torsdag den 20. maj 2010

Alle tiders bedste forårsdag

En meget mindeværdig dag, som endte med at blive den antalsmæssigt bedste forårsdag for mærkningen på Gedser Odde nogensinde!

Odden var indhyllet i en tæt, fugtig tåge ved solopgang, så fyret knap nok kunne ses fra stationen. Der var rigtig mange fugle de første timer, så mærkningen var rent og skært samlebåndsarbejde, hvor der ikke var tid til andet. Allerede efter 2. runde havde vi mærket tæt på 200 fugle, så vi var godt klar over, at det ville blive en vild dag.

Sebastian Klein var kort forbi stationen, inden han tog ud på Kroghage. Lidt efter ringede han og fortalte, at han lige havde fundet en gammel han Hvidhalset Fluesnapper! Efter et par timer var der faldet mere ro på mærkningen og Rasmus overtog venligt nettene, mens Gert kørte mig ud til Kroghage. Vi så fuglen rigtig fint, men kun i kort tid ad gangen. En super fed fugl, der også var ny DK-art for mig. Godt fundet af SeK! Det drejer sig sandsynligvis om det allerførste fund for Gedserområdet! Der var i øvrigt helt vanvittigt mange småfugle på Kroghage. Overalt væltede det rundt med Løvsangere og Fluesnappere, og jeg har nok aldrig set så stor en koncentration af rastende småfugle om foråret. Vi fik i øvrigt også nys om, at Jørgen Munck om morgenen havde set en Hortulan ved p-pladsen 200 m fra fuglestationen. Det var desværre ikke noget, som fuglestationspersonalet fik noget at vide om, selvom arten ikke engang er årlig hernede, og jeg aldrig har set den. Øv.

Der fortsatte med at være mange fugle resten af dagen, mens vi langsomt nærmede os forårsdagsrekorden på 275 fugle sat af Jens 17/4 2007. I løbet af eftermiddagen kørte Rasmus også over og så den Hvidhalsede, mens jeg satsede på rekorden. Der begyndte også at være lidt at se i luften: En Sort og 2 Røde Glenter, lidt Hvepsevåger og 11 Traner. Fluesnapperen lokkede en del fuglefolk til området bl.a. Per Bo og Anders Zuschlag, der var ude på stationen og sige hej.
Rune kom også herned for at se Fluesnapperen og han bliver hernede i weekenden.

Ved 20-tiden blev en Løvsanger dagens mærkede fugl nr. 276 og dermed var forårsdagsrekorden i hus! Frem mod solnedgang blev rekorden udbygget med yderligere 5 fugle, så den nu lyder på 281! Det høje antal fugle var fordelt hele 22 arter og dermed var også en særdeles artsrig dag. Der var mange flotte tal i dag: 3 Sivsangere er helt ekstremt, idet arten indtil i år aldrig var mærket hernede om foråret og faktisk er det helt ny dagsrekord for Odden! Det samme gælder dagens 52 Tornsangere - selv ikke om efteråret er der mærket så mange på én dag af disse to arter! 19 Gulbuge, 123 Løvsangere og 33 Havesangere er også rigtig pænt. Andre usædvanlige arter i dag var årets to første Karmindompapper og 2010's syv første Kærsangere. Vi aflæste også en svensk gulbug med en ring, der var adskillige år gammel!


Karmindompap han 2k, årets første ringmærkede

Dagens mærkninger:
Jernspurv 1
Rødhals 4
Nattergal 1
Rødstjert 4
Bynkefugl 1
Solsort 2
Sivsanger 3
Kærsanger 7
Rørsanger 5
Gulbug 19
Gærdesanger 2
Tornsanger 52
Havesanger 33
Munk 4
Løvsanger 123
Grå Fluesnapper 2
Broget Fluesnapper 4
Skovspurv 2
Bogfinke 2
Tornirisk 7
Karmindompap 7
Rørspurv 1

281 fugle af 22 arter!


Årets første Kærsanger

Takket være dagens mange fugle er der også blevet sat ny samlet forårsrekord for Gedser Fuglestation, idet den hidtidige på 2766 fugle fra sidste år allerede nu, med næsten en måned tilbage af foråret, er blevet slået med over 100 fugle! Så alt i alt blev det utroligt fed dag, som vi sent vil glemme.

Asger

Fotos: Rasmus Bøgeskov

Ingen kommentarer: