birkemose, hvor jeg havde Gedserområdet første Havesanger og Broget Fluesnapper i år samt en trækkende Trane.

Jesper og Fie brugte en stor del af dagen på at slå græs og nåede da også at slå hele haven efter mere end 6 timers arbejde! Ellers gik dagen med diverse forberedelser til vores åbenthus-arrangement imorgen. Gert og Hans var her også for at hjælpe med at få det hele klart til imorgen. Om aftenen ankom Clausjannic, som vil hjælpe til med morgendagens arrangement.

Asger

Foto: Asger Lykkegaard