søndag den 9. maj 2010

Reglen holdt stik


Gul Vipstjert han 2k

I ringmærkningskredse har man en tommelfingerregel, der siger, at når man har haft en superdag med mange fugle efter en periode med dårligt vejr, vil den næste dag (forudsat at der er en lignende vejrsituation) som regel give ca. halvdelen af superdagens fangst. Det har vist sig at holde stik gang på gang ikke blot hernede, men helt generelt. Dagens fangst var med 54 nymærkninger således også kun med til at bekræfte reglen, da det er næsten præcist halvdelen af, hvad jeg fangede i går!

Det var fuldstændig lignende vejr som i går med helt svag vind og overskyet hele dagen. Modsat i går kom fuglene dog meget mere jævnt fordelt i løbet af dagen. Overraskende nok blev det til hele 20 forskellige mærkede arter, hvilket er rigtigt flot generelt, men især, når det "kun" er fordelt på 54 individer! De mest usædvanlige fangster var årets anden Stenpikker og ditto Gule Vipstjert. Hermed har jeg på to dage fanget lige så mange Stenpikkere som vi normalt gør på et helt år hernede! Derudover skal en Husrødstjert, årets femte Skovsanger og to Skovpibere bemærkes.

Selvom der var færre fugle at mærke end i går, så var der en del mere at se i luften og udenfor nettene. Jeg så således bl.a. Lærkefalk, to Almindelige Kjover, Rødrygget Tornskade, Gulirisk samt dagens absolutte scoop: Rovterne! Den kom trækkende højlydt skræppende med sit Fiskehejrelignende kald lige ind over haven, mens jeg var ved at lukke net kl. 18.30! En sjælden forårsobservation hernede og kun det femte i alt! Arten vil dog formentlig være årlig hernede om foråret, såfremt der er god dækning.

Lasse Strandgaard var i området i dag, og han fandt bl.a. hele 6 Rødryggede Tornskader! Det er uhørt mange så tidligt, da de først plejer at komme om en uge! Den danske eksilbirder Anders Junker, som bor i Tyskland, var også forbi og fik set fuglestationen for første gang. Det er ekstremt med to gæstende birdere på én dag hernede! Udover de lokale er det meget sjældent, for ikke at sige ikke-eksisterende, at jeg møder fuglekiggere hernede, så det var fedt, at området er blevet tjekket godt igennem i dag.

Asger

Foto: Asger Lykkegaard

Ingen kommentarer: